Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23% повишение на потреблението на ток за декември в Близнаци, Здравец и Приселци

| обновено на 03.02.21 в 14:33
Снимка: Енерго Про

За проблеми с електрозахранването сигнализираха жители на варненското село Близнаци. Срещу токовите удари и ниското напрежение те направиха подписка през декември с очакването проблемите да бъдат разрешени от електроразпределителното дружество. 
Една от причините за проблемите с тока е свръхпотреблението, което освен в Близнаци, е налице и в други разрастващи се села в района като Приселци и Здравец, признава кметът на община Аврен Емануил Манолов. До 1990-та г. повечето хора в селата се отопляваха на дърва и вечер бяха на една крушка за осветление, сега домовете са с много електроуреди, вкл. за отопление, допълни Манолов. 
Електроразпределение-Север предприе проверка по електропровод Болярци, който захранва с.Близнаци, тъй като според направената справка не сме регистрирали планови и непланови прекъсвания. След анализ на резултатите от инспекцията в с.Близнаци в кратки срокове беше извършено преразпределение на товарите по мрежата на два от трафопостовете. Това беше направено с цел равномерно натоварване по всички фази. Това каза за Радио Варна Атанас Колев, председател на УС на ЕРП-Север. Междувременно данните от допълнително монтирания мрежови анализатор не показват отклонения от стандарта на напрежението, което подаваме. Ако метеорологичните условия са добри не би трябавло клиентите да имат някакви проблеми, но при такива нека подават сигнал на националният ни телефон 0700 16 161, за да можем да отреагираме своевременно, допълни Колев. 
В някои райони отчитаме необичайно повишение на потреблението, в резултат на оставането на хората вкъщи, наблюдава се предпочитание към извънградските и вилните зони, каза още Колев. Той даде за пример селата Близнаци, Здравец и Приселци, в които потреблението е нарастнало средно с 23 % през декември 2020 г., в сравнение с декември 2019 г. 
През последните няколко години ЕРП-Север изгради нови мрежи ниско напрежение в бързо разрастващи се райони в област Варна, обяви още Атанас Колев. Той даде следните примери: в Боровец-юг за вложени 320 хил.лв. за въздушна мрежа ниско напрежение, 270 хил.лв. в Добрева чешма, 124 хил.лв. в СО"Зеленика", 155 хил.лв в Суворово. През 2020 г. конкретно в рехабилитацията на мрежата на община Аврен ЕРП-Север инвестира 310 хил.лв. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтираха около 100 детски площадки за три месеца във Варна

Служители на общинското предприятие „Общински проекти и озеленяване“ са ремонтирали около 100 детски площадки за три месеца. Повече от тях са в недобро състояние в резултат на вандалски прояви, припомнят от Общината.  Частичните ремонтни дейности включват подмяна на счупени пейки, поставяне на нови оградни пана и вратички. Ремонт е направен още на..

публикувано на 11.07.24 в 16:41
Ивелин Михайлов

Депутатите направиха комисия за разследване дейността на Ивелин Михайлов от "Величие"

Депутатите създадоха временна Комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплекс "Исторически парк". Временната комисия се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен..

публикувано на 11.07.24 в 16:38

Над 70 души минаха през мобилните медицински пунктовете във Варна заради жегите

Над 70 души потърсиха съдействие на разкритите от Община Варна мобилни пунктове. В тях медицински специалисти мериха безплатно кръвното налягане и даваха съвети във връзка с горещото време. Младежи от БЧК раздаваха бутилки с минерална вода на преминаващите, съобщават от общинския пресцентър. Припомняме, че заради обявения жълт код и очакваните високи..

публикувано на 11.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

МТС: Около 40% от камионите по пътищата са претоварени

Съвместни действия за спиране на достъпа на претоварени камиони в пристанищата по река Дунав и Черно море . Това обсъдиха на среща заместник-министрите на транспорта и съобщенията Анна Натова и Димитър Недялков с представители на държавните и частни пристанищни оператори в страната. Целта на мерките е подобряване на безопасността на движението по пътя..

публикувано на 11.07.24 в 15:28

Таксиметрови фирми във Варна искат достъп до паркинга на автогарата

Таксиметровите фирми във Варна, без една, която има сключен договор, нямат достъп до паркинга на автогарата във Варна. Там е поставена бариера и клиентите им не могат да бъдат превозени с багажа си до автобусите. За това сигнализира с писмо до кмета на града Благомир Коцев, до председателя на Общинския съвет и до БНР, една от потърпевшите фирми...

публикувано на 11.07.24 в 15:02

Кметът напомня, че за едрогабаритните отпадъци има график

Има нов график за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци (ЕГО). За всеки район е определен ден от седмицата, напомня кметът на Варна в своя публикация във Facebook, която е провокирана от поредно струпване на отпадъци около контейнери, на което се натъква. Той публикува и снимка от улица "Стефан Караджа", "в идеални център на Варна, която ясно показва..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, предаде БНР. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган..

публикувано на 11.07.24 в 11:12