Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шипката-комплексът от витамини на българина от древността до днес

Постоянно сме в стрес от коронавируса и щамовете му. 

Много хора приемат витамини под формата на добавки, за всеки случай. 

В последните години станаха модерни т. нар. суперхрани и суперплодове като годжи бери, асай бери, киноа, чиа и много други.

Но за нас като българи е най-добре да приемаме това, което ражда земята ни. 

Тук фокусът попада на шипката, която освен че е много полезна за здравето, е и достъпна като цена, отглежда се в България и може да се открие с отлично качество, което превъзхожда по съдържание шипките, внасяни от Чили и Китай. 

Доказано е, че по нашата географска ширина расте най-хубава и най-богатата на активни съставки шипка.

Шипките съдържат витамин С, витамини В2, А, К, каротеноиди, флавоноиди, органични киселини, танини, пектинови вещества, соли и етерично масло. И дори провитамин Д, който днес е така актуален.

Шипковият плод е истински поливитаминен концентрат, който почти няма аналог в природата, с толкова много витамини, съчетани в един естествен продукт. Още в древността шипката е призната като ценно и лечебно средство.

Бащата на медицината, Хипократ, а и други древногръцки учени като Теофраст и Диоскорид са оценявали високо ползите от шипковия плод. Предписвали са го като противовъзпалително средство за множество различни заболявания.

А у нас вече все повече земеделски производители решават да отглеждат шипкови насаждения. Защото шипката вирее на много места с лекота. Можем да се похвалим и с малко бутиково предприятие, специализирано в преработката на Шипки в град Трявна. "Всички технологични процеси са разработени така, че максимално да щадят полезните вещества в плодовете", казва Иво Балевски.

Чуйте още какво сподели той пред репортера ни Ваня Славова за отношението на българина към шипките: 

В генезиса на нашия семеен бизнес са заложени „зелени технологии и решения”, уточни Балевски.
 "Това означава осъзнаване на необходимостта от използването на най-новите технологии, на най-модерната техника и оборудване, които да щадят природата и да не и нанасят разрушителни последици от една страна и от друга да създаваме Essential продукти, запазвайки в суровините дарените им от природата полезни вещества.
Суровината, която влагаме в нашето производство е 100 % биологична. Нашето предприятие е био сертифицирано. Имаме разработена система HACCP. В процес сме на въвеждане на системи за качество, опазване на околната среда и условия на труд."

Производството включва: сушени шипки, брашно, бисквити, макарони, мармалад, масло за лице, чай и тоник, хляб и хранителни добавки – всичко направено от шипки.

Чуйте още: 
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски ученик взе златен медал в международно състезание по информатика

Деветокласник от Математическата гимназия във Варна взе златен медал на международно състезание по информатика. Веселин Маркович е част от националния младежки отбор по информатика и математика. В надпреварата са участвали рекорден брой държави - 23. Тази учебна година е рекорда и за Веселин със спечелените 20 меда, от които 8 златни. Той определя..

публикувано на 02.12.21 в 15:06

За поредна година започва кампанията "Да украсим Варна за Коледа"

Oбявяваt начало на традиционната кампания за най-красива коледна украса на обществена или жилищна сграда, фасади, тераси, дворове, междублокови пространства, търговски помещения във Варна. Всеки, който иска да сподели своето усещане за коледна хармония, може да изпрати снимки или кратки видеа на празнична украса на имейл: live.varna.bg@gmail.com , като..

публикувано на 02.12.21 в 14:46

Екскурзоводи рекламират Варна с клипове на няколко езика

Варненските екскурзоводи рекламират Варна с видеоклипове, които имат за цел да популяризират морската столица на 10 целеви пазара от Европа и Русия.  Във видеата за 3-4 минути са представени туристически обекти и възможностите за почивка и забавления, обясни Димитър Йонков, екскурзовод на испански туристи и член на Съюза на екскурзоводите в България...

публикувано на 02.12.21 в 09:45

Наградиха учениците, спасявали възрастни хора при пожара в Рояк

Наградиха учениците, спасявали възрастните хора от капана на пожара в дома в село Рояк. Благодарствени грамоти и книги получиха от областния управител Марио Смърков и от Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието четиримата ученици от средно училище „Св. Климент Охридски” в Дългопол. Те помогнаха за спасяването на голяма част..

публикувано на 01.12.21 в 15:19

Д-р Минас Козмидис: ХИВ/СПИН не трябва да бъде тема табу

Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 80-те години на миналия век, ХИВ/СПИН продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве, отнел живота на милиони хора. По данни на Световната здравна организация за 2020 година, близо 38 милиона души по света живеят с ХИВ/СПИН, от които около 2..

публикувано на 01.12.21 в 15:07

Стани магьосник - подари книга на дете за Коледа

За втора година Национална мрежа за децата провежда кампанията „Едно дете чака магия! Стани магьосник – подари му книга“. Тя е насочена към деца, които живеят в бедност, деца преживели насилие, деца от приемни семейства или такива, които по други причини не живеят с родителите си. Има много деца, които мечтаят да получат книга, но това..

публикувано на 01.12.21 в 12:48

„Землевеж“ - за живота на числата в Световния ден за борба със СПИН

„Землевеж“ е платформа за представяне на данни от статистически проучвания по достъпен начин за света и България от достоверни източници. Последните месеци „Землевеж“ се радва на няколко хиляди последователи в социалните мрежи, вече звучи и в ефира на Радио Варна. На 1 декември отбелязваме Световен ден за борба със СПИН. СПИН или синдром..

публикувано на 01.12.21 в 09:30
Подкасти от БНР