Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

REACT-EU: пари за регионите със задна дата, но с дългосрочна цел

47 милиарда и 500 милиона евро е сумата, с която държавите членки ще могат да преодоляват последствията от Ковид-19 в най-засегнатите си региони, хора и бизнеси. Това стана възможно благодарение на т.нар. инициатива „Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа”. Казано накратко REACT-EU има за цел да смекчи негативния ефект от ковид кризата безвъзмездно с пари, които да компенсират загубите през последната година и да подпомогнат развитието в следващите.

Инициативата REACT-EU е по предложение на Европейската комисия, но оформено като законодателно изменение, според което ресурсите ще идват по линия на Инструмента за възстановяване на ЕС. Средствата ще бъдат предоставени чрез структурните фондове, а първият транш е в размер на 37,5 млрд. евро. Комисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра обобщи най-важното послание на инициативата така:Комисар Елиза Ферейра

Нашето послание към европейските граждани е ясно и силно. Не оставяме никого след себе си. Ние сме заедно в кризата и заедно ще излезем от нея. Можем да постигнем устойчив и силен ремонт на нашата икономика и общество така че да послужи за зеления и цифров преход в дългосрочен план.

Покриването на направени разходи ще става със задна дата от 1 февруари 2020 година и ще продължи до края на 2023, подчерта българският евродепутат и докладчик по темата Андрей Новаков.

Прогнози за ръст на бедността, бъдещи фалити, икономическа нестабилност и безработица се чуха в пленарна зала.

Сред най-пострадалите и здравно и икономически се оказа Италия, която ще получи и най-голям дял от парите в размер на 11 милиарда и 300 милиона евро. Тя бе последвана от Испания, където по думите на Сузана Перес от Реню всяка десета компания се очаква да затвори. За това тя нарече средствата от фонда глътка въздух за най-засегнатите икономически сектори - туризъм и култура. Именно те превърнаха южните европейски държави в големите губещи от пандемията. Почти година след нейното начало кипърският евродепутат Лефтерис Христофору (ЕНП) определи случващите се мерки като закъснели и призова за по-гъвкави процедури, при които парите да стигат до нуждаещите се фирми и граждани, тъй като обичайните бюрократични начини силно обезкуражават хората.

Размерът на парите се оказа точно толкова важен, колкото и условния достъп до тях – само при спазване върховенството на закона.

„Солидарността и върховенството на закона не са продукти по договаряне, но са част от ДНК – то на самото съществуване на Европа от Ренесанса и Просвещението до наши дни.“ Припомни депутатът Стелиос Киборопулос (ЕНП) и получи в отговор коментара на полският евродепутат Елжбета Крук от консерватори и реформисти, която побърза да защити своята страна с думитеПолският евродепутат Елжбета Крук.

Полша никога не е била против механизма на върховенството на закона. Но в защита на европейското право и интересите не само на собствените си граждани, ние не сме съгласни с възможността за произволно тълкуване и използване на този механизъм. Той може да се прилага само в случай на незаконно разходване на средства на Съюза и трябва да се основава на обективни и измерими критерии, които не позволяват политическото му инструментализиране.

По отношение на REACT-EU, тя бе лаконична: "Днес Европейският съюз се бори героично с проблемите, които е създал".

Изабел Бенхумеа от ЕНПСпоред испанския евродепутат от ЕНП Изабел Бенхумеа най-важното достижение е удълженият срок, който дава възможност парите да бъдат разходвани рационално. А така  акцентът пада не върху това кога, а как да стане това най-добре в условията на непрогнозируемо продължаваща криза. Един от начините тя обобщи така. 

Държавата няма да бъде тази, която реактивира икономиката или която създава работни места. Държавата има възможност да помогне на тези, които могат да го направят, на предприемачите, включително и тези на свободна практика.Португалският евродепутат Педро Маркес

Към това португалският евродепутат Педро Маркес от групата на социалисти и демократи добави необходимостта парите да достигнат до регионите възможно най-бързо и призова парламентът да се съсредоточи по-силно върху граничните населени места чрез връзка с програмата Interreg, тъй като тяхното население бе особено засегнато при затварянето на границите.

Европейският съюз е преди всичко политически проект за икономическо и социално сближаване. Не трябва да забравяме това, защото в противен случай европейските граждани ще бъдат отчуждени от бъдещето на Съюза. Подобни инициативи с конкретни резултати, докосват, защитават и подобряват живота на хората и така най-много укрепват чувството за вяра в бъдещето на Съюза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Тлеещо огнище се активира между стария път за София и АМ "Хемус"

Два екипа на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" са на стария път Варна - София, до местността Побити камъни, където между него и магистрала "Хемус" отново се е активирало тлеещо огнище. Запалили са се изгнили дънери на дървета. Няма други активирани огнища, през нощта също е имало задимяване в района на магистралата, но тя..

публикувано на 18.07.24 в 08:32

Още предложения за ветрогенератори в Добруджа

Продължава засиленият интерес за поставяне на ветрогенератори или както ги наричаме разговорно - „перки“, в Добруджа. Преди около месец в предаването на Радио Варна „Пост фактум“ кметицата на Община Добричка Соня Георгиева съобщи, че ще организира местен референдум за намерението да се изградят ветрогенератори край 15 добрички села   - Тянево,..

публикувано на 18.07.24 в 06:51

Отново ще е много горещо

30 градуса е най-високата температура на въздуха измерена тази сутрин точно в 6 часа в Източна България и карй морето. Отчетена е на нос Емине. 29 градуса е на нос Калиакра, 28 във Варна, където атмосферно наляганее 1012 хПа – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се колебае , относителната влажност на въздуха е 51%. 26 градуса..

публикувано на 18.07.24 в 06:20

Адресите без ток

На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Детелина. На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са..

публикувано на 18.07.24 в 05:00

Товарен влак дерайлира край Варна тази вечер, променят маршрута на бързия влак за София през Карлово

Товарен влак е дерайлирал тази вечер след спирка Юнака в посока Дългопол, малко преди 21:00 часа, съобщават от Областната управа - Варна.  Машинистът не е пострадал, а влакът е бил натоварен с пясък. Информацията е потвърдена от централата на БДЖ. Отменен е пътническият влак  за Дългопол.  БДЖ ще осигури автобуси за пътуващите в тази посока...

публикувано на 17.07.24 в 21:49

Засилват проверките за нерегламентирано паркиране на коли по и в близост до велоалеите

Във Варна засилват проверките за нерегламентирано паркиране на автомобили по и в близост до велоалеите . Това стана ясно след сигнал по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев, съобащват от общинския пресцентър. По думите на граждани най-чести нарушения има на алеята за велосипеди в близост до стадион „Спартак“, по протежението на бул. „В...

публикувано на 17.07.24 в 19:40
Галя Кондева, служебен  министър на здравеопазването

Здравният министър за казуса с медикаментите за химиотерапия във Варна: Това е проблем на самото лечебно заведение

От март беше предвидена промяна в нормативната уредба за реимбурсиране на безплатните лекарства от Здравната каса, лечебните заведения бяха наясно с тези процеси. Така коментира казуса с връщаните с отказ да им бъде проведена химиотерапия пациенти на Специализираната болница за активно лечение "Д-р Марко Марков" във Варна министърът на здравеопазването..

обновено на 17.07.24 в 19:33