Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Каварна вече има контейнери за стари дрехи и обувки

В Каварна вече са поставени контейнери за събиране на стари дрехи, обувки, чанти, колани, домашен текстил, съобщават от кметската управа. Партньорската инициатива на общината с търговско дружество е част от въведената система за разделно събиране и предаване за повторна употреба на битови отпадъци от облекла и текстилни материали.

На контейнерите, които са поставени на паркинги по улица "Добротица", има надписи с инструкция за използването им и за вида на събираните отпадъци.

Текстилните продукти, които се събират в контейнерите, трябва да бъдат чисти и опаковани в торби, посочват от партньорската инициатива. Част от тези материали се използват като памучни парцали за почистване в индустрията. Отпадъците, които не могат повторно да се употребят, се предават за рециклиране в специализирани инсталации.

Облеклата, които са годни и са дезинфекцирани, се използват повторно като дрехи втора употреба. Така с ненужната за някого дреха ще бъде подпомогнат друг човек, а продуктът ще има по-дълъг жизнен цикъл, поясняват от общината. Някои от материалите - предимно пуловери и други плетива, се рециклират като вторична прежда, от която се произвеждат нови изделия. Други материали се влагат в изолационна вата.

От общината апелират към гражданите да проявят екологична отговорност, да последват добрите европейски практики и да използват новите контейнери само по предназначение, като не изхвърлят в тях други видове отпадъци.\БТА


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Порталът за електронни услуги на МВР ще е с временно ограничен достъп

Временно ще бъде ограничен достъпът до Портала за електронни административни услуги на МВР. На 19 и 20 юни, събота и неделя, ще бъде извършено надграждане на портала Във връзка с изпълняван от МВР проект „Реализиране..

публикувано на 18.06.21 в 17:48

РИОСВ-Варна състави акт на община Аксаково за нарушения на регионалното депо

При проверката е установено неизпълнение на условия в разрешителното, а именно – депониране на отпадъци на депото над определения 24-часов капацитет и без тяхното предварително третиране. Това е нарушение на Условие 4.1. и Условие 11.2.2.7. от комплексното разрешително. Експерти от РИОСВ-Варна на 17 юни съставиха акт за установяване на..

публикувано на 18.06.21 в 17:24

Областният управител се срещна с ръководители на прокуратурата, РИК и ОДнаМВР във Варна във връзка с предстоящите избори

Организацията и провеждането на парламентарните избори на 11 юли 2021 година обсъдиха на среща  областният  управител на Варненска област Марио Смърков и ръководители на прокуратурата, ОД на МВР във Варна и РИК . Противодействието срещу нарушения на изборното законодателство бе основна тема на срещата, в която участваха зам.-районният..

публикувано на 18.06.21 в 17:19

В Балчик започват проверки по хотели и публични места за авторски права на музика

Започват проверки по хотели и публични места за спазването на  авторски права за музикални и аудиовизуални произведения. Те са част летните планови проверки на Министерството на културата за спазване на разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права, съобщава Община Балчик. Проверките на Дирекция „Авторско право и сродните му..

публикувано на 18.06.21 в 16:04

Пазим очите по правилото 20-20-20

В Балчик днес тече инициативата "Зре­ние­то е всич­ко! Прег­ле­дай се!", в рамките на която се извършват без­плат­ни оч­ни прег­ле­ди за де­ца и въз­рас­тни хо­ра. На­цио­нал­на­та скри­нин­го­ва кам­па­ния е ор­га­ни­зи­ра­на от Бъл­гар­ски ле­кар­ски съюз, Бъл­гар­ско­то дру­жес­тво по оф­тал­мо­ло­гия и фармацевтичната компания Ба­йер..

публикувано на 18.06.21 в 16:01

415 свободни места за първокласници са обявени на второ класиране във Варна

415 са свободните места за първокласници, обявени на второ класиране в общинските училища , съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Електронната система за прием е активна за подаване на ново заявление или за редактиране на заявление на некласирано дете от 10:00 часа на 19 юни до 23:59 часа на 22 юни. Свободните места,..

публикувано на 18.06.21 в 15:46

ЕК даде достъп на България до визовата информационна система

Европейската комисия дава достъп от юли на България и Румъния към визовата информационна система , но само за четене. Става дума за базата данни, свързваща граничните полицаи на външните граници на ЕС с консулствата на страните-членки по света. Това означава, че двете страни ще имат достъп до информацията в системата, но няма да могат да вкарват..

публикувано на 18.06.21 в 14:38