Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-богатият човек в света вече е Мъск

Илон Мъск
Снимка: Ройтерс

Илон Мъск се превърна в най-богатия човек в света с нетни активи за над 185 млрд. долара след старта на вчерашната търговия на Уолстрийт. Рязкото поскъпване на акциите на неговата компания Tesla Inc. изтласка Илон Мъск над собственика на Amazon.com Джеф Безос, който от 2017 г. насам беше най-богатия човек от 2017 г., но в момента неговото състояние се оценява на около 184 млрд. долара. 
В четвъртък акциите на Tesla поскъпнаха с 5,6% към 800 долара за една акция, докато тези на Amazon.com се повишиха с 1,7% към 3194 долара за акция.
Увеличаването на богатството на Мъск през последната година бележи най-бързото в историята изкачване към върха  на списъка на най-богатите хора в света и бележи драматичен финансов обрат за известния предприемач, който само преди 18 месеца беше в заглавията на медиите с бързото изчезване на кешовите наличности, припомня Националното радио. 
Илон Мъск стартира 2020 г. с богатство на стойност около 27 млрд. долара и едва влизаше в топ 50 на най-богатите хора в света.
Ръстът на акциите на Tesla, които се увеличиха с над 740% през последната година и доведоха до пазарна капитализация от 750 млрд. долара на компанията за електромобили, увеличиха личното богатство на Мъск с над 150 милиарда долара.
Любопитно е да се отбележи, че само в рамките на последните 12 месеца Илон Мъск е спечелил повече от цялото богатство в размер на около 132 млрд. долара на бивши собственик на Microsoft Бил Гейтс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

846 лева средно харчи българинът при пътуване в чужбина, 40% отиват за храна

През второто тримесечие на 2024 г. 1.2 млн. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 71.3%, са пътували само в страната, 22.6% - само в чужбина, а 6.1% са пътували както в страната , така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече..

публикувано на 26.08.24 в 13:39

Ниски добиви на слънчоглед в област Добрич заради липсата на валежи

Със среден добив от 150 кг/дка стартира жътвата на слънчоглед в област Добрич според данните на Министерството на земеделието и храните. Прибирането на маслодайната култура все още не е започнало в общините Тервел и Крушари. В началото на жътвата на слънчоглед най-висок добив се отчита в общините Добричка-185 кг/дка и Добрич- 180 кг/дка. По 160 кг/дка..

публикувано на 26.08.24 в 13:38

Подписка и в село Дропла срещу ветрогенераторите

Подписка против ветрогенераторите и общо събрание за създаване на местна гражданска инициатива срещу перките организират в балчишкото село Дропла. Датата е 27 август от 18.00 часа в читалището в центъра на селото. Тя е провокирана от сесията на Общински съвет – Балчик на 1 август т.г., на която точките за одобряване на подробни устройствени планове за..

публикувано на 26.08.24 в 13:04

Франко Неро: Една голяма кинозвезда губи от блясъка си, когато се снима в реклами

Една голяма кинозвезда губи от блясъка си, когато започне да се снима в реклами. Един актьор не може да очаква, че ще бленуват за него, когато представят някакви продукти. Това коментира италианският актьор Франко Неро във Варна, който е специален гост на Международния фестивал "Любовта е лудост", където бе представен последният филм с негово участие..

публикувано на 26.08.24 в 12:35

Пожар горя в депото за неопасни отпадъци в с. Въглен, огънят е овладян

Пожар е възникнал в регионалното депо за неопасни отпадъци в село Въглен. Сигнал за инцидента е подаден около 2 часа през нощта на 26 август.  Пожарът първоначално е обхванал площ около един декар.  Огънят е овладян, извършена и е и проверка на служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна и общината в Аксаково...

публикувано на 26.08.24 в 11:21

Обмислят вариант за ограничаване на МПС край Северния плаж в Шкорпиловци

Обмисля се вариант достъпът на моторни превозни средства в района на ивицата край Северния плаж в Шкорпиловци да бъде изцяло ограничен. Това съобщи за Радио Варна заместник-кметът на община Долни чифлик Илка Тенева. Причината - една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни..

публикувано на 26.08.24 в 11:05
Снимката е илюстративна

Продължава обработката срещу бълхи и кърлежи във Варна (ГРАФИК)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” продължава обработката на общински площи и обекти против бълхи, комари и други вредители. Графикът на дейностите за периода 26 - 30 август 2024 г. включва следните обекти: - Спортен комплекс „Простор“ – обработка против насекоми; - Района около Катедрален храм, пл. „Св. св. Кирил и..

публикувано на 26.08.24 в 10:38