Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-големият източник на отпадъци и защо правителствата си затварят очите за него

Снимка: БГНЕС

Почвите, изкопани на строителни обекти, са най-големият източник на отпадъци, генерирани в Европа всяка година - пет пъти повече от количеството битови отпадъци. Но правителствата си затварят очите за проблема.

Повечето хора са склонни да свързват отпадъците с битови боклуци, трупащи се по улиците или на сметищата. Но, според Евростат, изкопаните почви са най-големият източник на отпадъци в Европа по обем.

„Например във Франция се произвеждат 150 милиона тона всяка година“, каза Еманюел Казанов основател и главен изпълнителен директор на „Хесус“, френски стартъп, занимаващ се с управление и отстраняване на строителни отпадъци.

„Това е пет пъти повече от обема на битовите отпадъци“, отбеляза той, като каза, че повечето страни в Европа вероятно имат пропорционално подобни цифри.

Понастоящем изкопаните почви се считат за отпадъци съгласно законодателството на ЕС и поради това се изхвърлят на сметищата. И все пак 80% от тези почви не са замърсени и могат безопасно да бъдат повторно използвани другаде, ако бъде въведена подходяща система за проследяване, казва „Хесус“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Да бъдем хора със златни сърца

Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата подкрепа. Младата жена остава сама на прага на 2021г. с две малки деца. Съпругът й губи битката с COVID-19, отделно едното от двете й деца се бори с тежко заболяване. В един ден Силвия получава две вести – добра и лоша. Добрата е, че детето й е в ремисия, а лошата, че е загубила съпруга си...

публикувано на 28.01.21 в 11:13

Медиите прекаляват с негативната лексика

Езикът е жива материя. Той отразява чрез речта всичко, което се случва в момента. През последната година с честа употреба се наложиха думите: самокарантинирам се, новото нормално, уокдаун, онлайн, дезинфектант, пандемия, пи си ар и много други. Според езиковеда от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Ваня Зидарова лексиката е много..

публикувано на 28.01.21 в 08:51

Красивата страна на зимата във Варна и околностите /СНИМКИ/

Дългоочакваният сняг във Варна парализира пътища и блокира населени места. Красивата страна на зимата обаче попадна в обективите на много хора, излезли да се поразходят.  Впечатляващи кадри предоставиха слушатели на Радио Варна от местността Добрева чешма и село Осеново.

обновено на 27.01.21 в 18:27

Холокоста - защо да помним

Какви са историческите поуки от Холокоста? С резолюция на ООН през 2005 година, датата 27 януари е обявена за Международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста.Именно на този ден, през 1945 година, са освободени малцината оцелели от концентрационния лагер „Аушвиц”. Днес той е символ на нацисткия геноцид над повече от 6..

обновено на 27.01.21 в 16:43

Частично бедствено положение в село Булаир

Частично бедствено положение е обявено в село Булаир , община Долни чифлик. Това съобщи Красимира Анастасова  -кмет на общината. Ситуацията там е усложнена заради снегонавявания на пътя село -Солник-Булаир, който се разчиства вече от седем машини. Силният вятър обаче пречи на усилията на екипите. Анастасова уточни, че електрозахранването в селото..

публикувано на 27.01.21 в 14:10

Зимна Варна - кварталите под сняг, край морето само мокро /снимки/

Силен северен вятър духа във Варна, на пориви до 22 м/сек. Снежната покривка в кварталите е различна - на места като "Владиславово" плътен сняг покрива междублоковите пространства и пътищата, по които не минават често коли. В по-ниската част на града - в центъра и край жп гарата, сняг няма, пространствата са мокри и кални, пътищата чисти. И по..

обновено на 27.01.21 в 11:26

Абхазия - непознатата земя отвъд Черно море

На противоположната страна на Черно море се намира малката и доста непозната държава  Абхазия. Не знаем почти нищо за тази бивша съветска република и възможностите и за туризъм. Затова в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" поканих автомобилния пътешественик Валентин Дрехарски, който има десетки хиляди километри къде ли не по света да ни..

обновено на 27.01.21 в 10:56