Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо 48 милиона лева са усвоени от компании в туристическия сектор

Банско
Снимка: visit-bansko.bg

Близо 48 милиона лева са усвоени от компании в туристическия сектор по данни на Министерството на туризма. На редовното си заседание в сряда Министерския съвет реши да осигури допълнителни 40 милиона лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. С увеличаване на бюджета програмата ще може да продължи да се прилага до края на март.

През декември беше одобрена нова разпоредба, регламентираща прилагането на нова мярка за държавна помощ на обща стойност 51 милиона лева от националния бюджет, с които се предвижда безвъзмездно субсидиране на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност.

Министерството на туризма разработи наредба, регламентираща реда за предоставяне на безвъзмездни средства, която е изпратена за съгласуване в Министерството на финансите. Субсидията e в размер на 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 година, които ще трябва да се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж от Варненско отива на съд за фалшив сигнал към 112 за побой

39-годишен мъж от варненското село Звънец отива на съд за подаден фалшив сигнал към телефон 112 за пребит човек. Това съобщават от Апелативна прокуратура Варна.  В началото на януари 2021 година обвиняемият гостувал в село Генерал Киселово. След употребата на голямо количество алкохол, около 02:00 часа на 9 януари, той решил да позвъни на Единния..

публикувано на 30.07.21 в 11:08

Изплащането на пенсиите ще започне на 9 август

Изплащането на пенсиите и добавките за следващия месец ще бъде в периода между 9 август (понеделник) и 20 август (петък). За пореден месец към тях ще бъде изплатена и еднократната допълнителна сума от 50 лева, която ще получат близо 2,08 милиона пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, съобщиха от НОИ. За изплащането на добавката са..

публикувано на 30.07.21 в 10:17

ИТН обявява днес номинацията си за премиер

"Има такъв народ" ще обяви номинацията си за премиер и състава на предлаганото от тях правителство, днес, в 17 часа, когато им бъде връчен мандата от президента Румен Радев. Tова каза депутатът от партията Станислав Балабанов. Кандидатът за премиер е разпознаваемо лице, но не е политик, обяви Филип Станев от формацията на Слави Трифонов.

публикувано на 30.07.21 в 10:00

Над 16 млн. лева отпускат на туроператорите

120 туроператори кандидатстват за безвъзмездни средства за възстановяване на дължими суми към клиент и за неосъществени пътувания, съобщиха от МТ. На 20 юли 2021 г. приключи приемът за заявления. Втората мярка осигурява възможността на туроператорите да възстановят дължимите суми към клиентите по нереализиран туристически пакет в периода от 1 март 2020..

публикувано на 30.07.21 в 09:52
Джузепина Дзара

Италианският посланик Джузепина Дзара: България е скрито съкровище

„България е скрито съкровище, но е малко позната на италианските туристи. Трябва да бъде организирана стратегическа промоция на страната в сферата на туризма, защото тя има много какво да покаже“. Това каза, в интервю за Радио Варна посланикът на Италия у нас Н.Пр. Джузепина Дзара. По време на посещението си във Варна посланикът се..

обновено на 30.07.21 в 09:32

Президентът Радев връчва мандата за съставяне на правителство още днес

Президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство днес в 17 ч. За това съобщи самият той в Плевен, предаде БГНЕС. Дадох време на партиите. Конструктивният диалог се разпада, виждате. В тази ситуация вместо диалог чувате атаки към служебните министри. Изправени сме пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да има..

публикувано на 30.07.21 в 09:26

Половината кабинет на парламентарен контрол

С ново изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков ще започне пленарното заседание на депутатите в петък, предаде репортер на БГНЕС. Само в рамките на две седмици новият парламент изслушва Рашков за трети път, като този път той е повикан от депутати от групата на ГЕРБ-СДС, за да даде информация за..

публикувано на 30.07.21 в 08:09