Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зимната обстановка в областите Варна и Добрич

| обновено на 27.01.21 в 20:04

Снеговалежите спират навсякъде тази нощ, обстановката обаче остава тежка в част от област Варна и цялата Добричка област.

Във Варненска област продължава да има населени места без ток. Към 19 ч. това са селата Шкорпиловци и Самотино, съобщават от Енерго-Про.

За временни смущения в електрозахранването в района от Траката до Златни пясъци, съобщаиха живеещи в района.

Тежка остава зимната обстановка в част от Варненска област и към 19 часа.

Продължава да има населени места без ток – това са селата Шкорпиловци, Самотино, Гроздьово и част от Суворово. Няма ток също в селата Новаково, Яребична и Въглен. Във Варна пътищата са почистени и движението е нормално при зимна условия. Проблеми преди обед създаде силният вятър. Вятърът причини проблеми и в цялата Варненска област.

През целия ден работиха и колите на пътните служби, защото заради силните пориви на вятъра - до 22 метра в секунда, има снегонавявания. Имаше закъсали коли и камиони.

Затворените пътища във Варненска област към момента са пътят Аксаковска панорама - Кичево и Кичево - Оброчище, Варна – Добрич, Ветрино – Суворово – Аксаково, Баново –Калиманци, Дръндар –Николаевка.

До 8 ч. сутринта утре – 28 януари, четвъртък, затворени за движение са пътищата от Аврен към Синдел и от  Венелин към Садово.

40 души от цех в село Яребична, община Аксаково катастрофираха с микробус в следобеда, след като са тръгнали към Варна. Хората са добре, съобщи областният управител Стоян Пасев.

Заради влошената обстановка частично бедствено положение беше обявено в община Долни чифлик, където четири села бяха без достъп и в цялата община Суворово.

Към 19 часа се нормализира обстановката в останалите общини на Варненска област.

Отворен е вече за движение Обзорският проход. Затворен е Дюлинският, а заради ремонта на пътните естакади край яз. Цонево, и Айтоският проход.

Тежка остава към момента ситуацията в област Добрич. Затворени са всички пътища от републиканската пътна мрежа и някои второстепенни.

Според прогнозата за времето, тази вечер след 22 ч., когато се очаква вятърът да утихне, всички машини на областно пътно управление да започнат да почистват пътните настилки.

Очаква се утре сутринта те да бъдат разчистени. Създадена организация за придвижването на автомобилите със специален режим.

Град Добрич обаче може да остане без вода, Причината е в авария на електропреносната мрежа към помпена станция „Приморци“. Работи се върху отстраняването на аварията, но възстановяването на електрическата мрежа зависи от метеорологичната обстановка, която към момента се усложнява.

Във връзка с усложнената зимна обстановка, продължаващия снеговалеж и силен вятър от МВР апелират – в районите на Варненска и Добричка област да се пътува само при крайна необходимост и с добре подготвени автомобили за движение при зимни условия.

Сложна остава зимната обстановка в областите Варна и Добрич към 17 ч.

Към 17 ч. заради влошените метеорологични условия редица пътища остават затворени.

Това са:  пътят Варна - Добрич ;пътят Варна - с. Кичево - с. Оброчище; панорамен път Аксаково - с. Кичево;  пътят с. Баново - с. Калиманци; пътят с. Дръндар - с. Николаевка;  пътят с. Ветрино - гр. Суворово - гр. Аксаково.

Пътищата от село Аврен към село Синдел и от  село Венелин към село Садово са затворени за движение до 8 часа в четвъртък.

Към 17:00 ч. заради влошените метеорологични условия редица пътища остават затворени.

Това са:  пътят Варна - Добрич ;пътят Варна - с. Кичево - с. Оброчище; панорамен път Аксаково - с. Кичево;  пътят с. Баново - с. Калиманци; пътят с. Дръндар - с. Николаевка;  пътят с. Ветрино - гр. Суворово - гр. Аксаково ;

Пътищата от село Аврен към село Синдел и от  село Венелин към село Садово са затворени за движение до 8 часа в четвъртък.

