Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петльовден - без тържества на открито в Голица и Солник ще спазят традицията

4
Снимка: БГНЕС

На 2 февруари по традиция отбелязваме Петльовден. Във Варненско от край време се извършва ритуал в селата Голица и Солник, община Долни Чифлик. Местните жители разказват, че той датира от  турско робство, когато са вземали момчетата за еничари. За да спаси мъжката си рожба, смела голичанка заколила петел и сложила с кръвта му кръст на вратата си, а смаяните турци напуснали селото и повече не се върнали, защото помислили, че майката е погубила детето си, за да не го даде на турците.

Всяка година на 2 февруари жителите на Голица и Солник организират голям празник, като спазват всички ритуали. Но сега заради пандемията масови тържества няма да има. Ще останем по домовете си и всеки с най-близките си ще отбележи празника и ще спази обичая, каза за Радио Варна кметът на село Голица Иван Иванов - селото, което има в центъра си Паметник на петела.

Паметник на Петела в с. Голица

По домовете си ще бъдат и жителите на село Солник, каза за Радио Варна и Янка Стоянова, която е председател на местното читалище „Васил Левски“ и е основен организатор на тържествата. В нейната къща Петльовден се е празнувал винаги. Коли се петел и се прави баница и погача, разказа Янка Стоянова. Не си спомня година, в която да не са се събирали на площада и в читалището. Но дори и при сегашните забрани традициите трябва да бъдат спазени, защото точно те са тези, които ни правят истински българи, казва Стоянова.

Тя ще заколи петел, както прави всеки път, за да намаже челата на синовете и внуците си с кръвта му, какъвто е обичаят.


Това се прави за здравето на мъжките рожби и този ритуал в нейният дом никога не е бил пропускан. Помни го от времето, когато в къщата им го е правила нейната баба. И легендата, която тя й е разказвала:

„Баба ми разказваше легендата за Исус Христос, когото са търсили, за да погубят. Войници са отивали във всички къщи и са убивали момчетата до 3 години, защото се е предполагало, че Христос е бил в тази възраст и не са знаели кой е. Тогава една жена, за да спаси детето си, заколва петел и опръсква с кръвта му вратата на къщата. Войниците като видели помислили, че други като тях вече са минали от там и не влезли в къщата, а жената спасила рожбата си.“Съжаляваме, че днес няма до отбележим Петльовден всички заедно на площада и в читалището, както винаги е било до сега, разказа още Янка Стоянова. В село Солник всяка година са идвали много хора, дори и от цялата страна, точно за Петльовден. Така традицията остава жива и се предава от поколение на поколение. Най-голямата й болка е, ако младите откажат да изпълняват обичая. И ако заради пандемията хората спрат да спазват традициите. Така с времето те ще се забравят.

В Солник няма млади хора и млади жени, които да продължат да изпълняват ритуала на Петльовден, разказа още Янка Стоянова. Но се надява той да се запази в домашна среда – в една къща да се събират по няколко жени и да го празнуват. Така, както е било по времето на нейната баба. За да се запази българщината и да са здрави мъжките рожби.

 Снимките са архивниПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

обновено на 22.07.24 в 09:39

Честваме Св. Мария Магдалина

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина (Магдалена) на 22 юли (4 август по стар стил). Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!". Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.  Народът тачи..

публикувано на 22.07.24 в 09:16

Мръсотия и жега-лятната мъчителната комбинация във Варна

В разгара на лятото в капана на жегата Варна отново цъфна с боклуци, неизмити улици и миризми. За кой ли път?! За съжаление обстановката не изглежда никак приятна нито за туристи, нито за местни. Кризата с боклука ни превзема успоредно с тенденцията за свръхконсумация.  Като прибавим нехайното поведение в екологично отношение..

публикувано на 22.07.24 в 06:20

Фантастичен Цолов с първа победа

Фантастично представяне на Никола Цолов във Формула 3.  Той записа първа победа в основно състезание, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. Съотборникът му Лорън ван Хьопен още в началото се опита да затвори българина, но не се получи. Битката беше между двамата.

публикувано на 21.07.24 в 12:34

Дни на Хемингуей във Флорида

Днес в Кий Уест, Флорида, се чества 125-ия рожден ден на легендарният американски писател Ърнест Хемингуей. Той нарича този регион свой дом през 30-те години на миналия век. Почитатели, академици, и роднини са се събрали в островния град, за да почетат награждаваните творби и приключенския живот на Хемингуей...

публикувано на 21.07.24 в 11:30