Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янко Станев: Ще лобирам здравеопазването във Варна да получи повече средства, има възможност общината да изтегли кредит за този сектор

Снимка: интернет

Като „антикризисен- балансиран”, така определи бюджета на община Варна за 2021-ва година, зам. председателя на общински съвет Варна Янко Станев. Според него Варна е запазила финансовата си стабилност през миналата година, въпреки трудната ситуация и това се доказва от анализа на Агенцията за кредитен рейтинг. В него, по думите на Станев,  се отбелязва, че въпреки неблагоприятната макроикономическа ситуация, община Варна е запазила адекватно функциониране на административната дейност и много добро финансово състояние. Председателят на СДС Варна каза още, че има три или четири препоръки към бюджета за тази година и едната е в сектор „здравеопазване”:

Мисля, че в общината на тема здравеопазване, трябва да се случат основно две неща. От една страна, от тези 150 милиона отпуснати от държавата за здравеопазване за цялата страна, да може да усвоим част от тях. Второ, е, че наистина трябва да вдигнем средствата за здравеопазване, т.е., нуждаем се от допълнително такива.

На въпрос, дали може да бъде теглен кредит от общината само за здравеопазване, д-р Янко Станев каза- „Категорично! Моята теза е, че икономическото развитие на Варна ще реши всички въпроси. Да естетизираме градската среда, да изпълним всичките си приоритети в управлението, на нас ни трябва капиталова програма. Част от нея трябва да бъде и в сектора на здравеопазването. За реализирането на капиталова програма в условията на криза, ние може да използваме външни финансови инструменти. И дори сегашния дългов инструмент който сме предвидили, моето лично мнение е, че може да бъде много по голям. Ако сега, условно казано, при положение, че имаме дълг от 80 милиона от които 40 мил за естетизация и още толкова за европейски програми и съфинансиране, кофинансиране по тях, спокойно може да изтеглим още 40 милиона.

Финансовото състояние на общината позволява това. Условията по грантовите схеми, ФЛАГ, Фондът на фондовете и други, са при 0.8-1% лихва, с двадесет годишен срок на изплащане. Този кредит, ако бъде теглен, голяма част от него би трябвало да отиде за здравеопазване.

На тезата изказана от общинските съветници съветници проф. Анелия Клисарова и д-р Ивайло Митковски, че капиталовите разходи за здравните заведения за 2021-ва са около 226 хиляди и че сумата е крайно недостатъчна, председателя на СДС Варна отговори, че парите са 330 хиляди лева, но и според него, те са недостатъчни:

В тази функция обаче влизат директните средства. От там плащаме за  Тубдиспансера, за ремонтите които са по инвестиционната политика. Не е точно както казват колегите, но аз също ще лобирам и работя за повече средства в общинското здравеопазване. Конкретно за онези дейности които са необходими, за да функционира това здравеопазване, особено в условията на криза. Не съм съгласен с това, общинските здравни заведения да са търговски дружества. Смятам това за основен проблем, но той трябва да се реши на национално ниво. От друга страна, ръководителите на здравните дружества и ДКЦ- тата във Варна са от висока класа. В това отношение имаме кадрови потенциал.

По повод индустриалната зона на Варна, д-р Янко Станев изказа становище, че ковид кризата е забавила осъществяването и. Прогнозата му е, че тази година изгубеното време ще бъде наваксано, а догодина тя ще заработи

(цялото интервю може да чуете в звуковия файл- бел. на ред.)





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как върви косенето във Варна

До края на седмицата ще приключи косенето на тревните площи по бул. „Цар Освободител“. Дейностите са приключили и в 14 микрорайон, на останалите терени предстои втора коситба, докладваха от район „Одесос“, съобщават от общинския пресцентър. В район „Аспарухово“ от 475 дка, са окосени 340 дка. Два пъти са обработени тревните площи по основните улици..

публикувано на 14.05.24 в 18:34

Автобус 409 на градски транспорт няма да обслужва спирки "Ален мак" и "ВСУ" заради ремонтите

Градски транспорт временно преустановява обслужването на автобусни спирки „Ален мак“ и „ВСУ“ двупосочно по автобусна линия 409 заради ремонтите, които се извършват в района. Мярката е с цел опазване живота и здравето на пътуващите с градския транспорт, както и опазване имуществото на дружеството, се казва в съобщението на фирмата.

публикувано на 14.05.24 в 18:30

Населението в област Варна се е увеличило с близо 1%, няма населени места без жител

Населението в област Варна се е увеличило с над 3300 души или 0,8%, отчитат от НСИ, съобщават от Териториално статистическо бюро - Северозиток. Мъжете са 208 422 (48.0%), а жените - 225 769 (52.0%), или на 1 000 мъже се падат 1 083 жени, посочват от статистиката. Към 31 декември 2023 г. населението на област Варна е 434 191 души, което..

публикувано на 14.05.24 в 17:46

Населението в Добрич намалява и застарява

Статистиката за демографската ситуация в област Добрич през 2023 г. показва продължаваща тенденция за намаляване и застаряване на населението. Намалява броят на новородените деца, както и на сключените граждански бракове. Положителни статистически данни се наблюдават по отношение на смъртността, която е над средната за страната, но е по-ниска в..

публикувано на 14.05.24 в 17:12
Снимката е илюстративна

Само един ще се яви на матура за повишаване на оценка във Варна тази година

Тази година се дава възможност за повторно явяване на матура за повишаване на оценката, след като вече е положен изпит предходната година, но завършилият не е доволен от резултата си или  е за целите на кандидатстването. Това припомни Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Само едно заявление е подадено във Варна за..

публикувано на 14.05.24 в 15:20
архив

ВиК предупреждават за санкции фирмите, бавещи възстановяването на пътните настилки във Варна

Фирмите, с които ВиК имат сключени договори за възстановяване на пътната настилка по мащабния проект, да спазват графиците, в противен случай ще търпят санкции, предупредиха от водното дружество. Започват поредица от спешни срещи с фирмите-изпълнители на обектите по ВиК проекта, на стойност 138,4 млн. лв., който се финансира с евросредства. Срещите са..

публикувано на 14.05.24 в 13:46
Варна, Морска градина

От днес започва поетапната подмяна на неработещото осветление в Морската градина

От днес започва подмяна на неработещото осветление в Морската градина, съобщават от общинската пресслужба. Предстои рехабилитация на съоръженията и в централната част на града. Търси се решение и за обществените тоалетни. Те ще бъдат отдавани на концесия. От общината отчитат, че те не са добре поддържани и имат нужда от основен ремонт . В Морската..

публикувано на 14.05.24 в 13:45