Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обсъждат варианти за тръбопровода във Варненското езеро

2
Снимка: Румен Сарандев

  Два варианта за полагане на тръбопровода във Варненското езеро в частта на фарватера, обсъждат специалисти – изкопен или безизкопен - това съобщи Христо Иванов - заместник-кмет на община Варна.

Първият предвижда извършване на хоризонтален сондаж, за да може да бъде прокарана тръбата на съответната дълбочина през специфичния терен на дъното.

Другият вариант е осигуряване на оборудване, което може да направи съответния изкоп в този терен.

Иванов припомни, че от септември миналата година е възстановена експлоатационната дейност на тръбопровода във Варненското езеро и отпадните води от Аспарухово се изтласкват до пречиствателната станция за отпадни води „Варна“.

В момента е направено геоложко проучване и проектите за удълбочаване на каналите на пристанището и за полагането на тръбопровода са спрени, тъй като е открита глинеста почва по дъното, каза още Христо Иванов.

Чуйте какво още разказа той пред Даниела Стойнова. В прикачения звуков файл е и мнението на Георги Илчев-проектант на новото съоръжение:


 Христо Иванов, зам.-кмет на община Варна припомни, че от септември миналата година е възстановена експлоатационната дейност на тръбопровода във Варненското езеро и отпадните води се изтласкват до пречиствателната станция за отпадни води „Варна“.

Съоръжението временно бе положено на 25-30 метра западно от мястото, където трябва да бъде изкопана траншеята, заради нехарактерен геоложки състав на дъното. Той бе установен при удълбочаване на фарватера от и за сметка на  ДП "Пристанищна инфраструктура".

Дейностите в района бяха временно преустановени, извършени бяха допълнителни геоложки проучвания, които приключиха в края на годината. В момента уточняваме технически варианти за финалното изпълнение на проекта, така че тръбата да бъде поставена под дъното, на предвидената в проекта дълбочина, поясни Христо Иванов. Припомняме,че съоръжението е изградено от Министерството на околната среда и водите и въведено в експлоатация през 2011 г. Предназначението му е да прехвърля отпадъчните води от кварталите „Аспарухово“ и „Галата“ през Варненското езеро в канализационната система и ПСОВ-Варна. Община Варна е предала цялата документация по случая с аварията в езерото на разследващите органи, припомни още Христо Иванов. По повод разпространена информация за инцидент на кораб с котва през 2015 г. фактите са следните:
На 16.07.2015 г. корабът Maxal Raise, плаващ под флага на Антигуа и Барбуда, при маневра за излизане от пристанище Одесос ПМБ във Варненското езеро, получава авария в главен двигател. Той отдава аварийно котва, за да бъде спряно неконтролираното му движение в района на транспортиращия тръбопровод в езерото. При това действие котвата е закачила тръбопровода в район извън фарватера на канал 1 в северна посока, т.е. извън зоната, където по-късно става аварийно прекъсване на тръбопровода. Това става ясно от писмо от Морска администрация – Варна, изпратено до Община Варна на 17 юли 2015 г., където са посочени координати на мястото на котвата.
На 17.07.2015 г. Община Варна предявява имуществени претенции към корабопритежателя „Максал рейз“ и към корабния агент „Акватранс“ ООД, за евентуални нанесени вреди на съоръжението. Мотивите са, че ще бъдат необходими средства за отстраняване на котвата или за поправяне на евентуални вреди върху съоръжението. На 17.07.2015 г. със заповед № В-З-100/17.07.2015 г. на Агенция „Морска администрация“ корабът е задържан.
На 21.07.2015 г. е извършен водолазен оглед,  възложен от ВиК, документиран с видеозапис. Обследван е участък от 100 метра, който е бил видима част от тръбата, около мястото, където е останала котвата. Установено е, че има надирания по тръбата, но тя е здрава и няма технически нарушения по нея. Това бе обяснено на 27 май 2020 г., по време на пресконференция край Варненското езеро, когато инж. Христо Николов, главен инженер на „Хидроремонт ИГТ“, заяви пред журналисти, че котвата е на друго място, извън фарватера и че не е причинила аварията.
На 21.07.2015 г. в Община Варна е представено писмо от „БРИТ глобал спешълити“ за разбирателство, чрез което се обезпечава отговорност за нанесени вреди. Следва издадена заповед В-З-106/21.07.2015 г. за освобождаване на кораба.
През юни 2020 г. – заради ремонта на тръбопровода, Община Варна е уведомила „БРИТ глобал спешълити“, че ще се предприеме действия по изваждане на аварийно отдадената котва и веригата. Не е получен отговор от „БРИТ глобал спешълити“.
През юли 2020г. е извършено изваждане на аварийно отдадената котва и верига, като стойността на извършените дейности е в размер на 26 928.65 лева с ДДС. На 16.07.2020г. е представена искова молба до Окръжен съд- Варна за възстановяване на направените разходи от Община Варна, както и за  водолазните дейности - в размер на 1717.67 лв към ВиК- Варна.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерът Борисов поиска от МОСВ справка за всички нерегламентирани сметища

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната. "Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток", изиска министър-председателят при посещението си в Националния координационен център в..

публикувано на 24.01.21 в 13:41

Противовъзпалително лекарство намалява усложненията на COVID-19

Мащабно клинично изпитание показа, че противовъзпалителното лекарство колхицин е ефикасно за лечение на COVID-19 и намалява рисковете от усложнения, съобщи АФП, позовавайки се на Института по кардиология в Монреал. Положителните резултати от изследването COLCORONA са "много важно научно откритие", което прави колхицина - силно..

публикувано на 24.01.21 в 13:13

Повече от 14 хиляди дози от ваксината на Pfizer/BioNTech ще пристигнат в България утре

14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech ще пристигнат в България на 25 януари, съобщиха от Министерството на здравеопазването. След приемането на ваксините, в 8.35 ч., брифинг за медиите ще дадат главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан..

публикувано на 24.01.21 в 12:41

Приходите на „Бургасбус” намаляват наполовина в сравнение с януари 2020

Общинският превозвач „Бургасбус” очаква с 50% по-малко приходи през януари в сравнение с първия месец на 2020 година. Необходим е баланс между желанията на пътниците, ковид-обстановката и финансовата стабилност, отбелязва ръководителят на фирмата инж. Петко Драгнев: „Пътниците искат по-често автобуси, в същото време са малко на брой и дърпат..

публикувано на 24.01.21 в 12:34

НАП започва нова кампания за касови бележки

Националната агенция по приходите (НАП) стартира информационна кампания „Къде е Бончето?“, за да насърчи гражданите да изискват касови бележки при всяка покупка на стока и услуга. Чрез Фейсбук-страницата „Лотария с касови бележки на НАП" обществеността ще бъде информирана за ползите от изискването и съхранението на касовите бележки. В кампанията ще..

публикувано на 24.01.21 в 11:45

Протест с искане за оставка на министър Сачева

На протест пред Министерския съвет представители на неработещи заради противоепидемичните мерки бизнеси ще поискат оставката на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Протестиращите са подкрепени от движението „Изправи се.БГ”. Очаква се в София да пристигнат и недоволни от други градове. Според данни на Агенцията по..

публикувано на 24.01.21 в 11:24

Премиерът: Президентът да заеме позиция по ареста на Навални – не е страшно

„Нашата позиция – на евроатлантическата и демократична общност, е да бъде освободен (Навални). (Президентът) Радев да каже позицията си, няма да му се карат, не е страшно”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Националния координационен център за контрол върху незаконния внос на отпадъци, наблюдение на язовирите и въздуха, съобщи..

публикувано на 24.01.21 в 11:15