Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

12-те млрд. евро от ЕС да са и за зелен рестарт на българската икономика и стартъп компании

| обновено на 22.01.21 в 17:11

За това настоява Коалиция “За зелен рестарт” и поиска спешно да бъде преработен Националният план за възстановяване и устойчивост на България, с който се кандидатства пред Европа. Европейският парламент одобри седемгодишния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Дългосрочният бюджет на ЕС, съчетан с механизма “Следващо поколение ЕС” — временният инструмент за стимулиране на възстановяването, ще бъде най-големият пакет от стимули, финансиран някога от бюджета на ЕС. С общо 1,8 трилиона евро ще бъде подпомогнато възстановяването на Европа след COVID-19. Визията е Европа да бъде по-екологична, по-цифрова и по-устойчива. Краен срок за официално подаване на Националния план за възстановяване и устойчивост пред европейските ръководни органи е 30 април 2021 г.

Пари срещу реформи

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше публикуван на страницата на Министерски съвет на 30.10.2020 г. А срокът за изпращане на становища и препоръки беше един месец. Сред критиците му е Коалиция “За зелен рестарт”, която настоява за спешна преработка на правителствения план. В инициираната от MOVE.BG коалиция влизат още “Грийнпийс”-България, WWF България и “Институт Кръгова Икономика”. Коалицията беше създадена с настояване България да използва 12-те милиарда евро допълнителни средства от Европейския съюз за зелен рестарт на българската икономика. И предлагат пет важни приоритета, които задължително да бъдат включени в Плана: иновации и стартъп развитие, кръгова икономика, климат, енергиен преход, както и биоразнообразие и земеделие. 

47% от родните стартъп компании развиват глобални иновации

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG заяви: "47% от стартъп компаниите развиват глобални иновации. Тези компании трябва да се подкрепят, защото те са гръбнака на бъдещата конкутрентноспособност. А истината е, че в момента за тях няма специални полотики, вкл. в програмата, която правителството осигури в подкрепа на малкия и среден бизнес, иновативните компании не бяха изрично подкрепени, както в почти всички европейски компании със специални фондове, които да осигирят ресурс не просто за тяхното оцеляване, но и за устойчивото им разитие. Ние настояваме това да се случи с нарочен фонд, който да бъде в рамките на 150 млн. евро за три години. Вкл. да има механизъм за дялово учатие за тези компании. А със средствата генерирани след това от продажба на дялове да може да се самоинвестира". 

Този седем годишен бюджет на ЕС е за настоящето, но и за неизвестностите, които крие бъдещето. Затова за борбата с изменението на климата е предназначен най-големият дял от европейския бюджет досега - 30 % от средствата. Критика към Плана на българското правителство за възстановяване и развитие отправи и ръководителят на „Грийнпийс“-България Деница Петрова: "За нас е критично това, че в плана не се говори за участието на гражданите в тази енергийна транформация. През 2021-ва г. в българското законодателство ще бъде транспонирана директивата, която насърчава гражданите да са и производители на елекроенергия. Много закъсняваме, в Европа има вече над 1 500 енергийни общности, които сами произвеждат енергията си и са независими. А в България няма още нито една. За нас е ключово в плана да се използва този енергиен преход към възобновяема енергия. Да се разработят законовии финансови стимули хората да се включват в енергийната система на страната ни".   

Парите за българската част от безпрецедентния механизъм за възстановяване “Следващо поколение ЕС” не са гарантирани и отпускането им зависи от изготвянето на национален план, следващ принципа пари срещу реформи, както и подкрепата за зелената и дигиталната трансформация на икономиката.

Балин Балинов – координатор „Енергийни решения“ на „Грийнпийс“-България добави: "Една от възможностите, която беше спомената в рамките на този огромен бюджет сега за въстановяване от коронавируса, как покрай енергийната ефективност ще слагаме и слънчеви панели на покривите, но управляващите не уточниха как ще стане това и у кого ще отиде тази енергия. Т.е. изключително важно е да имаме някаква предвидимост и много точна и ясна информация, за да може хората да са спокойни какво предстои, какви са възможностите и какво означава тази промяна с тяхно участие".  

Целият репортаж чуйте в звуковия файл: 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Панихида и шествие за 3 март в Добрич

Честванията на Националния празник 3 март в Добрич ще започнат с празнична панихида и водосвет в храма „Свети Георги“в памет на загиналите за освобождението на България. Цветя ще бъдат поднесени на паметниците на Васил Левски и Иван Хадживълков. За трета поредна година ще се проведе и празничното шествие „Първите“. Празничното шествие ще..

публикувано на 03.03.21 в 08:19

На 3 март във Варна

България днес отбелязва националния си празник - деня на Освобождението. Преди 143 години на днешата дата, 19 февруари по стар стил,  през 1878 г. Русия и Турция подписват предварителния Санстефански мирен договор, който предвижда възстановяването на Княжество България. Празникът за първи път  е отбелязан две години след подписването на..

обновено на 03.03.21 в 07:30

И днес ваксинират в РЗИ Варна

Имунизационният кабинет в РЗИ - Варна ще работи и на днешния 3 март, от 9 до 12 ч., за ваксинация на членове на секционни избирателни комисии. "Зеленият коридор" утре ще работи от 12.30 до 16.30 ч. с желаещи за ваксинация, които са се записали предварително на 2 март. Припомняме, че РЗИ пусна дежурен телефон за записване на граждани за ваксиниране..

публикувано на 03.03.21 в 06:40
мотористи

Временни промени в движението във Варна, заради 3 март

Заради тържествената заря-проверка по повод националния празник 3 март от 18.00 ч. до приключване ѝ, което се очаква около 20.30 ч. ще бъде освободена от коли таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“. В тази връзка, от 18.50 ч. до края на зарята, ще бъде спряно движението на автомобили на площада районът пред..

публикувано на 03.03.21 в 06:34

Слънчево на празника

Днес ще бъде предимно слънчево със слаб, по Черноморието до умерен северен вятър, който до края на деня ще се преориентира от юг. Максимални температури между 8° и 13°, за Варна около 10°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 6°-9°. Изгрев на Слънцето за Варна в 6 часа и 41 минути, залез в 17 часа и 59 минути...

публикувано на 03.03.21 в 05:52
Татяна Дончева

Татяна Дончева е водач на листата на Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ във Варна

Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян са водачи на листите в 23 МИР, 24 МИР и 25 МИР в столицата на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Във Варна водач на листата е Татяна Дончева, председател на „Движение 21“. В листата са още актьор, зам.-председател на Българска морска камара, адвокати, педагози, предприемачи, финансисти и..

публикувано на 02.03.21 в 19:17
Община Каварна

Общинският съвет в Каварна прие бюджета на общината за 2021 г.

Общинският съвет в Каварна прие бюджета на общината за 2021 г. на свое редовно заседание днес.  Бюджетът на Община Каварна е 21 116 321 лв. - с 3 439 430 лв. повече в сравнения с бюджета на общината за 2020 г. Общинските съветници приеха предложенията на Постоянната комисия по бюджет, финанси, данъчна политика и евродондове в ОбС, които вече са..

публикувано на 02.03.21 в 16:31