Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Социалните мрежи - вреден източник на фалшиви новини

| обновено на 09.02.21 в 15:47
Снимка: pixabay.com

Колкото повече посещаваме сайтове с фалшиви новини, толково по „атакувани” сме от тях в дигиталното пространство, каза по време на онлайн дискусия, посветена на Международния ден за безопасен интернет, Диян Калайджиев – председател на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на децата. 

Денят се отбелязва за 18-а поредна година на днешната дата - 9-ти февруари.  В рамките на Европейския съюз основни организатори са центровете за безопасен интернет, а целта на инициативата е да се повиши информираността на обществото за онлайн технологиите и да се насърчи по-безопасното и по-отговорно използване на интернет пространството, особено сред децата и младите хора в света.

Започнал като инициатива на Европейската комисия през 2004 г., през последните години в отбелязването се включват различни организации и институции в над 140 държави по света. Инициативата през тази години протича под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

"Социалните мрежи са оказаха доста вреден източник на фалшива информация, тъй като фалшивите или манипулирани новини се разпространяват 60 пъти повече от нормалната информация", каза Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет, по време на дискусията. Когато нещо изглежда много сензационно и стряскащо, хората изобщо не се замислят и бързат да го споделят в мрежата, добави още той.

Заради противоепидемичните ограничения Центърът за безопасен интернет у нас организира отбелязването днес с онлайн среща - дебат. Основна тема на дискусията бе фалшивата информация в интернет, рисковете, които тя носи и как се разпознава. 

Инициативата през тази години протича под мотото „Заедно за по-добър интернет“. Повече слушаме от репортажа на Сияна Спиридонова:

Цялата онлайн дискусия, посветена на Международния ден за безопасен интернет, може да изслушате във Фейсбук страницата на Центъра за безопасен интернет. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Моловете отварят от утре

От 16 април отпадат ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове. От 16 април са разрешени и посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им. От 12 април вече се допускат културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти,..

публикувано на 15.04.21 в 15:14

До 15 май ще бъде готов проектът за цялостния ремонт на Аспаруховия мост

До 15 май ще бъде готов проектът за цялостния ремонт на Аспаруховия мост. Това каза директорът на Областното пътно управление във Варна - Румен Илиев. Той каза още, че до 16 часа днес ремонтът на фугата ще приключи и нормалната организация на движение ще бъде възстановена. По думите му ремонтните дейности се налагат заради неиздържливи заварки, като..

публикувано на 15.04.21 в 15:05

Морското училище с нова бързоходна лодка "Стрела"

Ритуал по именуване на бързоходната лодка „Стрела„ на Висшето военноморско  училище „Никола Вапцаров” във Варна се състоя във Военноморската база. Лодката може да се използва и в реални спасителни операции, посочи флотилен адмирал проф.д-р Боян Медникаров.  Кръстница на плавателния съд стана началникът на „Личен състав“ в Морско училище –..

публикувано на 15.04.21 в 14:10

Взрив на газова бутилка изби балкон във "Владиславово"

Взрив на газова бутилка на балкона в жилище на 14-я етаж в блок 27 в квартал "Владислав Варненчик"е предизвикал срутване на парапета на балкона и на дограмата с която е бил остъклен. Жената, която е ползвала газовата бутилка е без опасност за живота, но има обгаряния. Кметът на район "Владислав Варненчик" Николай Костадинов съобщи, че появилите се..

публикувано на 15.04.21 в 13:57

Приключи ремонтът на пътя между Виница и КК "Св. Св. Константин и Елена"

Приключи ремонтът на пътя, свързващ квартал "Виница" и КК "Св. Св. Константин и Елена". Той беше затворен от 7 април заради изграждане на уличен водопровод и битова канализация. Въпреки че крайният срок беше 17 април, водопроводът вече е изграден. Положен е и асфалт. Автомобилите вече преминават от там. Все още обаче, не са премахнати някои от..

публикувано на 15.04.21 в 13:31
Ива Митева

Ива Митева е новият председател на парламента

Ива Митева от "Има такъв народ" е новият председател на парламента. Със "за" кандидатурат й подкрепиха нейните съпартийци, "Изправи се! Мутри вън!", "Демократична България", БСП и ДСП. Общо 160 гласа в нейна подкрепа и 75 въздържали се от ГЕРБ. С голямо вълнение заставам пред вас, на тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам..

обновено на 15.04.21 в 12:39

Нинова: От нас се изисква разум, а не мандатно мислене

Днес не просто откриваме поредното НС, полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България през следващите 10 години . Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. На прага сме на финансова и политическа криза. Повече от всякога от нас се изисква разум, а не мандатно мислене, добави Нинова.

публикувано на 15.04.21 в 12:18