Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отложиха делото за жп катастрофата в Хитрино

| обновено на 25.01.21 в 13:27
2
Делото "Хитрино"
Снимка: Радио Шумен

Апелативният съд във Варна не даде ход на делото за жп катастрофата в Хитрино на 10 декември 2016 година.

Пред съда се изправиха 64-годишният главен машинист Димитър Михнев и помощникът му-45-годишният Радослав Петков, които са управлявали влака по време на инцидента, при който загинаха седем души. На първа инстанция Димитър Михнев  беше осъден на 15 години лишаване от свобода и на 17 години - от право да упражнява професията си, а Радослав Петков-на 10 години лишаване от свобода и на 12 години без право да упражнява професията си.

В началото на заседанието, съставът на съда отхвърли искането на адвокатите на 26-те частни обвинители-пострадали и наследници на загиналите,  да се направи отвод на всички съдии, заради съмнение в безпристрастното отношение по делото.

Защитниците на двамата обвиняеми поискаха нова техническа експертиза, която да установи в какво състояние е бил железния път по време на инцидента, тъй като според първата съдебна инстанция ,произшествието не е предизвикано от повреда в него. В крайна сметка, съдът  поиска справка от министерството на образованието за начина на формиране на бюджета на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков"  и след като тя бъде представена, съдът ще се произнесе по искането за насрочване на нова експертиза, която да установи дали железопътния път в района на инцидента е бил изправен.

Поводът за справката са твърдения на защитата на двамата машинисти,че четири от седемте вещи лица ,произнесли се за заключенията в експертизата, са свързани с училището и с Национална компания "Железопътна инфраструктура", която отговаря за състоянието на жп пътя. Новото заседание ще бъде на 22 февруари.

След заседанието, адвокатът на частните обвинители Николай Димитров заяви, че от името на наследниците на загиналите, той и колегите му настояват за обезщетения  и максимални прсъди на двамата машинисти:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в новострояща се сграда в кв."Чайка" във Варна /СНИМКА +ВИДЕО/

Пожар избухна на последния етаж на новострояща се сграда в кв. "Чайка", видя репортер на Радио Варна. Пламъците са обхванали голяма част от етажа. Горят кофражни елемнти. Три екипа на пожарната са на мястото на инцидента. Изясняват се причините, довели до огнената стихия. Няма пострадали хора, съобщиха за Радио Варна от полицията.  Снимки:Румен..

обновено на 18.05.21 в 18:52

ЕК отпуска 173,6 млн. евро за България за справяне с кризата с коронавируса

Европейската комисия одобри общо 367,4 млн. евро за България, Естония и Германия в рамките на REACT-EU, в подкрепа на устойчивостта на пазара на труда , работните места, МСП и семействата с ниски доходи, както и за създаване на съобразени с бъдещето основи за екологичния и цифровия преход и за устойчиво социално-икономическо възстановяване. В България..

публикувано на 18.05.21 в 18:52

Силният вятър събори клони на дървета във Варна /СНИМКИ/

Във Варна вятърът се усилва и достига до 16 метра в секунда на пориви, съобщиха от НИМХ - Варна. До този момент са подадени сигнали за паднали клони на много места в града. Единият от тях е счупил стъклото на автомобил в центъра на Варна. Няма информация за пострадали хора.  Огромен клон от кестен се сгромоляса върху автомобил в центъра във Варна, на..

обновено на 18.05.21 в 17:45

Българчетата до 5-годишна възраст ще могат да влизат у нас без тест

От 19 май за деца до 5-годишна възраст, които са български граждани, граждани на държави членки на ЕС , не се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за влизане у нас. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, 18 май. Това се отнася и за децата- български граждани на страните по Шенгенското..

публикувано на 18.05.21 в 17:44

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами. Апелативният съд във Варна присъди конфискация на 85 автомобила - част от имуществото на подсъдим за данъчно престъпление, съобщават от ведомството. Денислав И. е бил признат за виновен от Окръжен съд – Силистра  за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения. Той не подал..

публикувано на 18.05.21 в 17:40

Всички ученици в клас от 31 май

От 31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това става със заповед на министъра на здравеопазването. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда. С друга заповед от утре, 19 май,..

публикувано на 18.05.21 в 17:07

Прокуратурата проверява случая с незаконна сеч на защитена гора край Варна

Дават на прокурор случая с незаконно изсичане на защитена гора край Варна. Прокуратурата започва проверки по 22 сигнала, получени от т.нар. комисия по ревизия на управлението през последните десет години, която работи в краткия мандат на 45-ото Народно събрание. Става дума за твърдения за корупция, за нарушения в държавни институции, за неправомерно..

публикувано на 18.05.21 в 15:51