Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят ресторантите на 1 март?

Снимка: БГНЕС

Ресторантьорите ще отворят затворените заради мерките срещу коронавируса заведения на 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде БНТ.

По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове и да обсъдят възможните решения за бранша.

Представители на бранша признаха, че са срещнали разбиране и консенсус при разговорите с министъра.

„По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически и не са за разговор с министъра на здравеопазването. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата подкрепа във връзка с една предстояща среща с икономическия екип на премиера и самия него“, казаха след разговорите те.

По думите им не е коментиран планираният за утре протест на представители от бранша. Те настояват всички собственици на затворени заведения да бъдат компенсирани.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите - отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения“, поясни Златко Златанов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Ние най-много настоявахме не кога да отваря и кога да затваря, това не е наша работа. Ние искаме да ни компенсират, както ги компенсират в Европа и да имаме предвидност. Той каза, че за това ще съдейства“, допълни той.

На срещата е бил засегнат и въпросът за отваряне на нощните заведения от 14 март. Това решение обаче също ще зависи от епидемиологичната обстановка в страната към момента.

Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други - не.

Вчера от Сдружението на заведенията поискаха министърът на здравеопазването да подаде оставка и да се извини заради нанесените щети. Според тях той води лична война със заведенията, а не с COVID-19.

Те питат защо се разхлабват мерки, при положение че новият щам вече е в България и къде е ръстът на заболели, който се е очаквал след коледните и новогодишните празници. Също така с какво един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в хотела.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На прага на изборите 2 в 1 в Добрич: Какви са очакванията и нагласите в Североизтока?

От години се говори за изоставащия северозапад на България, но дали нямаме вече достатъчното основания да заговорим по-активно и за все по-изоставащия североизток? Област Добрич остава трайно отдалечена от централната власт не само по географското си разположение и хората напълно оправдано считат себе си и мястото, в което живеят и работят за забравено..

публикувано на 24.04.24 в 10:48

Започна раздаването на чували и ръкавици за почистването на 27 април във Варна

В петте районни кметства във Варна раздават ръкавици и чували за отпадъци на всички граждани, които желаят да се включат в мащабната кампания за почистване на 27 април, събота. В районите „Приморски“, „Одесос“, „Вл. Варненчик“, „Аспарухово“ и „Младост“ консумативи вече се раздават, като това ще продължи във всички работни дни през тази седмица от..

публикувано на 24.04.24 в 10:09

Задържаха мъж и жена за кражба на велосипед във Варна

32-годишна жена и 36-годишен мъж са задържани в ареста на Трето районно управление на полицията във Варна за извършена кражба на велосипед в морската столица. Те са к риминално проявени и осъждани, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Мъжът и жената са  станали познати на обществото от публикувани техни снимки в социалните..

публикувано на 24.04.24 в 10:01

Варненски митничари задържаха над 10 хиляди недекларирани строителни инструменти

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха 10 563 недекларирани стоки – строителни инструменти и части за тях, в контейнер, пристигнал от Китай. Контейнерът е разтоварен на Митнически пункт „Варна Запад“ и по документи съдържа 18 вида специализирани стоки  - уреди, използвани в строителството, ръчни инструменти и части за..

публикувано на 24.04.24 в 09:56

Каналът край Морското училище е пълен с боклуци, каква е причината да не бъде изчистен?

Каналът край Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна е пълен с боклуци и клони, а растителността е избуяла.  С този сигнал с редакцията на Радио Варна и предаването "В ефир сте" се обърна Николай Пърлов.  Причината каналът да не е почистен е, че е изтекъл договорът на фирмата, която се занимава с тази дейност. В момента е обявена нова..

публикувано на 24.04.24 в 09:50

Броят на заразените с коклюш расте, очаква ли се обявяването на национална епидемия?

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш, предаде БНР.  Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата А броят на заразените продължава да..

публикувано на 24.04.24 в 09:06

НОИ изплаща пенсиите за месец май след Великден

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева с начална дата 26 април т. г. Тогава ще са налични както преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, така и преводите към пощенските станции – за пенсионерите, които получават..

публикувано на 24.04.24 в 09:00