Всички пътища от републиканската пътна мрежа на територията на Добричка област са затворени за движение към 17 часа, съобщават от Областно пътно управление-Добрич. Главната причина е силният вятър, натрупани преспи и снегонавявания. Според прогнозата за времето, тази вечер след 2 2часа се очаква вятърът да утихне и всички машини да започнат да почистват републиканската пътна мрежа на област Добрич.Очаква се утре сутринта пътните направления да бъдат разчистени и да се ползват за движение от лекотоварни автомобили и други превозни средства. Създадена организация за придвижването на автомобилите със специален режим. Нуждаещите се от спешна помощ се съпровождат до съответното населено място и болница.

към 16 часа

Редица малки населени места остават без ток заради мокрия сняг и скъсани електропроводи, въпреки че обстановката на места постепенно се нормализира. 65 в Североизточна България нямат ток, най-тежка е ситуацията във Варненско и Шуменско, съобщават от Енерго – Про.

Очаква се снеговалежите навсякъде да спрат през нощта. Температурите обаче ще спаднат и има опасност от поледици.

Във Варненска област продължава да е затворен пътят Варна – Добрич.

Спряно е движението и по пъътя Ветрино – Суворово – Аксаково, а също така и по пътищата Варна - Кичево – Оброчище, -пътят Баново – Калиманци, където има снегонавявания с височина до метър. Забранено е пътуването и между Дръндар и Николаевка.  

Затворени е вече и панорамният път Аксаково – Кичево.

Десетки коли и ТИР-ове престояват часове край Аксаково на подхода за Баир баши в посока Добрич, съобщиха слушатели на Радио Варна. Седем села в Аксаковско са без ток.

В Суворово, няма ток почти навсякъде. Там беше обявено бедствено положение.

Частично бедствено положение е обявено и в село Булаир, община Долни чифлик, съобщи кметът Красимира Анастасова. Ситуацията там е усложнена заради снегонавявания на пътя село Солник-Булаир, който се разчиства вече от седем машини. Силният вятър обаче пречи на усилията на екипите.

Към 16ч се нормализира обстановката в районите на Аврен, Дългопол, Вълри дол, Девня.

Нямаме проблеми в Девня, каза за Радио Варна кметът Свилен Шитов.

Ситуацията и във Варна се нормализира. Рабти и летището, а полетите са по график. Имало е леки закъснения по вътрешната линия София-Варна заради обработка срещу обледеняване.

към 15 часа

Тежка е пътната обстановка в област Добрич, а голяма част от главните пътища са затворени.

Това са пътищата Добрич – Оброчище, Добрич – Генерал Тошево - Кардам Добрич – Варна, Добрич – Балчик, Добрич – Шумен и Добрич – Силистра. Затворени са и пътните отсечки Оброчище - Балчик - Каварна, Добрич-Албена, Добрич-Одринци-Бдинци.

В Добричко има закъсали автомобили в районите северно от Каварна.

Балчишкото с. Дропла е без вода, тъй като има скъсани проводници на помпена станция Дъбрава. Токът е възстановен, съобщи кметският наместник Денчо Попов.

Във връзка с усложнената зимна обстановка, продължаващия снеговалеж и силен вятър от МВР апелират – в районите на Варненска и Добричка област да се пътува само при крайна необходимост и с добре подготвени автомобили за движение при зимни условия.

Заради снегопочистване е ограничено движението през Дюлинския проход, през първокласния път I-9 в участъка от Обзор до Слънчев бряг, през Приморския проход, както и по второкласния Владимирово-Добрич-Балчик. Очаква се ситуацията в Североизточна и Източна България да се влоши, посочват от Агенция Пътна инфраструктура.

Поради усложнена зимна обстановка голяма част от републиканската пътна мрежа в област Добрич е затворена за движение за всички моторни превозни средства. Не се допуска движение на пътя Добрич – Оброчище, Добрич – Генерал Тошево, Добрич – Варна, Добрич – Балчик и Добрич – Шумен и Добрич – Силистра. 

От Пожарна безопасност информират, че до обяд служители на Дирекцията в различни части на областта са оказвали съдействие по постъпили около 20 сигнала за паднали дървета в резултат на силния вятър и мокър сняг.  

От Областното пътно управление призовават да не се тръгва на път в затворените за движение направления, както и да не се предприемат пътувания, ако те не са крайно наложителни. 

