Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Антония Григорова: Ефектът на ваксините трябва да се обяснява разбираемо

| обновено на 20.01.21 в 17:36
Д-р Антония Григорова
Снимка: Личен архив

Ефектът на ваксините трябва да се обеснява на разбираем език, буквално в такава ситиуация нещата трябва да се рисуват, ако трябва в картинки, да се обясняват за да могат хората да повярват, да знаят какви са рисковете и какви са ползите, за да вземат едно информирано решение. Това смята д-р Антония Григорова, магистър по психология, сертифициран медиатор за разрешаване на спорове, вкл. сферата на медицината. В коментар за Радио Варна тя отбеляза,че "не всички лекари и научни светила  успяха да се адаптират към разбираемия език, оставяха хората да гадаят, да не разбират какво им се казва. Когато специалистите не успяват да обяснят ситуацията фалшивите новини цъфтят, а това се отразява много зле на комуникацията между лекари и пациенти"

Всички морално-етични проблеми, познати в биоетиката излязоха наяве в пандемията 

Такива проблеми има, когато няма правна рамка. Но ние бяхме в толкова екстрена ситуация, че напрактика етиката изпреварваше законодателството. А и до момента лекарите работят във военновременна обстановка, те вземат решения, които са насочени най-вече към краткострочните ползи и рискове, смята още д-р Григорова. И тук всички етични и морални принципи важащи в медицината бяха на границата, "под условие". Тук влизат: правото на пациента да направи информиран избор, достъпът до справедливо и солидарно разпределение на здравните ресурси, вземане на решения, които са награницата на краткосрочни рискове и ползи и дългосрочни последици и не на последно място проблемите на границата на дълга и правата на самите медици.  

Как се справиха медиците с морално-етичния въпрос да спрат ли домашните посещения за преглед на лежащо болни хора или Хипократовата клетва е валидна във всички случаи?

Хипократовата клетва е обвързана с много митове у нас. Това е една професионална клетва, която лякарят полага пред колегите си. Тя е как да упражнява изкуството медицина, как да лекува, така че да не вреди и нищо друго, подчерта д-р Григорова. Не може да се каже, че лекарят на всяка цена трябва да лекува. Той винаги има избор и това го има и в законовата рамка, да пренасочи пациента към друг свой колега. Това е, ако прецени че това не е от неговата компетентност или че в момента не може да реши този проблем. Това е единият мит. Вторият мит е, че лекарят трябва да лекува за без пари. В Хипократовата клетва такова нещо няма. В нея лекарят се заклева да лекува без пари своите учители и техните деца, да речем това са колеги. И третият мит е, че всички медици полагат Хипократова клетва, полагат я само лекарите, а специалистите по медицински грици и сестрите полагат друга, подобна клета. Така че, не може при всеки всеки морално-етичен казус да дамгосваме с "вие сте се клели". Истината е някъде по средата. Аз ви благодаря за този въпрос и винаги обяснявам, че в крайна сметка медиците също имат права, освен задължения и добре да се знаят, защото преди всичко те са хора, а после са лекари.   

Цялото интервю с д-р Антония Григорова може да чуете в звуковия файл. Д-р Антония Григорова завърша медицина в МУ – София. Магистър е по психология и философия СУ „Св. Климент Охридски".В момента се занимава с обучение и развитие на медицинските специалисти на работното място.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Захлаждането продължава

През нощта срещу неделя облачността постепенно ще намалява, вятърът ще отслабне, във вътрешността на много места до стихване. Минималните температури ще се понижат и ще са от минус 3 до плюс 2 градуса. През деня ще има променлива облачност, вятърът ще се преориентира от югоизток. Максималните температури най-често ще са 5-8 градуса...

обновено на 06.03.21 в 19:08

Започва прием на заявления за регистрационни табели във Варна

В Деловодството на сектор «Пътна полиция» към отдел «Охранителна полиция» на ОДМВР – Варна, на бул. «Ян Хуняди» № 5,  започва приемането на заявления за право на използване на регистрационни номера по избор от  В 8000 ТС до В 8100 ТС.   Табелите са от тип 1 - две правоъгълни табели. Номерата са изложени в списък, с който гражданите могат да се..

публикувано на 06.03.21 в 18:38

Одрин сред окръзите с най-висок ръст на новозаразените с COVID в Турция

В бита на нашия народ е залегнала традицията младите да засвидетелстват благодарност и уважение към роднините и близките, като ги посещават по различни поводи. Но аз ви умолявам, бъдете неблагодарни, до края на месец април прекратете всякакви контакти с родители, сестри, братя, с родственици, съседи, близки приятели, отказвайте всякакви покани за..

публикувано на 06.03.21 в 18:07

Събарят част от крепостната стена на Созопол, пречела на собственик на заведение

Бургаският районен съд разпореди да бъде съборена част от крепостната стена на Созопол. Причината е, че археологическият обект скривал гледката към морето на собственика на заведение. Според решението на съда, публикувано в официалната страница на институцията, крепостният зид „смущавал“ ползването на имота по предназначение, съобщава „Бургас..

обновено на 06.03.21 в 17:12

Жителите на Добрич подкрепят идеята за разкриване на филиал на МУ-Варна

Около 3330 граждани на Добрич - мнозинството от участвалите в анкета на общината, подкрепят намерението да започне обучение на медицински сестри и акушерки в града, съобщават от кметската управа. Проучването е стъпка към разкриване на филиал на Медицинския университет- Варна, съобщава БТА. Общината попита обществеността дали чувства недостиг..

публикувано на 06.03.21 в 17:11
Солун,Гърция

Гърция удължава военната служба заради напрежението с Турция

Гърция ще въведе увеличаване на военната служба за военнослужещи в армията от девет на 12 месеца, започвайки през май, като част от програма за засилване на въоръжените сили на фона на напрежението с регионалния съперник Турция, съобщи в. „Катимерини”. Решението, което беше оповестено в петък, ще..

публикувано на 06.03.21 в 17:10

Германци на опашки за бързи тестове за домашна употреба

Германците се стекоха в магазините на верига супермаркети в събота, за да се снабдят с първите бързи тестове за коронавирус, които ще бъдат пуснати в продажба в цялата страна, като се очаква запасите ще бъдат разпродадени в рамките на часове, предаде АФП. Германското правителство разчита силно на бързи тестове, за да насочи страната през..

публикувано на 06.03.21 в 17:05