Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Балабанов: Приоритетите в управлението на Варна не се променят

Пандемията рефлектира върху всяка сфера от обществения живот. Въпреки това, стремежът на кмета и на администрацията е с новия бюджет да се запази фокусът, който винаги е бил на първо място, а именно – върху хората. Предстои този бюджет да бъде внесен при нас, в деловодството на Общинския съвет, начало на процедура по разглеждането, обсъждането и приемането му. Този фокус се запазва и тази година, въпреки вредите, които понесохме през 2020 г. и в приходна, и в разходна част. Запазва се и макрорамката, каза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов в интервю за предаването на Радио Варна „Позиция”.

Вероятно при самото разглеждане ще има някои промени в приходна и разходна част на бюджета, но приоритетите се залагат още с проекта: образование, социална сфера, здравеопазване, инфраструктура – всички тези приоритети, които следваме през годините и резултатите от които вижда всеки, посочи Балабанов

„За тези, които милеят за Морската градина, да припомним откога и откъде тръгна застрояването в нея и в КК „Златни пясъци!”, каза Балабанов във връзка с искането на „Демократична България” Общината да изкупи държавните и частни имоти в Приморски парк. „Законът за реституция е добър, но в годините беше изкривен в определена степен, и съм убеден, че някои от настоящите собственици на имоти изобщо не са ги притежавали преди 1944 г.”, отбеляза Балабанов. Той припомни, че за първи път през 2012 г., по предложение на кмета Иван Портних – тогава общински съветник от групата на ГЕРБ, цялата Морска градина , вкл. местността „Салтанат”, са внесени в зеления регистър на града при приемането на Общия устройствен план. Това е първата подобна инициатива, а впоследствие не са издавани строителни разрешителни. Председателят на местния парламент посочи още, че за изкупуването на тези имоти на пазарни цени са необходими много средства, които няма как да бъдат дадени за сметка на здравеопазването, образованието и социалните дейности във Варна. Тодор Балабанов припомни случая с отчуждаването на имоти по трасето на булевард „Васил Левски”, когато Общината е трябвало да обезщети собствениците им на завишени пазарни цени. „Точно по време на управлението на тези хора, са продадени къщички за жълти стотинки с ясното съзнание, че през тази територия в един хубав ден ще минава булевард, колкото и имагинерно да им е звучало тогава”, каза той. Затова част от цената, която се спряга за бул. „В. Левски”, е във връзка с действията на тогавашните управляващи – именно продажба на безценица на значителен брой недвижими имоти по трасето, допълни Балабанов.

Цялото интервю на Тодор Балабанов за предаването „Позиция” чуйте в звуковия файл:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предимно слънчево в сряда

Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, следобед с незначителни увеличения на облачността. В сутрешните часове на места ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Вятърът от изток-югоизток постепенно ще се обърне от западна четвърт и ще е до умерен. По крайбрежието ще е предимно от югозапад. Привечер постепенйно..

публикувано на 24.04.24 в 05:56

Адреси без ток днес

·   На  24.04.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - м-ст Траката, м-ст Евксиновград, ул. 15-та, ул. 16-та, ул. 17-та, ул. 20-та, ул. 24-та и ул. 8-ма,..

публикувано на 24.04.24 в 05:55

Депутатите гласуват отмяна на либерализацията на тока

Тази седмица депутатите гласуват на второ четене либерализацията на тока да се отмени с една година, тоест да бъде факт през юли 2025 г., предаде БГНЕС. В пленарна зала ще се гледа и Проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Очаква се на второ..

публикувано на 23.04.24 в 19:58

Утре е крайният срок за партии и коалиции за регистрация в ЦИК

Изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за регистрация в ЦИК за участие в изборите за национален и европарламент на 9 юни. Крайният срок изтича в 17.00 часа на 24 април. От 25 април Централната избирателна комисия започва да приема документи от инициативни комитети и за независими кандидати за Европейския парламент. До вторник общо 10..

публикувано на 23.04.24 в 18:20

ПП-ДБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха официалното споразумение за явяване на изборите 2 в 1 на формациите им "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщава БНР. Така коалицията ще се яви заедно на трети поредни избори. До момента две от по-малките формации в досегашната ПП-ДБ обявиха излизане от коалицията..

публикувано на 23.04.24 в 17:53

"Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението, съобщи БНР.  "Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Повече от 12 години сме последователни в нашите..

публикувано на 23.04.24 в 15:53

Вкарват в съда двама, пребили до смърт мъж в Добрич

Двама мъже от Добрич са предадени на съд за убийство, извършено с изключителна жестокост на улица в града. Разследването по случая е започнато на 21 октомври 2022 г., след като жертвата 52-годишен мъж е намерен в безпомощно състояние, а впоследствие умира в многопрофилната болница. Обвинените за тежкото престъпление са на 23 и 30 години. От назначената..

публикувано на 23.04.24 в 15:49