Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Художникът Петко Дурмана: В дните на пандемия хората станаха още по-жадни за изкуство

| обновено на 11.01.21 в 13:21

Художници и ценители на изкуството си дават среща в интернет пространството и по време на карантина, благодарение на успешната платформа, която продължава да се развива - „Купи изкуство, подкрепи художник”. Съзадена през миналата година, веднага след първото затваряне заради вируса, целта и беше да помогне на българските творци, за които е важно да продължат да продават свои произведения, дори в условията на пандемия, когато всички галерии и арт изложения бяха затворени. Един от инициаторите на идеята е художникът Петко Дурмана.

Той разказва какво е свършил екипът през изминалата година и за организираната от него първа за новата година Национална оптимистична изложба.

Художникът споделя, че благодарение на платформата, и творците, и ценителите успяват да се приспособят към новите условия, режисирани от пандемията.

Когато започна пандемията и затвориха музеи и галерии през проелетта, решихме, че няма как авторите да останат без да представят изкуството си и и без да продават. Затова направихме група, като първоначално идеята беше да поканим само колеги от тесен кръг и приятели. Амбицията ни беше много по-скромна, но се оказа на практика, че ние сме с единствената работеща,  макар и само във Фейсбук. Групата бързо се разрастна и намери своите последователи, идеята беше изключително успешна, каза Дурмана. Според него много от почитателите на визуалните изкуства, които страдат от липса на време, са били облагодетелствани от платформата, тъй като чрез нея бързо и лесно могат да си закупят това, което им е харесало.

Може би и разговорите с авторите, може би и това, че имаха много по-голям избор, ги стимулира да си купуват картини, каза той, като  посочи, че са осъществени над 1000 продажби, а групата вече има над  20 000 членове. Поради тази причина те създават и втора група за кратки търгове до 24 часа. 

Първото нещо, което решихме да направим след първата карантина, е да представим авторите и произведенията им и физически, така се появи идеята за изложение, което се превърна и в най-голямото арт събитие за годината в страната. В него участие взеха над 1000 артисти. Илзожението бележи високи резултати на пазара за изкуство в България, обясни още той. Вече има планове за второ издание, но се очаква отговор за партньорство с Пловдив и София.

Националната оптимистична изложба, която екипът подготвя, пък е отговор и съпротивление на това, което се случва. Тя ще се случи в онлайн галерията Купиизкуство.бг - www.buyart.bg

По думите на Дурмана много от галериите са хванали минорния тон на събитията от годината и са посветили много от изложбите си на катаклизмите през 2020-а и на коронавируса. Художникът има изследователска роля, но някак си хората очакват авторите да са отвъд лошите новини. Може би се надяват да доведат добрите новини, да бъдат тези, които променят нещата. 

Изложбата е оптимистична от гледна точка на това, че ние толкова сме затънали в депресия и песимизъм, че наистина имаме нужда от оптимизъм и напук на кризата и карантината се оказа, че хората са жадни за изкуство и искат да се разведрят. Донякъде това е инвестиционна покупка, но е и емоционален акт.  Сега хората прекарват повече време в домовете си и се оказва, че така те имат нещо, което да им донесе настроение. 

Картината е един прозорец към друг свят, който те иската да видят. От тази гледна точка оптимизмът е много важен в този момент, а от друга- това е подкрепа и за творците.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Петко Дурмана чуйте в звуковия файл:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мая Танева: Ултрамаратоните са прекрасен начин да поддържаш форма и да се срещаш с природата

Ултрамаратоните стават все по-популярни. Както каза наскоро за Радио Варна съорганизаторът на „Персенк Ултра” Иван Димитров, при първата обиколка на Витоша е имало четиресет бегачи. На последното – десет пъти повече. А и днес, във времена на социална дистанция, пробягването на 100-150 километра по пресечен терен със сигурност дистанцира. Мая..

публикувано на 26.01.21 в 10:48

Даниел от Чили, който говорейки за България вече отдавна казва "ние"

Емигрантите у нас са все още остават подценен пазар. Според статистиката преди пандемията, у нас преди около 12 месеца живееха постоянно между 150 и 160 хил. емигранти от повече от 80 държави. Koлко от тях обаче са останали в България в последната година? Няма отговор на въпроса, но пък има и чужденци - предимно от страните от..

публикувано на 25.01.21 в 13:02

Бъдещи лекари, доброволци в ковид отделението в Девня: Трудните времена изискват по-рисковани действия

Трудните времена изискват по-рисковани действия, казва студентът по медицина 4 курс Стилиян Христов , който заедно със своите състуденти и приятели Георги Райков и Момчил Вилиянов , влязоха в ковид отделението в болницата в Девня , като доброволци.  Тримата учат за лекари в Медицинския университет във Варна , споделят, че са нямали и капка..

обновено на 22.01.21 в 13:58

Варненка издава тайните на вкусния домашен шоколад

Йоана Иванова има изкусително хоби  - приготвя домашен шоколад за близки и приятели за различни поводи. Сладките изкушения имат най-различни форми, а в състава им сладкарката по душа добавя разнообразни вкусове. С нея разговаря Олга Добрева дни преди коледните празници.  Съвсем любителски започнах с направата на шоколад, разказва Йоана. Лека..

публикувано на 21.01.21 в 09:31

Излезе лимитирано издание на „Записките“ по първообраза от 1884, 1887 и 1892 година

Тритомникът се издава по случай 170-годишнината от рождението на Захарий Стоянов. Научната редакция и бележките са на литературоведа проф.  Иван Русков , ръководител на Катедра „История на литературата и сравнително литературознание“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Книгата излиза от варненското издателство LiterNet,..

публикувано на 20.01.21 в 10:10

Монети или как да станем финансово грамотни чрез игра

Monety - така се нарича най-новата опция за обучаване в основно финансови понятия в България. Настолна игра, която цели да ограмоти финансово децата, но и родителите у нас. Зад стартъпа , който само преди броени дни извади, че дори почти успя и да реализира първия тираж, стоят няколко души с различен опит и умения, но всички те обединени от идеята, че..

обновено на 18.01.21 в 14:27

Режисьорът Пламен Марков: Театърът предизвиква асоциации извън преките си намерения

„Отело“ от Шекспир е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Един многопластов прочит на вечния сюжет за любовта, ревността и предателството, който изтъкнатият режисьор Пламен Марков превръща във вълнуващо и неочаквано представление. Това е едва третата постановка в историята на театъра. Тя идва почти век след първата на Стоян..

публикувано на 17.01.21 в 13:29