Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цифровото образование в Европа - бъдеще в настоящето

До шест месеца ще заработи общоевропейска платформа за образование, която ще предлага качествено съдържание в помощ на ученици и учители. Това е една от стъпките, чрез които ще стане възможна дигиталната трансформация в образованието по думите на българския еврокомисар отговарящ за научните изследвания и иновации Мария Габриел. Тя участва онлайн в годишната технологична конференция в Лисабон.

Комисарят за научни изследвания и иновации Мария Габриел95 процента от анкетираните участници в образователния процес през последните месеци отговарят, че Ковид-19 е повратна точка в дигиталното образование. Аз съм много доволна, че в кризата ние видяхме както нашите силни страни, така и нашите слабости. А това означава, че преди всичко ние трябва да осигурим интернет свързаност до отдалечените селски райони и компютри за живеещите там т.е т.нар в плана за действие високоефективна екосистема за цифрово образование. Едва тогава трябва да инвестираме в дигиталните умения на учители и ученици, тъй като половината от тях не бяха в състояние да се справят. За това държавите членки трябва да припознаят в това стратегически елемент от възстановяването след ковид кризата и да се възползват от средствата в плана за действие. 

Цифровото образование бе поставено в центъра на възстановителния път на Европа и в резолюция на европарламента с призив за преодоляване на неравенствата в образователните възможности в регионите. Придобиването на цифрови умения у преподаватели и ученици, от една страна и осигуряването на необходимите технически възможности, от друга се превърнаха в отправна точка на парламентарeн дебат още в началото на учебната година и в условията на втора ковид вълна.

От името на парламентарната комисия по култура и образование румънският евродепутат от партията на социалисти и демократи Виктор Негреску призова за бърз анализ на случилото се и адекватна реакция в краткосрочен план с повече публични инвестиции в образованието и превръщането му в приоритет с дългосрочна визия за развитие. Негреску посочи обезпокоителния факт, че 32 на сто от децата на Европа не са имали достъп до цифрово образование по време на първия локдаун. Той даде за пример Румъния, в която засегнатите наброяват милион. Той разкритикува пропуските на ниво ЕС и подчерта, че учители, родители и ученици е трябвало да се справят със собствени усилия, кой както може. Румънският евродепутат Виктор Негреску

Трябва да инвестираме в инфраструктура, в цифрови умения и учене през целия живот, в подобряване на свързаността на отдалечените райони, в нови учебни програми, в нови устройства, разработени в цяла Европа. Образованието е право и достъпът до цифрово образование вече не трябва да бъде привилегия. Бъдещето ще зависи от това да гарантираме, че всички, без дискриминация, имат достъп до образование.

Негреску даде положителна оценка на Модернизирания план за действие в областта на цифровото образование и на плана за постигане на европейското образователно пространство до 2025 г., но бе категоричен, че това са само начални стъпки в правилната посока.

Повишаване цифровите умения на учители и ученици и разработването на учебни ресурси в помощ на образователния процес са част от заложените в него мерки, припомни и комисарят по вътрешни работи от партията на европейските социалисти Илва Йохансон и отправи конструктивна критика към държавите членки с думите:Комисарят по вътрешни работи на ЕС Илва Йохансон

Адаптацията към кризата беше по-лесна за онези държави-членки, които разполагаха с национални стратегии за цифрово образование и ефективно използваха съответните фондове на ЕС.

Това трябва да се случи в следващите две години, в които водещите насоки за европейското цифрово образование ще бъдат повсеместна интернет свързаност, компютърни устройства, програмен ресурс и умения за тяхното използване. Само така ще стане възможна идеята за образование ориентирано към бъдещето, по думите на шведския комисар Йохансон.

Съюзът пренастройва стратегията си за растеж, като зелените и цифровите преходи са негови преобразуващи двигатели. Образованието е в основата на тези преходи.

Силното образование е залог за силна Европа и по думите на унгарския евродепутат Ищван Уйхей от Прогресивния алианс на социалисти и демократи. В писмено становище обаче той даде за пример родната си Унгария, където по думите му това няма как да се случи тъй като все още има семейства без интернет, компютър и дори електричество. 

