Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Антония Григорова: Ефектът на ваксините трябва да се обяснява разбираемо

| обновено на 20.01.21 в 17:36
Д-р Антония Григорова
Снимка: Личен архив

Ефектът на ваксините трябва да се обеснява на разбираем език, буквално в такава ситиуация нещата трябва да се рисуват, ако трябва в картинки, да се обясняват за да могат хората да повярват, да знаят какви са рисковете и какви са ползите, за да вземат едно информирано решение. Това смята д-р Антония Григорова, магистър по психология, сертифициран медиатор за разрешаване на спорове, вкл. сферата на медицината. В коментар за Радио Варна тя отбеляза,че "не всички лекари и научни светила  успяха да се адаптират към разбираемия език, оставяха хората да гадаят, да не разбират какво им се казва. Когато специалистите не успяват да обяснят ситуацията фалшивите новини цъфтят, а това се отразява много зле на комуникацията между лекари и пациенти"

Всички морално-етични проблеми, познати в биоетиката излязоха наяве в пандемията 

Такива проблеми има, когато няма правна рамка. Но ние бяхме в толкова екстрена ситуация, че напрактика етиката изпреварваше законодателството. А и до момента лекарите работят във военновременна обстановка, те вземат решения, които са насочени най-вече към краткострочните ползи и рискове, смята още д-р Григорова. И тук всички етични и морални принципи важащи в медицината бяха на границата, "под условие". Тук влизат: правото на пациента да направи информиран избор, достъпът до справедливо и солидарно разпределение на здравните ресурси, вземане на решения, които са награницата на краткосрочни рискове и ползи и дългосрочни последици и не на последно място проблемите на границата на дълга и правата на самите медици.  

Как се справиха медиците с морално-етичния въпрос да спрат ли домашните посещения за преглед на лежащо болни хора или Хипократовата клетва е валидна във всички случаи?

Хипократовата клетва е обвързана с много митове у нас. Това е една професионална клетва, която лякарят полага пред колегите си. Тя е как да упражнява изкуството медицина, как да лекува, така че да не вреди и нищо друго, подчерта д-р Григорова. Не може да се каже, че лекарят на всяка цена трябва да лекува. Той винаги има избор и това го има и в законовата рамка, да пренасочи пациента към друг свой колега. Това е, ако прецени че това не е от неговата компетентност или че в момента не може да реши този проблем. Това е единият мит. Вторият мит е, че лекарят трябва да лекува за без пари. В Хипократовата клетва такова нещо няма. В нея лекарят се заклева да лекува без пари своите учители и техните деца, да речем това са колеги. И третият мит е, че всички медици полагат Хипократова клетва, полагат я само лекарите, а специалистите по медицински грици и сестрите полагат друга, подобна клета. Така че, не може при всеки всеки морално-етичен казус да дамгосваме с "вие сте се клели". Истината е някъде по средата. Аз ви благодаря за този въпрос и винаги обяснявам, че в крайна сметка медиците също имат права, освен задължения и добре да се знаят, защото преди всичко те са хора, а после са лекари.   

Цялото интервю с д-р Антония Григорова може да чуете в звуковия файл. Д-р Антония Григорова завърша медицина в МУ – София. Магистър е по психология и философия СУ „Св. Климент Охридски".В момента се занимава с обучение и развитие на медицинските специалисти на работното място.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът отхвърли предложението за въвеждането на един учебник за клас

Парламентът отхвърли предложението на БСП за въвеждане на само един учебник за всеки клас, предаде БНР.  Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни представители от „Възраждане“, ИТН, БСП и 20 от независимите. Идеята за един учебник е..

публикувано на 14.08.24 в 12:11

ВИП силвър билет или връщане на сумата - двата варианта за закупилите билети за "BREEZE BY EXIT"

Всички, които са закупили билети за фестивала "BREEZE BY EXIT" във Варна, могат да постъпят по два начина, след като късно снощи стана ясно, че събитието ще бъде безплатно, обясниха за Радио Варна организаторите. BREEZE BY EXIT ще е безплатен през всички дни Първият вариант е билетът, който са закупили, да стане ВИП силвър билет, който им..

публикувано на 14.08.24 в 11:59
Синя зона, център, Варна

Без синя зона за празника на Варна

Синята зона няма да работи утре, 15 август, когато Варна отбелязва своя празник. Паркирането в централната част на града ще бъде безплатно, тъй като 15 август бе обявен за празничен и неприсъствен ден от Варненския общински съвет, уточниха от ОП "Общински паркинги и синя зона" за Радио Варна. 15 август ще е почивен ден за варненци Синята зона в..

публикувано на 14.08.24 в 11:00

Птицевъди настояват за забрана на вноса на украински яйца у нас

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести , ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на..

публикувано на 14.08.24 в 10:48

Варненската митница продава на търг стоки, отнети в полза на държавата

Териториална дирекция "Митница Варна" продава на търг с тайно наддаване 26 групи различни стоки, изоставени или отнети в полза на държавата. Продажбата се извършва по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Стоките са задържани през последните години и за тях вече са приключили производствата, водени от митническата дирекция. Сред..

публикувано на 14.08.24 в 10:28

Обискират имоти на Румен Гайтански-Вълка

В момента се провежда акция на прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията, при която се обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански, предаде БНР.  Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в..

публикувано на 14.08.24 в 10:21

Голям клон счупи бронираното стъкло на Шишковата градинка (СНИМКИ)

Бронираното стъкло, което покрива археологическите находки в Шишковата градинка във Варна, отново е счупено.  Причината за инцидента е паднал голям клон от дървото в близост до покритите със стъкло артефакти, разказа за Радио Варна Иван Киров, който е седял на пейка точно срещу дървото и е успял да отскочи встрани, има и леки охлузвания...

публикувано на 14.08.24 в 09:46