Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотата на подводната фотография през обектива на Пламена Милева

12
Под водите на Тенерифе с модел Jessica Avellaneda Aristy
Снимка: Пламена Милева

Пламена Милева, един от най-добрите подводни фотографи у нас, е родена във Варна.

През 2001 година завършва факултета по Изкуства към Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил  Методий“. Имено тази художествена база изиграва своето възлово значение в светоусещането й като творец.

Пламена споделя, че нейният вътрешен свят винаги е бил приказен и красив. Затова и подводната фотография по-късно се появява като перфектен изказ на тази творческа потребност за създаване на красота.

„Във водата светлината рисува сенки като в живописна картина, човешката фигурата изпада в безтегловност и хармонично с целия подводен свят се свързва с необичайната мистичност. Приказните сюжети са своеобразен опит за моето бягство от действителността, в свят различен от този, в който живея, за да запазя духа си на творец.“

Дебютът в подводната фотография Пламена Милева поставя преди 10 години, когато най-трепетните си чувства като майка запечатва в подводна басейнова фотосесия с тримесечния си син. Именно този тип фотография се оказва най-голямото предизвикателство, признава тя, което в последствие й донася над 50 приза в световни конкурси.

Първите подводни фотографии, които тя заснема са направени на принципа на апнея (с поемане и задържане на дъха) в Черно море – България, Гърция и Турция.

2013 година тя печели първо място в престижния конкурс за подводна фотография Ocean Art, със снимка с модел, заснета в нашето Черно море.  За да продължи да се развива и снима в дълбоки води по света, Пламена става сертифициран водолаз по системата Padi. Същата година участва в Световен конкурс по подводна фотография, който се  осъществява в реално време в Ейлат, Израел и печели трето място в категорията с модел със сет от 5 снимки, както и специалната награда на кмета на града за нейната снимка с „Космическа медуза“. За тази композицията тя се готви месеци наред преди състезанието. Подготвя стайлинг с вградено лед осветление, което да имитира биолуминесценцията на медузите нощем. В конкурса, Пламена осъществява и своите първи дълбочинни фотосесии с модел на около 18 метра, а мястото е потъналият кораб Satil Wreck.

2015 година Пламена Милева заминава за Тенерифе, Канарски острови. В продължение на няколко месеца тя осъществява серия от подводни фотосесии с най-успешния си модел Jessica Aristi. Сред тях са снимки с костенурки, скатове, в подводни пещери и на потънали кораби.

Зад красивите фотографии тя твърди, че се крие успешната работа на един цял екип и специално благодари на половинката си Юлиян Недев, който първи в България започва да се занимава с подводна модна фотография.

„Най-голямото предизвикателство се оказа сесията с модел в сватбени одежди, коленичил в молитвена поза пред статуята на Virgendel Carmen, потопена на 32,70 метра дълбочина на остров Тенерифе“, казва тя. „Сбъднах една от поредните свои подводни мечти без да предполагам, че тази сесия ще се окаже за момента и най-дълбоката направена такава в света", разказва Пламена.

Богатата флора и фауна на Тенерифе дават възможност на Пламена да обогати познанията си извън сферата на фотографията с модел. Тя снима красотата на Тенерифе в „света на мълчанието“ и тези снимки в последствие също печелят много призови места в световни конкурси.

Към Тенерифе тя се връща още веднъж през следващите години. Следват пътешествия и още много нови подводни фотографии в Египет, Бали, Гърция, Кипър и по нашето Черноморие. Сред българските подводни модели Ина Димитрова ( жената с втори в света резултат по дълбочинно техническо гмуркане), е сред нейните любими.

Днес подводна фотографска страст Пламена Милева често пъти обвързва с поръчкови имиджови фотосесии на модни брандове и частни клиенти за сватбени, артистични, бременни или детски фотосесии.

Само за последната 2020 година, Пламена обогатява колекцията си с още 3 престижни световни отличия:

Първо място в състезанието по подводна фотография - Ocean Geographic с фотография на много рядко създание наречено Pyrosoma Atlanticum, заснето във водите на остров Тенерифе.

Следва първо място за фотография с модел в състезанието Underwater Photo Marathon. А в Donostia-SanSebastián в Испания  за сет от снимки тя печели призът за най-добра жена подводен фотограф.


Снимки: Пламена Милева - личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03