Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спор за сирене между Кипър и България завършва в съда

Снимка: Ани Петрова
За втори път съдът отхвърля дело, заведено от кипърските производители на халуми (Halloumi) срещу производителите на българското гриловано сирене „BBQloumi“.

През 1999 г. Кипър успя да получи официално признание на сиренето като национален продукт на страната и изключителни права върху наименованието „халуми“.

Производителите на халуми от Кипър от години смятат марката на своите конкуренти за нанасяща вреди на продукта им. Въпреки че висшият Европейски съд отмени първото решение през март 2020 г., топ съдии в ЕС призоваха за по-подробна проверка дали продуктите не си приличат въпреки различните имена.

„Фондацията за защита на традиционното кипърско сирене "Halloumi“, първоначално се оплака в Службата за интелектуална собственост на ЕС (EUIPO) за българския продукт. Тъй като службата отхвърли възражението, фондацията зад "Halloumi" се отнесе до Съда на ЕС в Люксембург.

Според оценка на различни аспекти, името не звучи толкова сходно. Главните съдии обаче върнаха делото на Съда на ЕС за допълнителни оценки относно състава на продукта. Сега става ясно: дори след новия тест не е установен никакъв риск от объркване с конкурентното сирене.

Основно притесненията на кипърските производители са свързани с втората част на наименованието на продукта „loumi“. Според съда обаче това няма определяща роля, тъй като потребителите ще бъдат фокусирани основно към началната част, която при българския продукт е „bbq“, поради нейната начална позиция, а не към последната част „loumi“. Според съдът последната част допринася много малко за отличителността от заявената марка. Следователно, ниската степен на сходство на въпросните знаци е малко вероятно да допринесе за съществуването на вероятност от объркване.

Но спорът за сиренето не е приключил. Производителите на халуми могат да обжалват решението на Съда на Европейските общности.

През август евродепутати от Кипър заплашиха да блокират новото Европейско-канадско икономическо и търговско споразумение (CETA), тъй като сметнаха, че сиренето халуми не е адекватно защитено.

Традиционно сиренето се прави от овче и козе мляко и има по-солен вкус. Твърдата консистенция на сиренето се запазва дори при печене на скара. Халуми е едно от националните ястия на Кипър, но е популярно и в Гърция, Турция и Ливан.
Съдиите по правния спор все още не са излезли с решение за вкуса на двете марки сирена.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток в понеделник

От 09:00 ч. до 16:00 ч. временно ще са без ток абонатите в с. Синдел,  с. Тръстиково, с. Разделна,  с. Манастир От 08:00 ч. до 17:00 ч. , без ток ще са в с. Любен Каравелово и с. Слънчево. От 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности без ток ще остане част от с. Каменар. От 09:00 ч. до 16:30 ч. ,без ток заради..

публикувано на 01.03.21 в 06:42

Граждани излизат на пореден протест против бетона по морето

Национален протест против унищожаването на природата по Черноморието свиква коалиция „За да остане природа в България” и инициативата „Зелени закони” на 1 март. Протестиращите настояват за забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. Според тях новата..

публикувано на 01.03.21 в 06:37

Започват проверки на здравословното състояние на пчелните семейства в страната

Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация. Целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари (ОВЛ), е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, броя на отпадналите такива и..

публикувано на 01.03.21 в 06:35

От днес стартира прием по мярка „Кризисно съхранение на вино“

Тя е временна извънредна мярка, с цел преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор на Европейския съюз (ЕС), породени от пандемията от COVID-19.  За приема е разпределен бюджет от 5 млн. лв. Кандидатстването е до 12 март 2021г. По мярка „Кризисно съхранение на вино“ се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от..

публикувано на 01.03.21 в 06:30

Отново на работа - отварят ресторанти, школи и казина

Частни образователни центрове и школи, ресторанти и казината днес отварят отново врати за клиенти. Възобновяват се и туристическите пътувания в страната. Това се случва съгласно издадената заповед от здравния министър проф. Костадин Ангелов, с която очаквано се разхлабват редица противоепидемични мерки,..

публикувано на 01.03.21 в 06:26

Ще има ли нова община Обзор

При рекордна избирателна активност на референдум в страната, близо 73 на сто от жителите на Обзор и шестте села Приселци, Паницово, Раковсково, Козница, Емона и Баня са поискали отделянето им от община Несебър в самостоятелна такава с център Обзор. От малко нас 2100 души с право на глас, 1193-ма души са гласували „за“ създаването на нова община,..

публикувано на 01.03.21 в 06:17

Красимир Михалев е новият кмет на с. Слънчево

Кандидатът на ГЕРБ Красимир Михалев спечели частичните местни избори и е новият кмет на аксаковското село Слънчево.  Той получава 358 гласа от общо гласувалите 435 души. За кандидата на "БСП за България" Мария Данкова са гласували 36 души, а третият претендент - Добринка Йорданова от "Републиканци за България", е получила 29 гласа. Двама..

публикувано на 01.03.21 в 06:14