Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варна в битка за втори по големина град

Варна и Пловдив се борят за втори по големина град след София. Битката между тях е и за второто място по навлизане на дигиталните услуги. Това стана ясно при представяне на деветото издание „Регионални профили“ на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Старши изследователят Петър Ганев обясни, че разликата между населението на Варна и Пловдив е много малка: „Кой е вторият по големина град ще видим след преброяването. Може би и залагане ще направим в екипа. Почти всички области губят население, с изключение на столицата и на Кърджали. Демографията остава фактор, който ограничава растежа на регионите.

Изследването "Регионални профили" се провежда за девета година, но за първи път регионалните различия са видими през достъпа на населението до лекари-специалисти. Показатели като брой на болничните легла и достъп до лекари се превърнаха в най-важните за качеството на живот по места, отчитат от ИПИ. Докато във Варна се падат под 400 души на един лекар-специалист, то в Добрич те са около 700 души на един лекар. Броят на болничните легла е най-нисък в Добрич - около 3 легла на хиляда души.

Брутната добавена стойност на човек от населението варира за различните области, като разликата между столицата и областите в дъното е четири пъти. Туристическият профил на Варна и Бургас осигурява превес на услугите – по 71% в добавената стойност на водещите морски области.
Чуйте повече в прикачения звуков файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

И пчелите обичат кафе

Оказва се, че хората не са единствените, които биха предпочели да се възползват от чаша силно кафе сутрин. Ново проучване показва, че пчелите също получават енергия от кофеина - и това им помага да станат по-продуктивни в работата, съобщава "Стъди Файндс". Учените казват, че жизненоважният..

публикувано на 31.07.21 в 19:25

От утре започва Световната седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август - глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Началото е поставено през 1992 година, а инициативата се организира от WABA – Световен алианс за активна подкрепа на кърменето, и се подкрепя от Световната здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на..

публикувано на 31.07.21 в 16:04

Празник на пъпеша в с. Българево, община Каварна

Традиционният „Фестивал на пъпеша“ ще се проведе в каварненското село Българево от 19.00 часа. Производителите ще покажат стоката си и ще я предложат за дегустация пред кметството в с. Българево. Празникът на вкусния летен плод, с който е известно село Българево, се провежда ежегодно от 2008 година насам. Миналата..

публикувано на 31.07.21 в 09:49

Днес са Богородични заговезни

На днешния ден се прави трапеза с обредна "заговезнишка питка", която не се реже, а се чупи. Ястията са блажни, заговява се с месо и млечни продукти. Богородичният пост започва на 1 август, е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината. През двете постни седмици Църквата молитвено се подготвя за празнуването..

публикувано на 31.07.21 в 09:32

"Влез в мрежата" от входа на Морската

Варна се включва в кампанията „Влез в мрежата“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027). Събитието се провежда от 18:00 часа на 30 юли (петък) на входа на Морската градина на адрес: гр. Варна, площад „Антон Новак“. Партньори на програмата са Община Варна, Общински детски комплекс-Варна, школа „Европейски мост“, Основно..

публикувано на 30.07.21 в 18:09
Павел Владимиров и Елени Декидис

Подготвя се игрален филм за легендата в бокса Ивайло Маринов

Животът на легендата на българския и световен бокс Ивайло Маринов ще бъде разказан в игрален филм. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Култура и духовно развитие“, на което беше разгледано искане от продуцентската компания „ ARS Digital Studio” за финансова подкрепа от страна на Община Варна. Сценарият на филма се основава на..

публикувано на 30.07.21 в 16:51

Август ще ни предложи от 13 до 43 градуса

Тази година през август се очаква средните температури да бъдат над нормата, която за равнините е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 13° и 17°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 13° и 18°, а най-високите – между 38° и 43°, съобщиха от НИМХ. В по-голямата част от страната месечната сума на..

публикувано на 30.07.21 в 15:27