Йоана Иванова има изкусително хоби - приготвя домашен шоколад за близки и приятели за различни поводи. Сладките изкушения имат най-различни форми, а в състава им сладкарката по душа добавя разнообразни вкусове. С нея разговаря Олга Добрева дни преди коледните празници.
Съвсем любителски започнах с направата на шоколад, разказва Йоана.
Лека полека хората видяха крайния резултат и решиха да ме питат дали може и те да си поръчат за близък, за приятел за родинина за повод или без повод и така започна моето приключение с шоколада, спомня си Йоана.
Любителката на кулинарията попада на снимки в Интернет на ръчно направен шоколад и решава самата тя да опита да приготви като добавя различи подобрения като ядки и екзотични плодове.
Ядките биват кашу, шам фъстък, бадем, лешник, може бразилски орех да се сложи. От сухите съставки като плодове присъстват папая, кокос, пъпеш, ананас. Мангото е много предпочитано, разкрива част от рецептите си Йоана.
Варненката дори смесва шоколада с лютиви подправки.
Слагам чили, което е малко по-предизвикателно като вкус, добавям също канела, и много много още добавки. Всичко в умерени количества е поносимо, вкусно , ароматно, различно, комбинацията е добре, признава Йоана.
Освен че е сладък и много привлекателен десерт, шоколадът има и много полезни свойства с които Йоана ни запознава.
Шоколадът помага, според специалистите и изследванията, за концентрацията. Другият плюс е, че помага за подмалядяване на кожата, особено ако шоколадът е натурален. При редовно хапване на шоколад ще изглеждаме по-млади и щастливи, усмихва се варненката.
Шоколадът не е толкова вреден за зъбите, именно, заради точно тази антибактериалност в него, особено в този с над 70 % какао, казва Йоана.
За Улица Събота Йоана Иванова разкри още една тайна за вкусния шоколад:
Винаги в сладкарството щипка сол е задължителна, за да подчертае още повече сладостта на шоколада, освен щипките любов.
Тайната на вкусния шоколад: като за начало какаото трябва да е много качествено, другото е желание и любов!, разкрива любителката на приготвянето на десерти.
Целия разговор можете да чуете в аудиофайла.
Петко Петков е професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Член е на Управителния съвет на Съюза на учените и на Управителния съвет на Българското историческо дружество. - Има ли критерий, който еднозначно може да определи коя дата има най-важно значение за историята на..
В средата на миналата година, ректора на ИУ Варна проф. д-р Евгени Станимиров, заяви за предаването "Позиция", че младите хора в България трябва да развият предприемаческа култура. Че процентът на хората у нас, които са самонаети, които стартират такъв бизнес е много малък и е от порядъка само на 13%, при жените 7 на сто, а при..
Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25 достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс. Арх. Калина Калчева е възпитаник на..
За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та..
"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа. А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..
Футболът ни е отражение на държавата, може и да не е на равнището на италианското калчо, английската премиершип или на испанското, или на германското първенство, но като интрига може да им съперничи. Особено в т.нар. важни дербита. В това е убеден Радан Мирянов - бивш футболен съдия с повече от 1000 мача зад гърба си и настоящ главен..
Цирковото изкуство в България има светло бъдеще в лицето на 22-годишния варненец Красимир Васов. Той е професионален еквилибрист и поставя номера, които спират дъха на публиката. Как Ви звучи балансиране върху меч? Младият варненец тренира с бившия цирков артист Стефан Стоянов за да усъвършенства техниката си. Още от 8-годишен Красимир..
Лещата е с високо съдържание на протеини и трябва да я консумираме поне два пъти седмично, съветва д-р Людмила Емилова. Лещата е полезна и в състояние на покълване, защото така се увеличават полезните вещества в нея...