Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Петко Дурмана: В дните на пандемия хората станаха още по-жадни за изкуство

| обновено на 11.01.21 в 13:21

Художници и ценители на изкуството си дават среща в интернет пространството и по време на карантина, благодарение на успешната платформа, която продължава да се развива - „Купи изкуство, подкрепи художник”. Съзадена през миналата година, веднага след първото затваряне заради вируса, целта и беше да помогне на българските творци, за които е важно да продължат да продават свои произведения, дори в условията на пандемия, когато всички галерии и арт изложения бяха затворени. Един от инициаторите на идеята е художникът Петко Дурмана.

Той разказва какво е свършил екипът през изминалата година и за организираната от него първа за новата година Национална оптимистична изложба.

Художникът споделя, че благодарение на платформата, и творците, и ценителите успяват да се приспособят към новите условия, режисирани от пандемията.

Когато започна пандемията и затвориха музеи и галерии през проелетта, решихме, че няма как авторите да останат без да представят изкуството си и и без да продават. Затова направихме група, като първоначално идеята беше да поканим само колеги от тесен кръг и приятели. Амбицията ни беше много по-скромна, но се оказа на практика, че ние сме с единствената работеща,  макар и само във Фейсбук. Групата бързо се разрастна и намери своите последователи, идеята беше изключително успешна, каза Дурмана. Според него много от почитателите на визуалните изкуства, които страдат от липса на време, са били облагодетелствани от платформата, тъй като чрез нея бързо и лесно могат да си закупят това, което им е харесало.

Може би и разговорите с авторите, може би и това, че имаха много по-голям избор, ги стимулира да си купуват картини, каза той, като  посочи, че са осъществени над 1000 продажби, а групата вече има над  20 000 членове. Поради тази причина те създават и втора група за кратки търгове до 24 часа. 

Първото нещо, което решихме да направим след първата карантина, е да представим авторите и произведенията им и физически, така се появи идеята за изложение, което се превърна и в най-голямото арт събитие за годината в страната. В него участие взеха над 1000 артисти. Илзожението бележи високи резултати на пазара за изкуство в България, обясни още той. Вече има планове за второ издание, но се очаква отговор за партньорство с Пловдив и София.

Националната оптимистична изложба, която екипът подготвя, пък е отговор и съпротивление на това, което се случва. Тя ще се случи в онлайн галерията Купиизкуство.бг - www.buyart.bg

По думите на Дурмана много от галериите са хванали минорния тон на събитията от годината и са посветили много от изложбите си на катаклизмите през 2020-а и на коронавируса. Художникът има изследователска роля, но някак си хората очакват авторите да са отвъд лошите новини. Може би се надяват да доведат добрите новини, да бъдат тези, които променят нещата. 

Изложбата е оптимистична от гледна точка на това, че ние толкова сме затънали в депресия и песимизъм, че наистина имаме нужда от оптимизъм и напук на кризата и карантината се оказа, че хората са жадни за изкуство и искат да се разведрят. Донякъде това е инвестиционна покупка, но е и емоционален акт.  Сега хората прекарват повече време в домовете си и се оказва, че така те имат нещо, което да им донесе настроение. 

Картината е един прозорец към друг свят, който те иската да видят. От тази гледна точка оптимизмът е много важен в този момент, а от друга- това е подкрепа и за творците.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Петко Дурмана чуйте в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05