Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Апостолов: Оказахме се неподготвени да разграничаваме фалшивите новини

Наличието на фалшивите информации в интернет беше осветено в ситуацията с пандемията и преминаването на дистанционно обучение. Това показа доколко ние - децата, младите хора и възрастните не сме подготвени да живеем в една среда, която е залята с информация от всякакъв тип. За да се разграничи вярната от невярната информация човек все пак трябва да положи усилия, да има критично мислене и да проверява източниците. За децата е нужно и обучение това, което наричаме дигитално-медийна грамотност. Това каза за Радио Варна Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет.

За 18-а поредна година на 9-ти февруари светът ще отбележи Деня за безопасен интернет. Започнал като инициатива на Европейската комисия през 2004 г., през последните години в отбелязването се включват различни организации и институции в над 140 държави по света. В рамките на Европейския съюз основни организатори са центровете за безопасен интернет. Заради противоепидемичните ограничения Центърът за безопасен интернет у нас организира отбелязването онлайн днес от 10 часа. Основна тема ще бъде фалшивата информация в интернет, рисковете, които тя носи и как се разпознава.

Срещу фалшивите новини с критично мислене и проверка на източниците

Идеята е на младите хора от Младежкия панел към националния Център за безопасен интернет, които в последните години предлагат конкретна тема за отбелязването, както и формата, в който тя да се дискутира. Този път дискусията ще мине под формата на дебат между представители на Младежкия панел, като онлайн участниците ще имат възможност да коментират и задават въпроси. По този повод разговаряме с Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен Интернет.

В Деня за безопасен интернет с мотото „Заедно за по-добър интернет“ може да се включите в отбелязването му онлайн, от 10:00 часа на ТОЗИ ЛИНК. Можете да проследите събитието и чрез излъчването на живо на страницата на Центъра за безопасен интернет във Фейсбук.

Във Варна Международният ден за безопасен интернет ще се проведе в социалните мрежи и във варненските гимназии с разкрити училищни прeвантивни клубове. Тази година тя ще прочете под мотото „А кой е отсреща?“, а организатор на събитието е дирекция „Превенции“ към община Варна, в партньорство с Националния център по безопасен интернет и фондация „Иноватор“. Ще се проведе и онлайн лекция по темата в Google Meet от 11:00 часа, с продължителност 40 минути.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00