Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Много видове птици, но малко на брой преброиха в Добруджа

Снимка: Румен Сарандев

Среднозимното преброяване на дивите птици в България се провежда от 1977 година.

В първите години с тази задача са натоварени основно учени от Българската академия на науките, а самото преброяване се извършва по всички по-важни водни обекти в страната, включително Черноморското крайбрежие и поречието на река Дунав. От средата на 90-те години на миналия век тази дейност започва да се осъществява от неправителствени организации и доброволци, част от които са и членовете на Българското дружество за защита на птиците.

Целта на среднозимното преброяване е да се оцени състоянието и числеността на популациите на много видове водолюбиви птици. Какво показва тазгодишното преброяване в региона на Добрич и Варна и има ли открояващи се промени във вида и броя на птиците чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Около 30 доброволци, служители на РИОСВ и членове на БДЗП извършиха среднозимното преброяване на дивите птици в Добруджа от 14 до 17 януари. Основният извод след обобщаването на резултатите е, че се наблюдават много видове птици, но с много ниска численост, сподели координаторът на Българското дружество за защита на птиците в Добруджа Михаил Илиев. Традиционните за това време на годината в Шабленското и Дуранкулашкото езеро гъски липсват, а от световно застрашения вид червеногуша гъска са преброени едва 50 екземпляра.

За сметка на липсващите гъски са забелязани интересни видове като белия щъркел, папуняка, които са мигриращи птици и не би трябвало да ги виждаме през зимата. Общият брой на преброените птици е около 25 000, което е много малко за региона. По думите на Михаил Илиев вероятно промените в климата ще променят трайно и резултатите от среднозимното преброяване на дивите птици.

Според Михаил Илиев тепърва ще се анализират данните от климатичните промени и как те се отразяват на популацията и видовете от водолюбиви птици в България, но все повече се налага изводът, че онова, което се е наблюдавало в началото на 21 век остава историята. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно и дъждовно начало на седмицата

Днес ще бъде облачно с повсемести валежи, по-значителни следобед, които ще продължат и през нощта. Вятърът ще се обърне от североизток, ще е предимно слаб, по Черноморието до умерен. Дневните температури ще останат близки до сутрешните – предимно между 8 и 13 градуса, за Варна около 11. Вълнение на морето 2-3 бала. Температурата на..

публикувано на 19.04.21 в 05:48

Адреси без ток на 19 април

На 19.04.2021 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Левски, с. Изгрев, с. Калиманци. Временни смущения в електрозахранването са възможни от ч. до ч. в районите на с. Кипра, с. Чернево. В периода..

публикувано на 19.04.21 в 05:43

Пандемията може да се отразява добре на съня

Макар и отрицателният ефект от пандемията да е очевиден, много германци намират и нещо положително в нея - сънят им се е подобрил, съобщи ДПА. Проучване, извършено от германската социално-икономическа комисия сред 6500 души през април и юни миналата година и януари тази година, разкри, че мнозина спят по-добре. Възможно е това да се дължи..

публикувано на 18.04.21 в 18:05

БХРА: Несериозно е чиновници да обясняват на хотелиерите, че са дали помощи на други бизнеси

Несериозно е държавни чиновници да обясняват в отговор на исканията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за целево подпомагане на хотелиерския бранш, че държавата вече е дала помощи, но на други сектори. Това е абсолютно неглижиране на сектора, който допринася сам пряко за между 11 и 14 на сто от БВП, пишат от Изпълнителното бюро..

публикувано на 18.04.21 в 17:45
Солун,Гърция

Разбиха банда за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на мигранти, обвинена в отвличане и изтезание на двама души, съобщи АФП. Полицейските операции е проведена в събота в Солун, вследствие на което са арестувани 13 чужденци на възраст между 19 и 26 години. Сред задържаните..

публикувано на 18.04.21 в 17:05

Жълт код за обилни валежи почти в цялата страна в понеделник

За утре Националният институт по хидрология и метеорология  издаде предупредителен жълт код за обилни валежи в почти цялата страна , изключение са североизточните  райони. На места количествата валежи ще достигнат 25-35 л/кв. м, предупреждават от института.  Язовирите в страната са под постоянно наблюдение заради започналото снеготопене и..

публикувано на 18.04.21 в 16:36

Времето в понеделник

Ще преобладава облачно време. През нощта на отделни места ще превали слаб дъжд. Валежи, повсеместни и с по-значителни количества, очакваме главно утре около и следобед, както и през   нощта срещу вторник. Вятърът ще е слаб от север, през деня умерен от североизток. Температурите ще са с малък денонощен ход, минималните 6-8,..

публикувано на 18.04.21 в 16:15