Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Монети или как да станем финансово грамотни чрез игра

| обновено на 18.01.21 в 14:27

Monety - така се нарича най-новата опция за обучаване в основно финансови понятия в България. Настолна игра, която цели да ограмоти финансово децата, но и родителите у нас.

Зад стартъпа, който само преди броени дни извади, че дори почти успя и да реализира първия тираж, стоят няколко души с различен опит и умения, но всички те обединени от идеята, че не е логично в 21-ви век да не можем да планираме правилно приходите и разходите си, да не се поддаваме на импулсивни покупки "за глупости" или да не може да сметнем данъчната си декларация.

Финансовата грамотност като концепция почти не присъства в нашето образование. Понастоящем децата не получават достатъчно знания в училище за парите и личните финанси, коментира за Радио Варна единият от съоснователите - Николай Михайлов. Тя не възпитава и в семействата, с много малки изключения. Математиката ни в училище не дава практични неща, с които е заобиколен живота ни, допълва той.

На практика, Monety е образователна платформа за финансова грамотност, създадена да помага на родителите да учат децата си как да управляват парите разумно. С нейна помощ децата ще могат да се научат как да спестяват, как да харчат разумно и дори как да печелят пари. За да помогне на процеса на обучение, платформата ще предлага видео уроци и интерактивни тестове, подходящи за възрастта на всеки потребител. Освен на български език, до няколко месеца тя ще бъде локализирана online и offline на английски и немски език. 

"Проблемът с бедността или богатството на една нация е свързан с това как човек си управлява финансите, как взима решенията на ежедневна база", казва Николай Михайлов.

"Важно е как се разпределят парите и приоритизирането на разходите, твърди той.  На мнение е, че с пилеенето на пари всеки ден за наглед дребни неща като вафличка и сандвич, не си даваме сметка, че може да спестим тези пари за здраве, застраховка. Според него голяма част от хората нямат и понятие, как биха могли да инвестират малко пари, за да могат да изпитват някакъв финансов комфорт.

Не инвестираш и даже не знаеш какви са инвестиционните решения,  които се предлагат на пазара, нямаш кредит и реално не работиш с банки, всички тези неща водят до крайна бедност, която виждаме навсякъде", пояснява още Михайлов, който е и преподавател по софтуера за 3D визуализации V-Ray на българската компания Chaos Group (през 2017 г. създателите ѝ спечелиха и "Оскар" за технологични постижения в киното), както и съавтор на документалния филм "Ангели в действие". Лентата разказва историята на преподавателя по информационни технологии от СУ "Сава Доброплодни" в Шумен - Ангел Ангелов, който през 2015 г. Майкрософт обявява за най-иновативния учител в света.

Децата са огледало на родителите си и нещата, които виждат вкъщи определят и съдбата им.

Преди само година навсякъде в България имаше напълно законен масов хазарт, припомня Николай Михайлов, като допълва, че с практиката с купуване на билетчета за бързи пари, напълно се объркват представите на децата за успех.

"Възпитанието вкъщи и разчета на семейния бюджет ще научи децата на отговорност към парите".

„Едно дете ако осъзнава как може да оптимизира седмичния си бюджет, може да  пести за топка, за подарък.“

Свикнах всеки ден да си правя сметката за абсолютно всичко. Знам какви пари имам за харна, за транспорт и си планирам за следващите 3 месеца.  Следя всеки разход, без значение дали са  20, 200  или 2000 лева - това ми дава сигурност, категоричен е Михайлов.

Повече за финансовата грамотност и настолната игра може да чуете в звуковия файл. 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Юсуф

Владимир Карамазов от голямата сцена до човешки истории в снимки

Трудно се намират точните думи за феноменалния талант, който притежава. Инициалите В.К. всъщност са свидетелство за високо качество, и то във всичко, с което амбициозно се захване без компромис и до край в търсене на професионализма. Високо е на сцената, високо е и в планината, където се приземява до обикновените хора като равен на тях. В Родопите..

обновено на 06.03.21 в 14:14

Бръснарят, който кани царското семейство за клиенти

Антони Боксеров е един от бръснарите във Варна. 34-годишният мъж вече няколко години практикува професията и има два салона в града. Той обаче е решил да предложи на клиентите се цялостно изживяване. Когато седнете на неговия стол, може да прочетете истории от Царска България. Да послушате грамофонни плочи и да се потопите в едно друго време...

публикувано на 04.03.21 в 15:22

Проф. Петко Петков: Нужна е експертна дискусия за 3 март

Петко Петков е професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".  Член е на Управителния съвет на Съюза на учените и на Управителния съвет на Българското историческо дружество.  - Има ли критерий, който еднозначно може да определи коя дата има най-важно значение за историята на..

публикувано на 03.03.21 в 08:27

Проф. Евгени Станимиров: Редица сектори в икономиката се съвземат по-бързо от очакваното. Не може да се каже същото за туризма

В средата на миналата година, ректора на ИУ Варна проф. д-р  Евгени Станимиров, заяви за предаването "Позиция", че младите хора в България трябва да развият предприемаческа култура. Че процентът на хората у нас, които са самонаети, които стартират такъв бизнес е много малък и е от порядъка само на 13%, при жените 7 на сто, а при..

публикувано на 28.02.21 в 17:45

Арх. Калина Калчева за проекта "Марс 25" и за любовта си към космоса

Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25   достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс. Арх. Калина Калчева е възпитаник на..

публикувано на 28.02.21 в 10:00

"Дупката" в центъра на Варна и икономическата зона край морската столица- без ясни и категорични срокове на стартиране и завършване

За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та..

публикувано на 27.02.21 в 15:49

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30