Бедствено положение обявено в община Суворово, Варненска област. Кметът на Суворово Данаил Йорданов съобщи, че пътищата са затворени заради снегонавявания, но няма бедстващи хора.Община Суворово обаче остава без ток, електрозахранването в останалите населени места е възстановено. Кметът на град Аксаково Атанас Стоилов информира, че седем села са без ток, само в село Долище електрозахранването  е възстановено Пътят Добрич-Варна отново е затворен, както и Ветрино-Суворово, Въглен-Каменар и Кичево-Оброчище-съобщиха от областната управа.

Частично бедствено положение е обявено в село Булаир, община Долни чифлик. Това съобщи Красимира Анастасова  -кмет на общината. Ситуацията там е усложнена заради снегонавявания на пътя село -Солник-Булаир, който се разчиства вече от седем машини. Силният вятър обаче пречи на усилията на екипите. Анастасова уточни, че електрозахранването в селото е възстановено и 180-те жители имат храна и лекарства, а засега пътят не  е затворен. 

До час община Суворово ще обяви бедствено положение. Там обстановката е усложнена от силния вятър, съобщи кметът на общината Данаил Йорданов.

Оранжев код са силен вятър и снеговалеж е в сила за 9 области в Североизточна България днес, сред които Варна, Бургас и Добрич. Поривите на вятъра достигат до 24 метра в секунда. 

Движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона се ограничава по пътя Варна - Добрич, пътят от с.Въглен за с. Каменар е затворен за движение на автомобили, съобщиха от Областтна дирекция Полиция. Информацията е към 12.45 ч.

Там има  закъсали в снега автомобили, на които в момента се оказва помощ. Няма бедстващи хора.  Поради все още тежката метеорологична обстановка край с. Каменар и с. Въглен,  ОД МВР - Варна и РД ПБЗН - Варна призовават гражданите, за които не е наложително пътуването към тези села, да не тръгват на път , а ако пътуването е наложително - да шофират с повишено внимание и с автомобили, които са добре подготвени за пътуване при зимна обстановка. 

Пътят от Варна до Кичево е непроходим. Има големи снегонавявания. Много за закъсалите леки коли, както и един автобус. Екипи на АПИ правят обход на маршрута, видя фоторепортерът на Радио Варна.

Именно в този участък екип на Радио Варна катастрофира, докато предаваше live за ситуацията и неопесъчените пътища. Повече може да видите тук.

На 3 км. след Телевизионната кула движението е силно затруднено заради по-плътната снежна покривка. Снегопочистваща техника вече обработва участъка.

Във Варна, силният вятър събори тази сутрин голямо дърво на бул. "Осми Приморски полк". Инцидентът създаде сериозни предпоставки за ПТП-та. Друго по-голямо дърво бе опряло терасите на жилищен блок на ул. "Болград". През нощта са получени сигнали за паднали клони по бул. "Цар Освободител". 

И още.

Пътищата във Варненска област през целия ден ще се почистват. 47 машини към момента обработват пътищата.27 машини обработват републиканската пътна мрежа в област Добрич.

През нощта пътят Силистра - Добрич е бил затворен за тежкотоварни автомобили по искане на ОПУ Силистра, там също преминаването вече е спокойно. Макар и с по-слаб интензитет, снеговалежът продължава. Шофьорите трябва да са подготвени за зимни условия на пътя, вятърът продължава да е силен и на пориви и са възможни снегонавявания.

Към 13.15 ч. поради утежняване на обстановката временно се затварят за движение някои пътни участъци в област Добрич.

Временно за движение на всички видове превозни средства е затворен участъкът от републикански път I-9 в участъка Дуранкулак-Оброчище. Затворени за движение за всички видове превозни средства са и участъци от второкласната републиканска пътна мрежа по път II-71 Добрич – Оброчище, и II-29 – Добрич – Генерал Тошево. На други пътни участъци има въведени ограничения – забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 12 т – по път II-71 Добрич – Силистра, и в участъка по II-29 – Добрич – Варна.

В Девня, всички пътища на територията на общината са проходими, обстановката е нормална, Няма сигнали за сериозни аварии. На места в част от кварталите има прекъсвания в електрозахранването. Автобусите, обслужващи вътрешните и междуградски линии, се движат по разписание. Възможни са поледици.

Обстановката в общините Аксаково и Вълчи дол се усложнява заради силния вятър. Село Долище е без ток.

