Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Т. Балабанов: Приоритетите в управлението на Варна не се променят

Пандемията рефлектира върху всяка сфера от обществения живот. Въпреки това, стремежът на кмета и на администрацията е с новия бюджет да се запази фокусът, който винаги е бил на първо място, а именно – върху хората. Предстои този бюджет да бъде внесен при нас, в деловодството на Общинския съвет, начало на процедура по разглеждането, обсъждането и приемането му. Този фокус се запазва и тази година, въпреки вредите, които понесохме през 2020 г. и в приходна, и в разходна част. Запазва се и макрорамката, каза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов в интервю за предаването на Радио Варна „Позиция”.

Вероятно при самото разглеждане ще има някои промени в приходна и разходна част на бюджета, но приоритетите се залагат още с проекта: образование, социална сфера, здравеопазване, инфраструктура – всички тези приоритети, които следваме през годините и резултатите от които вижда всеки, посочи Балабанов

„За тези, които милеят за Морската градина, да припомним откога и откъде тръгна застрояването в нея и в КК „Златни пясъци!”, каза Балабанов във връзка с искането на „Демократична България” Общината да изкупи държавните и частни имоти в Приморски парк. „Законът за реституция е добър, но в годините беше изкривен в определена степен, и съм убеден, че някои от настоящите собственици на имоти изобщо не са ги притежавали преди 1944 г.”, отбеляза Балабанов. Той припомни, че за първи път през 2012 г., по предложение на кмета Иван Портних – тогава общински съветник от групата на ГЕРБ, цялата Морска градина , вкл. местността „Салтанат”, са внесени в зеления регистър на града при приемането на Общия устройствен план. Това е първата подобна инициатива, а впоследствие не са издавани строителни разрешителни. Председателят на местния парламент посочи още, че за изкупуването на тези имоти на пазарни цени са необходими много средства, които няма как да бъдат дадени за сметка на здравеопазването, образованието и социалните дейности във Варна. Тодор Балабанов припомни случая с отчуждаването на имоти по трасето на булевард „Васил Левски”, когато Общината е трябвало да обезщети собствениците им на завишени пазарни цени. „Точно по време на управлението на тези хора, са продадени къщички за жълти стотинки с ясното съзнание, че през тази територия в един хубав ден ще минава булевард, колкото и имагинерно да им е звучало тогава”, каза той. Затова част от цената, която се спряга за бул. „В. Левски”, е във връзка с действията на тогавашните управляващи – именно продажба на безценица на значителен брой недвижими имоти по трасето, допълни Балабанов.

Цялото интервю на Тодор Балабанов за предаването „Позиция” чуйте в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли водата на четвърт България да е решаващ фактор в делото за добив на газ в Добруджа

След близо три години и 11 съдебни заседания, делото срещу отказания добив на газ в Добруджа от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) във Варна на фирмата "Русгеоком БГ" е на път да приключи. Варненският Административен съд "ще се произнесе в разумен срок", след като в понеделник - 19 aприл, съдебният..

обновено на 19.04.21 в 18:14

ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния вот

От ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния вот. В мотивите към Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от ГЕРБ изтъкват, че мажоритарната система ще издига личности, които притежават високи професионални и нравствени качества. Също така ще може да се търси по-лесно персонална отговорност от съответните кандидати, ако не..

публикувано на 19.04.21 в 17:42

Мая Манолова: Ще подкрепим кабинет на партиите от протеста

Парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ е платформа на обикновените граждани и ние сме изпратени там , за да търсим решения на техните проблеми, заяви председателят ѝ Мая Манолова на консултациите при държавния глава Румен Радев. Манолова отново подчерта, че групата няма да подкрепи кабинет, излъчен с мандата на първата политическа сила на..

публикувано на 19.04.21 в 17:05

"AstraZeneca" няма да се прилага при жени под 60 г., застрашени от тромбози

„Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина". Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС...

публикувано на 19.04.21 в 16:28

"Росенец" е вече официално плаж

Плажът в „Росенец“, за който имаше масов протест през миналото лято, вече официално е плаж. Теренът, който досега се водеше земеделска земя, вече е нанесен в кадастралната карта като крайбрежна плажна ивица. След като Министерството на туризма констатира през миналата година, че пясъчната ивица в „Росенец“, в непосредствена близост до т. нар. летни..

публикувано на 19.04.21 в 16:16

Христо Иванов: Основният ни фокус е да има правителство

Втората сила получи мнозинството от гласовете на гражданите, желаещи промяната. Отговорността е възложена на ИТН, ако бъде потърсена нашата подкрепа ние ще подходим отговорно и конструктивно без да поставяме условия предварително, но с ясна ориентация към нашата програма за това какво трябва да свърши едно правителство. Това заяви Христо Иванов от..

публикувано на 19.04.21 в 16:08

Времето утре - дъждовно и ветровито

Ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, които през деня постепенно ще отслабнат. Вятърът ще е предимно слаб от север, но през деня временно ще се усили до умерен и ще се преориентира от запад, по Черноморието от югозапад. Минималните температури ще са между 5° и 8°, а максималните от 10° до 13°. За Варна минимална температура 8°, а..

публикувано на 19.04.21 в 15:30