Към това докладчикът Забине Ферхайен от ЕНП добави необходимостта от повече инвестиции на публични средства в качественото образование,  което да гарантира бъдещата конкурентноспособност на стария континент. В качеството си на председател на парламентарната комисия по култура и образование Забине Ферхайен попита в пленарна зала „Каква е дългосрочната визия на Съвета за европейската образователна политика?

А отговорът на неговия председател Майкъл Рот прозвуча, не толкова конкретно, но за това пък категорично.Председателят на Съвета Майкъл Рот

Сега всички знаете, че сферата на образованието е една от основните отговорности на държавите-членки. Задачата на ЕС в тези трудни времена е да се учим един от друг и един с друг. Ковид поколението не трябва да се превръща в изгубено поколение.

Безпрецедентен по своя размер бюджет ще има и новата програма „Еразъм+“ през следващите 7 години. Политическата договореност, постигната между Европейския парламент и държавите - членки гарантира 26 милиарда евро, които ще имат ключово значение за изграждането на европейското пространство за образование. А големите амбиции, с които е натоварена програмата са свързани с осъществяването на планирания цифров и екологичен преход  в условията на непредвидимо продължаваща пандемия и в очакване на добавена стойност. Почти удвоеният бюджет ще позволи в програмата да се включат нови 10 милиона души през следващите години.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът не одобри Росен Желязков за министър-председател на България

Парламентът гласува и не одобри за премиер на България Росен Желязков, предаде БНР. За гласуваха 98, против, 138, въздържали се двама. По процедура, след като не е одобрен кандидатът за министър-председател, то тогава не се гласува и структура и състав на Министерския съвет, предложен от кандидата за премиер. Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против,..

публикувано на 03.07.24 в 16:24

Модернизират системата за продажба на билети за градския транспорт във Варна

С приложението TicketVarna пътуването в градския транспорт е по-изгодно, напомнят от общинското дружество ТАСРУД , което отговаря за приходите от продажбата на пътни документи в обществения транспорт на Варна. Стойността на едно пътуване за един час е 1 лев, а за 90 минути – 1,50 лв.  Поради факта, че има много неработещи машини за продажба на билети..

публикувано на 03.07.24 в 16:15

Приключи електронният прием, над 3000 първокласници вече са записани във варненски училища

Приключи електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна за учебната 2024-2025 година. Общо 3007 първокласници са записани към дата 1 юли 2024 година. След приключване на електронния прием са обявени 335 свободни места в 28 общински училища от всички административни райони в града и прилежащите селища. Свободните..

публикувано на 03.07.24 в 15:30
Цветеслава Гълъбова

Цветеслава Гълъбова: У нас няма разбиране колко е важна извънболничната грижа за психично болните

У нас няма разбиране колко е важна извънболничната помощ за хора с психични заболявания. Това каза психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Свети Иван Рилски“. По думите й бюджетът от 200 млн. лева, който се отделя годишно за психично здраве, е крайно недостатъчен.  Тя посочи, че когато видим по улиците хора, които си..

публикувано на 03.07.24 в 14:49
Николай Денков

Денков: Само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства, които осигуриха по високи доходи на хората

Едва ли има голямо различие в оценката на ситуацията. Има различие по два въпроса, защо сме тук и как можем да излезем от ситуацията. Това заяви Николай Денков от ПП-ДБ, предаде БГНЕС. Само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства в последните 3 г., правителства, които осигуриха по високи доходи на хората, икономическа среда за..

публикувано на 03.07.24 в 14:40

Бойко Борисов: Да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет и да отиваме да агитираме

"В трудни ситуации се подкрепихме с ПП-ДБ взаимно и ако е имало ползи, са общи и вредите са общи". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Николай Денков, няма да Ви позволя да ни прикрепяте с ДПС по никакъв начин. Всичко знаем и не е нужно да губим времето и на Негово Светейшество, и на президентската двойка и на дипломатите. Имахме нужда от..

публикувано на 03.07.24 в 14:23

Парламентът обсъжда и гласува правителството на ГЕРБ-СДС (ВИДЕО)

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков. Според Конституцията парламентът приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Тоест при регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от..

публикувано на 03.07.24 в 13:00