Жителите на село Калиманци не са тръгнали за работа. Учениците не могат да стигнат до училище. В селото има много сняг, каза за Радио Варна кметът на населеното място Краси Янева.

Кметът на община Вълчи дол Георги Тронков информира,че се усложнява ситуацията на пътя Суворово-Вълчи дол ,снегонавяванията там възпрепятстат почистването,но няма бедстващи хора.

Пътищата в община Дългопол са разчистени, Айтоският проход остава затворен заради ремонта на пътните естакади. Снежната покривка е 5-10 см.

Автобусите вървят нормално, децата от 1 до 4 клас са на училище. Това каза за Радио Варна кметът на общината Георги Георгиев.

Нормална е пътната обстановка в Община Аврен, това съобщи за Радио Варна кметът Емануил Манолов. Пътищата са мокри и проходими. 

Към 14 ч са затворени  пътищата за Каварна и Варна, съобщиха от Общинския съвет за сигурност в Балчик по данни на полицията. От агенция „Пътна инфраструктура“ съобщават, че временно движението по път I-9 Балчик – Албена e ограниченопоради снегонавявания и снегопочистване. Заради ПТП е затруднено движението около кръговото кръстовище край курорта Албена, съборен е стълб на уличното осветление. 


Актуалната информация за зимната обстановка в областите Варна и Добрич можете да следите тук - в сайта на Радио Вварна, както и в нашата страница във Facebook.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В социалните мрежи и дигиталния маркетинг няма универсални формули

Днес почти всеки разбира от дигитален маркетинг. Или поне така се говори. Истината обаче е доста по-различн а, убеден е Иво Илиев, който работи в digital сектора от 2003 г.  Думите му се потвърждават от опита му. Илиев е управител на три дигитални маркетинг агенции, едната от които - BrandFormance, е една от 67 агенции в света, избрана за Facebook..

обновено на 08.03.21 в 12:25

Протест срещу горенето на отпадъци

П ротестно шествие  за по-чиста околна среда без горене на отпадъци организират днес граждански сдружения от София и Девня. Сдружението на граждани “Дишай, Девня”, сформирано преди една година, е с основна кауза срещу инвестиционните предложения, постъпващи в община Девня и РИОСВ-Варна за разкриване на нови или разширяване на съществуващи..

публикувано на 08.03.21 в 10:09

Спира плановият прием в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна

От днес - 8 март, в университетската болница „Света Марина“ във Варна се забранява плановият прием и операциите, съобщават от лечебното заведение. Това се налага заради увеличаването на заболеваемостта от COVID-19 във Варненска област. Ще се извършват само спешни операции, неотложни онкологични операции и дейности, свързани с трансплантация..

публикувано на 08.03.21 в 08:26

Дарителска кампания по повод 8 март в подкрепа на жени преживели насилие

За трета поредна година Фондация BCause работи за популяризиране работата на организации, които са единствената опора на жени и деца, преживели домашно насилие. По случай 8 март шест неправителствени организации от страната започнаха кампании за набиране на средства за неотложни нужди. Те са участници в акселератора на Фондация BCause,..

публикувано на 08.03.21 в 07:10

497 са регистрираните нови случаи на коронавирус у нас

497 души са новозаразените у нас за денонощие, починали са 21 болни, а 385 са се излекували, показват данните на Единния информационен портал. През изминалите 24 часа са направени 2 971 теста и са поставени 1513 дози ваксини. Данните към полунощ на единния информационен портал сочат, че във Варна..

публикувано на 08.03.21 в 07:05

Европа губи 100 милиарда евро заради "бавната" ваксинация

Европейският съюз може да загуби до 100 милиарда евро поради притесненията на инвеститорите относно "бавния" темп на ваксинационните кампании, пише Агенция „Блумбърг”. Както отбелязва агенцията, борбата срещу коронавируса в Европа върви по-бавно от очакваното и..

публикувано на 08.03.21 в 07:01

Ту слънце, ту облаци за женския празник

Днес ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб от югозапад, в Дунавската равнина от запад. Сутринта е сравнително студено с температури във вътрешността от минус 5 до 0, по крайбрежието 0-2 градуса, през деня температурите ще се повишат и максималните ще са 10-11 градуса, по Северното Черноморие 8-9, за Варна..

публикувано на 08.03.21 в 05:47