Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В бизнеса, както и в брака, е по-добре да си моногамен

| обновено на 13.01.21 в 07:08

Макар и във време на криза, не бива да забравяме, че подобни времена са и едни от най-подходящите за стартиране на бизнес. Още повече, че след последната година видяхме, че голяма част, включително и от най-успешните бизнеси могат и се управляват само online.

На практика, пандемията ни "вкара" в нещо, за което в последните няколко години само се говореше - дигитализацията във всички сфери, вкл. бизнес, образование, медицина, администрация (е, в последната са доста компромиси). Това коментира Николай Петканов, основател и съосновател в няколко start up компании и с 25+ години опит в сферите на предприемачеството, продажбите, маркетинга и личната мотивация. Зад гърба си има и няколко специализации в Германия, Великобритания и Съединените щати. 

Много е лесно понастоящем да стартираш онлайн бизнес и особено т.нар. "бизнес в раница", при който е нужен само лаптоп, добра интернет свързаност, разбира се, добра идея и много работа, категоричен е той.

Перфектният онлайн бизнес трябва да бъде лесен за стартиране, да не изисква голяма инвестиция, да не изисква сериозни технически умения, да не отнема много от времето ви и да сте убедени, че ще ви докара доходи.
Настоящите предприемачи обаче трябва да помнят и да приемат, че бизнесът е като брака. "Обвързваш се и край! Трябва да си яко моногамен, за да успееш. Всяко разсейване и разиграване в края на краищата води до там, основният ти бизнес да се сгромоляса", обяснява Петканов.
Пандемията показа и как практически можем да приложим стратегията "син океан". Промени и кризи има постоянно, циклични са, след всяка се изискват една - две години за наместване на ситуацията, допълва още Николай Петканов.

За стартирането на "бизнес в раница" и приложението на стратегията "син океан", може да чуете в  звуковия файл. 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мая Танева: Ултрамаратоните са прекрасен начин да поддържаш форма и да се срещаш с природата

Ултрамаратоните стават все по-популярни. Както каза наскоро за Радио Варна съорганизаторът на „Персенк Ултра” Иван Димитров, при първата обиколка на Витоша е имало четиресет бегачи. На последното – десет пъти повече. А и днес, във времена на социална дистанция, пробягването на 100-150 километра по пресечен терен със сигурност дистанцира. Мая..

публикувано на 26.01.21 в 10:48

Даниел от Чили, който говорейки за България вече отдавна казва "ние"

Емигрантите у нас са все още остават подценен пазар. Според статистиката преди пандемията, у нас преди около 12 месеца живееха постоянно между 150 и 160 хил. емигранти от повече от 80 държави. Koлко от тях обаче са останали в България в последната година? Няма отговор на въпроса, но пък има и чужденци - предимно от страните от..

публикувано на 25.01.21 в 13:02

Бъдещи лекари, доброволци в ковид отделението в Девня: Трудните времена изискват по-рисковани действия

Трудните времена изискват по-рисковани действия, казва студентът по медицина 4 курс Стилиян Христов , който заедно със своите състуденти и приятели Георги Райков и Момчил Вилиянов , влязоха в ковид отделението в болницата в Девня , като доброволци.  Тримата учат за лекари в Медицинския университет във Варна , споделят, че са нямали и капка..

обновено на 22.01.21 в 13:58

Варненка издава тайните на вкусния домашен шоколад

Йоана Иванова има изкусително хоби  - приготвя домашен шоколад за близки и приятели за различни поводи. Сладките изкушения имат най-различни форми, а в състава им сладкарката по душа добавя разнообразни вкусове. С нея разговаря Олга Добрева дни преди коледните празници.  Съвсем любителски започнах с направата на шоколад, разказва Йоана. Лека..

публикувано на 21.01.21 в 09:31

Излезе лимитирано издание на „Записките“ по първообраза от 1884, 1887 и 1892 година

Тритомникът се издава по случай 170-годишнината от рождението на Захарий Стоянов. Научната редакция и бележките са на литературоведа проф.  Иван Русков , ръководител на Катедра „История на литературата и сравнително литературознание“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Книгата излиза от варненското издателство LiterNet,..

публикувано на 20.01.21 в 10:10

Монети или как да станем финансово грамотни чрез игра

Monety - така се нарича най-новата опция за обучаване в основно финансови понятия в България. Настолна игра, която цели да ограмоти финансово децата, но и родителите у нас. Зад стартъпа , който само преди броени дни извади, че дори почти успя и да реализира първия тираж, стоят няколко души с различен опит и умения, но всички те обединени от идеята, че..

обновено на 18.01.21 в 14:27

Режисьорът Пламен Марков: Театърът предизвиква асоциации извън преките си намерения

„Отело“ от Шекспир е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Един многопластов прочит на вечния сюжет за любовта, ревността и предателството, който изтъкнатият режисьор Пламен Марков превръща във вълнуващо и неочаквано представление. Това е едва третата постановка в историята на театъра. Тя идва почти век след първата на Стоян..

публикувано на 17.01.21 в 13:29