Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Шипката-комплексът от витамини на българина от древността до днес

Постоянно сме в стрес от коронавируса и щамовете му. 

Много хора приемат витамини под формата на добавки, за всеки случай. 

В последните години станаха модерни т. нар. суперхрани и суперплодове като годжи бери, асай бери, киноа, чиа и много други.

Но за нас като българи е най-добре да приемаме това, което ражда земята ни. 

Тук фокусът попада на шипката, която освен че е много полезна за здравето, е и достъпна като цена, отглежда се в България и може да се открие с отлично качество, което превъзхожда по съдържание шипките, внасяни от Чили и Китай. 

Доказано е, че по нашата географска ширина расте най-хубава и най-богатата на активни съставки шипка.

Шипките съдържат витамин С, витамини В2, А, К, каротеноиди, флавоноиди, органични киселини, танини, пектинови вещества, соли и етерично масло. И дори провитамин Д, който днес е така актуален.

Шипковият плод е истински поливитаминен концентрат, който почти няма аналог в природата, с толкова много витамини, съчетани в един естествен продукт. Още в древността шипката е призната като ценно и лечебно средство.

Бащата на медицината, Хипократ, а и други древногръцки учени като Теофраст и Диоскорид са оценявали високо ползите от шипковия плод. Предписвали са го като противовъзпалително средство за множество различни заболявания.

А у нас вече все повече земеделски производители решават да отглеждат шипкови насаждения. Защото шипката вирее на много места с лекота. Можем да се похвалим и с малко бутиково предприятие, специализирано в преработката на Шипки в град Трявна. "Всички технологични процеси са разработени така, че максимално да щадят полезните вещества в плодовете", казва Иво Балевски.

Чуйте още какво сподели той пред репортера ни Ваня Славова за отношението на българина към шипките: 

В генезиса на нашия семеен бизнес са заложени „зелени технологии и решения”, уточни Балевски.
 "Това означава осъзнаване на необходимостта от използването на най-новите технологии, на най-модерната техника и оборудване, които да щадят природата и да не и нанасят разрушителни последици от една страна и от друга да създаваме Essential продукти, запазвайки в суровините дарените им от природата полезни вещества.
Суровината, която влагаме в нашето производство е 100 % биологична. Нашето предприятие е био сертифицирано. Имаме разработена система HACCP. В процес сме на въвеждане на системи за качество, опазване на околната среда и условия на труд."

Производството включва: сушени шипки, брашно, бисквити, макарони, мармалад, масло за лице, чай и тоник, хляб и хранителни добавки – всичко направено от шипки.

Чуйте още: 
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Засадиха 1200 дървета край Каменар

Десетки доброволци се включиха в засаждането на 1200 дръвчета от вида "акация" в района на Центъра за обучение на кучета край Каменар. Инициативата е съвместна между центъра и организацията "Гората.бг", които са осигурили всички необходими средства и инструменти за залесяването. То е изцяло на доброволни начала, каза за Радио Варна Боян Пашов от..

публикувано на 03.12.22 в 14:48

Кой е виновен ако онлайн покупките се бавят - куриерът или търговеца?

Черният петък вече мина, но сигурно още има хора, които чакат своите онлайн покупки да пристигнат. Не са редки случаите, когато се налага да чакаме по-дълго време поръчаната стока да стигне до нас. Кой обаче е виновен в случая? Куриерът или търговеца? В подобна ситуация могат да изпаднат много потребители заради увеличения брой продажби по време..

публикувано на 03.12.22 в 10:58

Изкуственият интелект навлиза и във филтрите за вода

Американски учени са решили да използват изкуствен интелект за да предотвратят пропускането на замърсители дори и от най-добрите филтри за вода.  Разработването на подобрени материали и последващото им тестване обаче е сложно и отнема много време. Изследователите са установили, че с помощта на изкуствения интелект наистина могат да ускорят..

публикувано на 03.12.22 в 10:44

Изградиха дървена беседка по повод Международния ден на хората с увреждания

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания „Слънчевата къща“ във Варна вече разполага с нова дървена беседка. Тя е изградена по повод Международния ден на хората с увреждания с помощта на множество дарители и благотворителни базари за да могат слънчевите младежи имат своето място за отдих на открито. Благотворителен базар с участието на..

публикувано на 03.12.22 в 10:26

Радио Варна представя: В очакване на празниците...

Притихнали в очакване на празниците, в които отново ще се съберем със семействата си, си припомняме за интересните срещи и събеседници от ефира на Радио Варна.  Започваме от датата 4 декември – св. Варвара , която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. В някои райони на..

публикувано на 03.12.22 в 09:50

Коледният базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща

Коледният базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща за втора поредна година, за да ни донесе много греяно вино, ароматни сладкиши и разнообразие от сгряващи душата кулинарни изкушения. "Българска стрийт фууд асоциация" - организатор на "Улицата на готвачите", заедно с "Фермерски пазар" канят варненци и гостите на града да..

публикувано на 03.12.22 в 15:30
архив

На Никулден раздават рибен курбан във Варна

На Никулден във Варна, от 11.00 часа, пред православния храм „Св. Николай Чудотворец”, ще се проведе военен ритуал и ще бъде отслужен молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари. След приключването на ритуала на гражданите и гостите на град Варна ще бъде раздаден..

обновено на 02.12.22 в 19:36