Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прегледайте сърцето си след боледуване от Covid-19, съветва д-р Анастасов

| обновено на 12.01.21 в 08:35
д-р Ефтим Анастасов
Снимка: личен архив

Всеки човек преболедувал коронавирус е добре да си направи изследване на сърцето, за да се установи дали има последици върху него. Това съветва кардиологът Ефтим Анастасов. Той припомня, че в момента се провежда безсрочна Национална кампания на Българския кардиологичен институт /БКИ/ за изследване и лечение на последиците при излекуваните от COVID-19.

Кампанията „Живот след COVID“ е широкомащабна, безсрочна, безплатна национална скрининг кампания за установяване на последиците върху сърцето и сърдечносъдовата система при пациенти, излекувани от COVID-19. Почти всички преболедували съобщават за дългосрочни симптоми като силна умора и пристъпи на задух, които често подсказват за сърдечносъдови усложнения.

От есента на миналата година 300 кардиолози и други специалисти от БКИ извършват безплатни консултации, диагностика и лечение на пациенти от цялата страна, преболедували COVID-19. Тези, които желаят да бъдат консултирани, се свързват с БКИ на обявените телефони (02 4026206 и 02 4026533) и отговарят на специално изготвена анкета. В съответствие с отговорите на поставените въпроси се определя дали съществува необходимост от лекарски преглед, като такъв се планира в центровете на БКИ в София, Плевен, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол и Шумен. Той включва подробна анамнеза, определяне на здравен статус, измерване на артериално налягане и електрокардиограма, на базата на които специалистите взимат решение дали пациентът има нужда от допълнителни изследвания и/или лечение.

Доктор Ефтим Анастасов работи в МБАЛ „Сърце и мозък“ в Бургас. Бил е от първите медици, които се включват на първа линия в борбата с коронавируса, като работи три месеца в ковид-отделението на лечебното заведение. Най-трудният момент от работата му през този период е когато не може да помогне на пациент, сподели той за Радио Варна.

Доктор Анастасов е и един от първите ваксинирани медици в болничното заведение. Той смята, че не може да посъветва пациент да си постави ваксина, ако той сам не си е поставил такава. Според него много медици не се ваксинират, защото голяма част от тях са преболедували коронавируса. Но той прогнозира висок ръст на желаещите медици да се ваксинират през април.

Смята, че голяма част от хората се страхуват да се ваксинират, защото четат фалшиви новини в социалните мрежи.

Доктор Ефтим Анастасов е родом от Варна. До завършване на средното си образование е живял и учил в Долни чифлик. Възпитаник е на Първа езикова гимназия във Варна, с немски език. Завършва медицина в МУ-Варна и специализира кардиология.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светият Синод ще избере наместник-председател

На заседание на Светия Синод  се очаква да бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца. 9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Междувременно Пловдивският..

обновено на 19.03.24 в 07:13

До обяд преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да бъдат финализирани

Очаква се днес кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел да отиде днес при президента Румен Радев с окончателното решение относно структурата и състава на Министерския съвет . До тук се стигна след като вчера президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на кандидата за премиер Мария Габриел,..

публикувано на 19.03.24 в 07:09
ток

Адресите без ток днес

П ланови прекъсвания на територията на област Варна за в торник, 19.03.2024 г.: На  19.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Шипка, ул. Петър Парчевич,..

публикувано на 19.03.24 в 06:18

Облачно време във вторник

Днес ще преобладава облачно време. На места отново ще превали слаб дъжд. Сутринта на места ще е мъгливо. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от север-североизток. С него ще прониква по-студен въздух – максимални температури между 7° и 12°, за Варна около 10°.  Вълнение на морето 2, следобед 2-3 бала. Температура на морската вода 8°-9°. В 5 часа..

публикувано на 19.03.24 в 05:55

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От 19 март до 2 април за ремонт на фуги на мост се променя организацията на движение в посока Бургас при 339-ти км на АМ „Тракия“. Трафикът ще се осъществява двупосочно в платното за София. За извършването на ремонтните дейности ще бъде затворен участък от около 300 метра, съобщиха от АПИ. От 19 март до 2 април се променя организацията на движение в..

публикувано на 18.03.24 в 19:41

Проверяват ремонта на СУ „Димчо Дебелянов“ за нарушения

Пълна проверка на всички нарушения, допуснати през годините от 2019 г. насам при ремонта на покрива на СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна, поиска кметът на Варна Благомир Коцев. Той нареди на администрацията да му се докладва за всички пропуски в строително-ремонтните работи, така че отговорните лица да понесат пълна отговорност за некачественото..

публикувано на 18.03.24 в 19:25

Община Варна с нов секретар

Силва Крикорян е новият секретар на Община Варна. Тя става част от екипа  на кмета Благомир Коцев на мястото на досегашния секретар Нора Момчева,  която остава на работа в общинската администрация на друга позиция. От края на 2008 г. досега Силва Крикорян е директор на Регионална дирекция - Варна на Агенцията по вписванията, а преди това – длъжностно..

публикувано на 18.03.24 в 18:46