Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Автомобилните неволи през зимата и триковете за справяне с тях

| обновено на 19.01.21 в 11:28
зима зимна обстановка път кола автомобил
Снимка: РАДИО ВИДИН

Студените месеци не са особено любим период за шофьорите. Снегът и заледените пътища често създават проблеми на водачите на моторни превозни средства. За да бъдат сведени до минимум, е добре да се спазват някои основни правила при шофирането в зимни условия. На първо място е подготовката на автомобила. Тя започва със смяната на летните гуми задължително със зимни, а не със всесезонни, съветва автомобилният експерт и рали състезател Йордан Атанасов. Той акцентира върху другите чести проблеми, с които се сблъскват шофьорите. Като замръзналите ключалки. Затова е добре предварително да ги напръскаме с предназначените за това препарати, които са на алкохолна основа и се продават в магазините. Отлична работа би свършил и дезинфектанта за ръце, съветват шофьори. Няколко капки от „народния дезинфектант” на българите също би разрешил проблема, ако ви е останал от вечерта.  Хубаво е да обработим с препарат и уплътненията на вратите. Важно е да си купим и нови чистачки, ако старите са захабени. Преди тръгване, трябва да се заредим с метла и лопата за мекия сняг и стъргало за замръзналите стъкла, огледала и фарове. И разбира се, с доза търпение.

Йордан Атанасов посъветва и как да реагираме, ако изриването на снега около гумите не даде резултат и при потегляне колата забуксува.

След като вече сме потеглили е добре да се съобразяваме с условията на пътя. Атанасов припомни, че в този период на годината се образува т.нар. „черен лед”, който при минусови температури се слива с асфалта и често водачите не го виждат. Немислимо в такива ситуации е рязкото натискане на спирачката.

Йордан Атанасов призова всички шофьори да бъдат отговорни на пътя, да карат със съобразена скорост и в никакъв случай да не се разсейват, ако шофират при зимни условия.

Иван Барбов
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да останеш на улицата

Изгонена от квартирата, сама, с багажа.  Това се случва на жена, която е живяла 15 години под наем в блок 23 във варненския квартал "Възраждане".  Случайно я забелязва Вартан Сетракян, който работи в известна куриерска фирма. Вчера сутринта й носи пратка, а по обяд тя е пред входа с целия си багаж.   Чуйте още какво се случва от разказа на Вартан пред..

публикувано на 26.02.21 в 12:19

Счетоводството, съчетано с бродиране "ражда" мартенички

Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници? Отговорът е много лесен - цифрите помагат да се шие, подобно на гоблените. Още повече, че това хоби помага на човек като Антоанета Сърбова да си почине от тежкия ден, прекаран сред документи и изчисления. Антоанета превръща всяко нещо, до което се докосне в интересно бижу, практичен..

публикувано на 26.02.21 в 06:53
Снимката е с илюстративна цел.

Цените на билетите за крайградските линии с промяна след 6 месеца

Шест месечен срок за анализ определиха съветниците от комисията "Транспорт" преди да бъдат променени евентуално цените за билети и карти за пътуване в крайградските зони. Те разгледаха предложението на кмета на село Тополи Благовест Георгиев за изравняване на цените на картите, които към момента са различни за градските и крайградските зони. Според него..

публикувано на 25.02.21 в 14:47

Пластмасовите отпадъци са най-опасни според българите

Гражданите на шест български града смятат за най-опасни пластмасовите отпадъци, а за сравнително безопасни – стъклото и строителните отпадъци. Това показа проучване, което търси отговори на въпросите дали хората са склонни да участват активно в опазването на чистотата в града, да рециклират отпадъците си и да променят поведението си...

публикувано на 24.02.21 в 16:18

Мира Шейтанова: Между американската мечта и родната земя

Да постигнеш американската мечта и да се върнеш отново у дома към корена.  Това всъщност се случва с 36-годишната Мира Шейтанова от Варна.  Тя е от хората, които обичат приключенията в личния си живот и професията, поради това с лекота осъществява промените.  А съдбата й е разчертана от центъра на Варна до Португалия, после обратно в квартал..

обновено на 24.02.21 в 11:29

Градските гълъби и други дълголетници

Дълголетието в животинското царство обикновено се свързва със слонове, костенурки, китове и други големи животни, които се характеризират с бавен метаболизъм, но малко хора знаят, че най-обикновеният градски гълъб може да живее до 35 години, а селският ням лебед да достигне до преклонните 70...

публикувано на 24.02.21 в 11:25

Социалният патронаж в Тервел спира работа заради персонал с коронавирус

Домашният социален патронаж в Тервел преустановява работа от днес до 9 март включително. Причината за спиране на дейността му е положителни проби за коронавирусна инфекция на шестима души от персонала на звеното – петима работници в кухнята и един шофьор. Останалите шестима души от персонала на Социалния патронаж в град Тервел ще продължат да..

публикувано на 24.02.21 в 10:02