Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скъсано въже е погубило Атанас Скатов

Скъсано въже е причината за смъртта на алпиниста Атанас Скатов. Това пише в официалните документи, които публикува “24 часа”. Спортист номер едно на Варна за 2019-а загина на 5 февруари при слизане от Лагер 3 под К2. И в двата смъртни акта - от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, са категорични, че причината за смъртта е скъсано предпазно въже.

Веднага след трагедията от фирмата “Севън Съмитс Трекс”, която организира експедицията за покоряване на К2, побързаха да обяснят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго. А у нас надълго и нашироко се обясняваше, че заради липса на подготовка той е направил грешката, което сега се оказва чиста лъжа. В документа от болницата в Скарду се споменава, че тялото на българина е било докарано там в 5 часа следобед на 5 февруари. Наско е бил с “тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв”.

Гилгит Балтистан е автономен район, който се оспорва от Пакистан и Индия в миналото, а днес от - Пакистан и Китай. В него обаче се пада базовият лагер за атака на К2.
Издишат и твърденията, че Скатов е бил уморен, когато е тръгнал надолу. Той е вървял не повече от час, а в кариерата му има преходи от 36 часа. Дори последният, с когото е говорил, потвърждава, че той е бил в невероятно настроение въпреки решението да спре с атаката. И говорел как ще се върне през лятото, за да покори върха.
Всички познати на Скатов са категорични, че той е най-добър точно при слизането от върха на рапел. Просто телосложението му било подходящо. Това още повече подронва твърденията, че е имало грешка от негова страна.

Твърденията за липса на опит също са твърде пресилени, след като точно Скатов е бил най-опитният в цялата експедиция. Положението в Лагер 3, където са били повечето алпинисти от експедицията, било наистина тежко. Един от тях свидетелства, че шерпите вдигнали двойно цената на допълнителния кислород, който бил поръчан. Изненадващо бутилката от 200 долара станала на 400.
Точно той е видял тялото на Наско да прелита край него и към бездната след скъсаното въже.
Скатов падна в пропаст от около 220 метра. Въпреки това трекерът му засича движение 10 минути след края на падането, което е продължило над 1 час.

“Севън Съмитс Трекс” е на братята Чханг Дава Шерпа и Мигма Шерпа. Те са първата двойка братя, които са покорили всички осемхилядници и с това са вписани в рекордите на “Гинес”. Точно от тяхната експедиция са и петте жертви под К2 този сезон. Първо загина, отново от скъсано въже, испанецът Сержи Миньоле, а ден след трагедията със Скатов изчезнаха легендата на пакистанския алпинизъм Али Садпара, исландецът Джон Снори Сигурдсон и чилиецът Хуан Пабло Мор. Търсенето на телата им приключи още в понеделник, но вече няма шанс да са живи.
И все пак точно под К2 шерп оцеля 100 часа затрупан от лавина през 2008 година и бе спасен. Това обаче стана през лятото, когато температурите са по-нормални. В момента заради силния вятър над 7000 метра надморска височина температурата пада до минус 60 градуса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама варненци участваха в реалити шоу в Минск

Двама млади варненци участваха в изключително популярно реалити шоу, което се казва "Герой" и се провежда в Минск, Беларус. Иво Андреев на 13 години, а Магдалена Стоева на 12 години. Те представиха   страната ни в това грандиозно беларуско шоу, което се радва на изключителна популярност.  Треньор на отбора е друг варненец Андрей Андреев, баща на Иво..

публикувано на 01.05.24 в 11:59

Девойките на "Левски" взеха бронза

„Синият” волейболен женски тим при девойките изигра запомнящ се мач за финал на сезона. В спор за третото място във финалите на държавното първенство нашите момичета изоставаха с 0:2, но изтръгнаха страхотно обрат до 3:2 (23:25, 24:26, 25:20, 25:19, 15:11), за да заслужат бронзовите медали. За доста от волейболистките отличието от този метал е второ, тъй..

публикувано на 01.05.24 в 11:31

Пенчев остава в "Нефтохимик"

Розалин Пенчев е поредният ас, който остава да преследва титлата с ВК Нефтохимик 2010 през следващия сезон 2024/2025=29-годишният пловдивчанин е шестият за новата кампания, обявен официално от ръководството на клуба.Освен него от състава миналия сезон остават центровете Красимир Георгиев и Венцислав Рагин. След една година се завръща посрещачът..

публикувано на 01.05.24 в 11:28

Дряново е домакин национален хандбален турнир

Дряново е домакин Национален хандбален турнир Мащабното спортно събитие под надслов „Да се срещнат най-добрите за Купата на доц. Никола Кръстев“ е от 1 до 3 май в спортна зала Дряново. Граздът посреща най-добрите отбори на България по хандбал, юноши и девойки на U16 в спортна зала Дряново от 1-ви до 3-ти май 2024г.Ръководството..

публикувано на 01.05.24 в 11:26

Уникално дарение за музея на спорта

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински направи уникално дарение на Музея на спорта. Той връчи на уредничката на музея Катя Иванова специална рамка с трите медала – златен, сребърен и бронзов, символ на постигнатото на Европейското първенство в Белград. „Това е признание, не лично към мен, а към работата, която вършим във..

публикувано на 01.05.24 в 11:24

Гриша Ганчев се оттегли от ЦСКА София

След осем години начело на най-успешния футболен клуб в България, г-н Гриша Ганчев и г-н Данаил Ганчев се оттеглят от управлението на ЦСКА. Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“. След като поеха и спасиха клуба в най-тежкия момент в историята, те върнаха емблемата на..

публикувано на 30.04.24 в 14:41

Павлин Николов: Влизане в елита и класиране сред първите шест е целта ни

Футболистите на Спартак /Варна/ оглавиха временното класиране във Втора лига. Това стана след трудният им успех в домакинския мач срещу Монтана с 1-0. След мача имаше истински празник на терена. Най-щастлив и емоционален беше клубният президент Павлин Николов с който правим непринудена среща, секунди след последния съдийски сигнал...

публикувано на 30.04.24 в 11:50