Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненка издава тайните на вкусния домашен шоколад

Йоана Иванова има изкусително хоби  - приготвя домашен шоколад за близки и приятели за различни поводи. Сладките изкушения имат най-различни форми, а в състава им сладкарката по душа добавя разнообразни вкусове. С нея разговаря Олга Добрева дни преди коледните празници. 


Съвсем любителски започнах с направата на шоколад, разказва Йоана.

Лека полека хората видяха крайния резултат и решиха да ме питат дали може и те да си поръчат за близък, за приятел за родинина за повод или без повод и така започна моето приключение с шоколада, спомня си Йоана.

Любителката на кулинарията попада на снимки в Интернет на ръчно направен шоколад и решава самата тя да опита да приготви като добавя различи подобрения като ядки и екзотични плодове.

Ядките биват кашу, шам фъстък, бадем, лешник, може бразилски орех да се сложи. От сухите съставки като плодове присъстват папая, кокос, пъпеш, ананас. Мангото е много предпочитано, разкрива част от рецептите си Йоана.

Варненката дори смесва шоколада с лютиви подправки.


Слагам чили, което е малко по-предизвикателно като вкус, добавям също канела, и много много още добавки. Всичко в умерени количества е поносимо, вкусно , ароматно, различно, комбинацията е добре, признава Йоана.

Освен че е сладък и много привлекателен десерт, шоколадът има и много полезни свойства с които Йоана ни запознава.

Шоколадът помага, според специалистите и изследванията, за концентрацията. Другият плюс е, че помага за подмалядяване на кожата, особено ако шоколадът е натурален. При редовно хапване на шоколад ще изглеждаме по-млади и щастливи, усмихва се варненката.


Шоколадът не е толкова вреден за зъбите, именно, заради точно тази антибактериалност в него, особено в този с над 70 % какао, казва Йоана.

За Улица Събота Йоана Иванова разкри още една тайна за вкусния шоколад:

Винаги в сладкарството щипка сол е задължителна, за да подчертае още повече сладостта на шоколада, освен щипките любов.

Тайната на вкусния шоколад: като за начало какаото трябва да е много качествено, другото е желание и любов!, разкрива любителката на приготвянето на десерти.

Целия разговор можете да чуете в аудиофайла.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Петко Петков: Нужна е експертна дискусия за 3 март

Петко Петков е професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".  Член е на Управителния съвет на Съюза на учените и на Управителния съвет на Българското историческо дружество.  - Има ли критерий, който еднозначно може да определи коя дата има най-важно значение за историята на..

публикувано на 03.03.21 в 08:27

Проф. Евгени Станимиров: Редица сектори в икономиката се съвземат по-бързо от очакваното. Не може да се каже същото за туризма

В средата на миналата година, ректора на ИУ Варна проф. д-р  Евгени Станимиров, заяви за предаването "Позиция", че младите хора в България трябва да развият предприемаческа култура. Че процентът на хората у нас, които са самонаети, които стартират такъв бизнес е много малък и е от порядъка само на 13%, при жените 7 на сто, а при..

публикувано на 28.02.21 в 17:45

Арх. Калина Калчева за проекта "Марс 25" и за любовта си към космоса

Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25   достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс. Арх. Калина Калчева е възпитаник на..

публикувано на 28.02.21 в 10:00

"Дупката" в центъра на Варна и икономическата зона край морската столица- без ясни и категорични срокове на стартиране и завършване

За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та..

публикувано на 27.02.21 в 15:49

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30

Радан Мирянов: Футболното съдийство в България калява психиката

Футболът ни е отражение на държавата, може и да не е на равнището на италианското калчо, английската премиершип или на испанското, или на германското първенство, но като интрига може да им съперничи. Особено в т.нар. важни дербита. В това е убеден Радан Мирянов - бивш футболен съдия с повече от 1000 мача зад гърба си и настоящ главен..

обновено на 26.02.21 в 10:57

Акробатът Красимир Васов умело балансира по пътя към световните циркови сцени

Цирковото изкуство в България има светло бъдеще в лицето на 22-годишния варненец Красимир Васов. Той е професионален еквилибрист и поставя номера, които спират дъха на публиката. Как Ви звучи балансиране върху меч? Младият варненец тренира с бившия цирков артист Стефан Стоянов за да усъвършенства техниката си.  Още от 8-годишен Красимир..

публикувано на 24.02.21 в 08:45