Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силата за живот

Снимка: Агнеса Трайкова

Млад мъж с много рядко заболяване набира средства за лечението си като всяка нощ меси пити. Николай Дерменджиев е от Нови хан. На 33 години е. 2013 му поставят диагнозата Анкилозиращ спондилит или болест на Бехтерев, или още по-разбираемо, както той самият казва, гръбначният му стълб става като бамбукова пръчка – болестта причинява срастване на гръбначните прешлени. За да се излекува, Николай Дерменджиев започва биологично експериментално лечение. За нещастие то отключва множество нежелани реакции – диабет, няколко белодробни емболии, тромби, а в момента докторите се съмняват и за болест на Хочкин. Налага му се да пие по две чанти хапчета. Лечение за анкилозиращия спондилит няма, единственото което му помага е обезболяването. Надява се да успее да се оттърве от съпътстващите болести и един ден да си върне нормалния живот. За лечението си не разчита само на дарения, не се отчайва и започва да си помага финансово като всяка нощ меси пити.

"От началото ходех да се изследвам и лекувам в Турция един път на година. Миналата обаче се наложи да ходя на всеки три месеца. Защото кръвните изследвания са ми много лоши и продължавам на всеки три месеца да ходя. Предишния път бяха 5 000 евро. Наложи се да правят операция и на двата крака. Опитахме се да спестим някой лев, да не плащаме там 5D скенер. Можеше в България да го направя. Опитахме се чрез Здравната каса, но не ме одобриха. За това ще го правя в Турция."

За да си помага финансово всяка нощ Николай Дерменджиев меси пити.

"Повече от пет на вечер не може, просто няма времето, а и много се изморявам. Повече от пет пити няма как."

Чуйте историята на Николай Дерменджиев от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ясен Бонев и Калина Николаева спечелиха плувния маратон Галата-Варна

Приключи награждаването на победителите в плувния маратон Галата-Варна . Участваха 267 участници от 7 държави.  Първи при мъжете е Ясен Бонев, ученик Първа ЕГ с време 1 час, 6 минути 46 секунди, при жените студентката в САЩ Камелия Николаева с време 1 час, 6 минути 31секунди. Победителите бяха наградени от кмета..

публикувано на 04.08.24 в 13:13

Четирима са загинали, а 30 са ранени в катастрофи през изминалото денонощие

Четирима са загинали, а 30 са ранени в станалите 30 катастрофи през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР.  В столицата е регистрирано едно тежко пътнотранспортно произшествие и девет леки; един човек е ранен.  От началото на тази година в катастрофи са загинали 250 души, ранените са 5046, показват данните от МВР.

публикувано на 04.08.24 в 12:57
Гела

Гайдарското надсвирване в Гела пази българския дух и традиция

Илинденските поляни в близост до родопското село Гела за 21-ви път се изпълниха с хиляди хора, дошли за най-голямото надсвирване с гайди. Хиляди посетители и ценители на хубавата музика от цялата страна дойдоха, за да се насладят на магията на гайдите. Тази..

публикувано на 04.08.24 в 12:28
Цанко Цанков

Над 220 плувци в маратона Галата-Варна

Организатори са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море“, със съдействието на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Победителите тази година ще си разпределят награден фонд от 9100 лв. Победителите – мъж и жена получават парични награди от по: I място – 1200 лв.; ІІ място – 900 лв.; ІІІ място – 700 лв.; ІV място – 600 лв.; V място – 500 лв.;..

публикувано на 04.08.24 в 11:19

Франция призовава гражданите си в Ливан да напуснат възможно най-скоро

Франция призова своите граждани в Ливан да напуснат страната "възможно най-скоро" на фона на опасенията от всеобща война между Израел и Хизбула и по-широк регионален конфликт, предаде АФП. "В контекста на силно нестабилна ситуация в областта на сигурността отново обръщаме внимание на френските граждани, особено на тези, които преминават..

публикувано на 04.08.24 в 10:25
Варна и морето

Два бала вълнение на морето, водата между 25-28 градуса

Сутринта ще е предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места, главно в Североизточна България и крайните южни части на района ще превали и прегърми.  Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, който следобед ще се обърне от североизток.  Максимални температури между 28° и 33°, за..

публикувано на 04.08.24 в 09:58

Отбелязваме Деня на железничаря

Денят на железничаря се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август. Традицията за неговото честване датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железопътните работници в България, е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г...

публикувано на 04.08.24 в 09:54