Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Брашъров дублон е продаден на търг за 9,36 милиона долара

Златна монета, изсечена от известен майстор в Ню Йорк през 1787 г., беше продадена за 9,36 милиона долара на търг в Далас, съобщи Асошиейтед прес.
Сумата е най-високата, плащана на търг за златна монета, заявиха от "Херитидж окшънс".
Монетата е Брашъров дублон. Купувачът е пожелал анонимност.
Тод Имхоф от тръжната къща обясни, че Брашъровите дублони са най-известните и желани монети за колекционерите. Запазени са седем такива монети. Продадената в Далас е най-фината от тях.
Монетата е от колекцията на покойния нюйоркски бизнесмен Доналд Г. Патрик. Той я купува през 1979 г. за 725 000 щатски долара.
Американският монетен двор започва да сече монети чак през 1793 г. Преди това в САЩ се използват колониални монети, на чужди държави или изработени от частници.
Ефраим Брашър е нюйоркски златар, известен с високото си майсторство. Брашъровите дублони са с елементи, които по-късно са запазени в националните монети, като орела. Неговите монети са смятани за нещо като прототип и са подарявани на известни личности от онова време.

ВИЖТЕ ОЩЕ

По кои сметки се превеждат ученическите стипендии

По кои сметки се превеждат ученическите стипендии? Нарушени ли са правата на учениците, които трябва да имат сметка в конкретна банка, за да получават стипендия? Въпроси, които задаваме, след като получихме сигнали от родители на ученици в няколко варненски гимназии. Проверка на Радио Варна показа, че практиката училищата да кореспондират с..

публикувано на 08.03.21 в 09:05

Честваме Осми март – Международен ден на жената

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. През декември 1977 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обявява 8 март за..

публикувано на 08.03.21 в 07:04

Цветя, парфюм, но преди всичко обич към жените, и то не само на 8 март

Как тревожно е да си жена. Красота и усмивка да бъдеш сред всекидневния сив кръговрат вярност — срещу изменчивия вятър, нежност — в загрубелия свят. От безбройните пътища земни най-рискования да избереш — безразсъдния път на сърцето и докрай да го извървиш. Твоя единствена радост да..

обновено на 07.03.21 в 14:37
Кралица Елизабет II

Британската кралица няма да гледа интервюто на Опра с Хари и Меган

Довечера в САЩ ще бъде излъчено интервюто на американската водеща Опра Уинфри с херцога и херцогинята на Съсекс, което вече породи напрежение във Великобритания. Часове преди това по Би Би Си ще бъде изъчено послание на кралица Елизабет Втора по повод на Деня на Общността на нациите. Британската кралица няма да гледа интервюто на Опра..

публикувано на 07.03.21 в 13:30

Рядък вариант на коронавируса бе идентифициран в Италия

Рядък вариант на новия коронавирус беше идентифициран в лаборатория по микробиология в италианската провинция Варезе, като друг такъв вариант е бил идентифициран досега само в Тайланд, предаде АНСА. Този вариант се различава в секвенирането на целия така наречен протеин спайк - онази част от вируса, която влиза в контакт с клетките, които ще..

публикувано на 07.03.21 в 10:03
nesebаr

Несебър влезе в списък на 7 забележителни и непознати места в света

Според гръцката митология Зевс се влюбил в Европа, след като я гледал как играе на плажа. Нещо подобно на това, което се случва с нас - ние не преставаме да бъдем пленени от красотата и многото атракции, които Европа ни предлага. Заредени с история и изключително..

публикувано на 07.03.21 в 07:18
Плажът чака летовници

Какво е поредното нещо, което свършва на земята? Пясъкът

Ненаситен глобален апетит за пясък, една от най-важните, но най-малко оценявани стоки, едва ли ще приключи скоро. Проблемът обаче е, че този ресурс намалява, съобщава CNBC. Посочва се, че цялото ни общество е изградено върху пясък. Това е най-консумираната суровина..

публикувано на 07.03.21 в 06:43