Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разширяват възможностите на роботизираната хирургия в МУ–Варна и УМБАЛ „Св. Марина

За първи път в Първа клиника по хирургия на УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна се извърши уникална за страната операция – робот-асистирана дясна хемиколектомия, по време на която се използва специално багрило – индоцианин зелено, приложимо при системата за флуоресцентна визуализация „da Vinci Fluorescence Imaging Vision“, съобщават от пресслужбата на УМБАЛ "Св.Марина".

Високотехнологичната операция се извърши с помощта на последното поколение роботизирана система Da Vinci Xi, a използваното багрило дава възможност за перфектна визуализация на анатомичните структури, както и техните анатомични особености спрямо конкретния клиничен случай. Операцията бе извършена върху пациент на 70 г. с рак на възходящото дебело черво. Тя бе с продължителност 3 часа, като общата кръвозагуба на операцията бе съвсем малка – около 200мл.

Благодарение на тази уникална и иновативна системата, хирургът буквално може да се „потопи“ в оперативното поле. Широкоъгълната визуализираща система осигурява голямо оптично 3D HD увеличение, благодарение на което зрението възприема дълбочината на оперативното поле, чрез ясно видимите тъканни равнини, отдиференцирайки се структурите и ясно ориентиране в анатомията.

Firefly системата е базирана на флуоресценцията, която използва близка до инфрачервената технология, която може да бъде визуализирана от единствената по рода си ендоскопска камера на робота Da Vinci Xi. Тя е предназначена да осигури ендоскопски видими и близки инфрачервени флуоресцентни изображения в реално време. Firefly системата дава възможност на хирурзите да извършват минимално инвазивна операция, използвайки стандартна ендоскопска видима светлина, за визуална оценка на съдовете, кръвния поток и свързаната с тях перфузия на тъканите и поне един от основните извънчернодробни жлъчни пътища, общ жлъчен канал и общ чернодробен канал, с използване на близки инфрачервени изображения. Тази система има широко приложение в коремната хирургия, тъй като освен за операции на дебело черво, може да се използва и при жлъчно-чернодробни операции, по време на които е необходимо да се извърши интраоперативна холангиография (визуализиране на жлъчните пътища).

Благодарение на минимално инвазивната хирургия се осигурява извършването на големи по обем операции в коремната кухина, чрез малки разрези на коремната стена. Това намалява общата кръвозагуба и травмата, което води до по-бързо възстановяване и връщане към нормална физическа активност на пациента. Още същия ден или на следващия ден пациентът може да бъде вдигнат на крак и да започне по-бързо своя възстановителен период. Благодарение на внедрената вече в ежедневната работа роботизирана система Da Vinci Xi и системата за флуоресцентна визуализация, се дава възможност за възможно най-детайлно извършване на оперативната интервенция с точност до милиметър. Подобряват се също така и онкологичните резултати, поради точната локализация на лимфната система и последващата лимфна дисекция.

МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ вече подготви 4 екипа, които са в състояние да извършват целия спектър хирургични интервенции в областта на коремната хирургия.

Екипите са преминали обучение във водещи европейски клиники и имат амбицията да се превърнат в център за подготовка на висококвалифицирани лекари за роботизирана хирургия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Анапурна-смъртоносният връх

Bъпреки коментарите, че върхът, под който загина Атанас Скатов, е най-смъртоносният, фактите показват, че истинското гробище за най-опитните алпинисти всъщност е Анапурна. Всеки трети, опитал се да го покори, умира, а доскоро всеки втори остава някъде по склоновете му. Но технологиите и развитието на алпинизма промениха, макар и малко,..

публикувано на 06.03.21 в 18:45

Повече пари за по-щастливи дни

Хората с по-високи доходи се чувстват горди, по-уверени и се страхуват по-малко в сравнение с индивидите с по-ниски доходи, но не винаги са по-състрадателни и любвеобилни, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес". Това сочат резултати от проучване, публикувано онлайн в сп. "Емоушънс" от Американската асоциация по психология...

публикувано на 06.03.21 в 14:33

Месопустна Задушница e

Днес е Месопустна Задушница.  Нарича се така, защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди началото на Великденския пост.  Утре е последният ден, в който вярващите могат да ядат месо, с което започва подготвителната седмица преди началото на поста.  В дните до Сирни заговезни е разрешена консумацията на млечни продукти. В храмовете в цялата..

публикувано на 06.03.21 в 07:26

Ало, ало, Слънчице на турне в три града

Спектакъл със заглавието на една от най-популярните съвременни български  авторски песни за деца и възрастни „Ало, ало, Слънчице“ ще зарадва малчуганите във Варна, Шумен и Русе. Спектаклите са утре /събота/ от 17 часа в Русе, в неделя също от 17-сет в Шумен и във Варна на 8 март от 18 часа в Градската художествена галерия Повечето песни,..

обновено на 05.03.21 в 10:32

Час на чистотата обединява варненци

Всяка неделя в 11ч. доброволци се обединяват в обща кауза за час да почистят обществени места, които са силно замърсени. Инициативата "Час на чистотата" датира от 8 декември 2019г. с инициатор Анна Семенова. В почистването участват и много деца, защото според организаторите най-важно е примерът, който ние възрастните ще дадем.  Стефан Крачунов е един..

публикувано на 05.03.21 в 08:30

Театралната трупа "Ангели" от Долни чифлик

От края на 2019 година в Долни чифлик  функционира театрална трупа към Средното училище „Васил Левски“. Там се изявяват 19 деца от 5 до 9 клас. Ръководителката им не е много по-голяма от тях, на 18 години Мишел Девор вече е успяла да постави с трупата „Серафим“. Заради пандемията работата на школата е затруднена, но въпреки всичко любовта към..

публикувано на 04.03.21 в 12:55

Как изглежда географията на бирата в числа?

Най-скъпата бира в света се продава в Доха (Катар), със средна цена от 11,26 долара за една трета (33cl). Причината е въведеният стопроцентов данък през 2019 г. върху алкохолните напитки, който удвои цената алкохола само за един ден. Ислямската държава, където е необходимо специално разрешение за закупуване на алкохол, ще бъде домакин на..

публикувано на 04.03.21 в 10:50