Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общинският съветник Цончо Ганев: Администрацията на Община Варна още не е внесла за обсъждане и приемане актуализацията на бюджета за 2020-та година

В края на този, началото на следващия месец, се очаква да бъде обсъждана и приета макрорамката на бюджета на Община Варна за 2021-а година. Все още обаче администрацията на Община Варна не е внесла за обсъждане и приемане актуализацията на бюджета за 2020-а година. По думите на общинския съветник от ПП „Възраждане” Цончо Ганев за предаването на Радио Варна "Позиция", това е много важно, защото има бюджет, който по една или друга причина не е изпълнен, респективно трябваше да се направят своевременни актуализации, не да се чака края на годината, но прескочиха и края на годината и сега, по думите му, имаме абсолютен прецедент- ще се приема бюджет и актуализация на бюджета за миналата година.

Според общинския съветник това отново и за пореден път показва административния капацитет, както на кметската администрация, така и на администрацията, която управлява общински съвет Варна- коалицията ГЕРБ, ДПС и ВМРО.

„Другите големи общини са приели актуализациите си много преди 28-ми декември, а държавният бюджет беше актуализиран на няколко пъти текущо през годината. Във Варна приемаме за нормално неща, които във във всички други общини и по-малки градове се считат за абсолютно ненормални.

Относно ситуацията с тръбата за отпадъчни води във Варненското езеро:

Проблемът със замърсяването с фекални води във Варненското езеро започва още в момента, в който е взето решение да се закрие пречиствателната станция в кв. "Аспарухово" и да се направи тръба, която да отвежда мръсните води в другия край на езерото”, каза още общинският съветник от ПП „Възраждане”. Според него вината за това решение е на управляващата партия и на управителя на ВиК Варна Валентин Вълканов:

Това беше ненужно и е пълен абсурд. Впоследствие започва цялата драма. Има некачествено извършен проект, а големият проблем идва заради липсата на последващ контрол и безхаберие. Било поради някакви икономически зависимости или изгоди, било поради незнание и некомпетентност. Което, естествено, не може да е оправдание и имаме това, което е видимо- една абсолютна екологична катастрофа. Едно от най- неприятните неща е обаче, че е крита умишлено.

Ремонт на аварирал тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро

Според Цончо Ганев Общинският съвет умишлено не е пожелал да бъдат изяснени обстоятелствата около самия проект, кои са субектите, които не са изпълнили своите задължения, как по този начин е прикрито и бездействието на администрацията на Община Варна.

Припомням какво каза по темата за мръсния водопровод във Варненското езеро управителя на ВиК Варна Валентин Вълканов-

Ремонтът на тръбопровода под Варненското езеро се очаква да приключи до края на юли

Целия разговор с общинския съветник може да чуете в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юсуф

Владимир Карамазов от голямата сцена до човешки истории в снимки

Трудно се намират точните думи за феноменалния талант, който притежава. Инициалите В.К. всъщност са свидетелство за високо качество, и то във всичко, с което амбициозно се захване без компромис и до край в търсене на професионализма. Високо е на сцената, високо е и в планината, където се приземява до обикновените хора като равен на тях. В Родопите..

обновено на 06.03.21 в 14:14

Бръснарят, който кани царското семейство за клиенти

Антони Боксеров е един от бръснарите във Варна. 34-годишният мъж вече няколко години практикува професията и има два салона в града. Той обаче е решил да предложи на клиентите се цялостно изживяване. Когато седнете на неговия стол, може да прочетете истории от Царска България. Да послушате грамофонни плочи и да се потопите в едно друго време...

публикувано на 04.03.21 в 15:22

Проф. Петко Петков: Нужна е експертна дискусия за 3 март

Петко Петков е професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".  Член е на Управителния съвет на Съюза на учените и на Управителния съвет на Българското историческо дружество.  - Има ли критерий, който еднозначно може да определи коя дата има най-важно значение за историята на..

публикувано на 03.03.21 в 08:27

Проф. Евгени Станимиров: Редица сектори в икономиката се съвземат по-бързо от очакваното. Не може да се каже същото за туризма

В средата на миналата година, ректора на ИУ Варна проф. д-р  Евгени Станимиров, заяви за предаването "Позиция", че младите хора в България трябва да развият предприемаческа култура. Че процентът на хората у нас, които са самонаети, които стартират такъв бизнес е много малък и е от порядъка само на 13%, при жените 7 на сто, а при..

публикувано на 28.02.21 в 17:45

Арх. Калина Калчева за проекта "Марс 25" и за любовта си към космоса

Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25   достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс. Арх. Калина Калчева е възпитаник на..

публикувано на 28.02.21 в 10:00

"Дупката" в центъра на Варна и икономическата зона край морската столица- без ясни и категорични срокове на стартиране и завършване

За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та..

публикувано на 27.02.21 в 15:49

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30