Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Варненка създаде здравословни бонбони с български пробиотик

| обновено на 10.02.21 в 13:18
Снимка: Facebook / CardinalBites

Млад екип предприемачи, начело с варненката Жасмина Гевезиева, създаде здравословна алтернатива на традиционните бонбони. Извънредното положение и изолацията вкъщи са се оказали ползотворни за осъществяването на идеята на младите хора, а именно създаването на първите протеинови бонбони на българския пазар без добавена захар.

Сладостта им бива постигната от фурми или от други ествествени подсладители. Другите основни съставки са какаово масло и тахан. В същото време добавянето на протеин прави продукта балансиран като хранителна стойност, разказа в интервю за Радио Варна Жасмина Гевезиева.

Младежите акцентират на популяризирането на автентични български съставки като розово масло и български пробиотик - lactobacillus bulgaricus и streptococcus thermophilus.

Иновативният здравословен продукт става първата компания, получила 10 000 евро финансиране от новия фонд Innovation Starter.

Като потенциални клиенти предприемачите определят не само спортуващите хора, но и тези, които искат да се хранят качествено и търсят здравословна алтернатива на сладкото.

Извън сегашния бизнес Гевезиева има платформа за изграждане на здравословни хранителни навици.

Повече подробности за интересната българска разработка чуйте в интервюто на Сияна Спиридонова с Жасмина Гевезиева:ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветроходна седмица започва в Балчик в последния ден от септември

Четвърто издание на Балчишката ветроходна седмица, организирана от Морски клуб - Балчик, ще се състои от 30 септември до 8 октомври.  Ветроходни курсове за всички възрасти ще се проведат от 30 септември до 4 октомври от 14:00 всеки ден на яхтената марина.  Участието е безплатно, а записването е възможно на електронната поща на клуба..

публикувано на 25.09.23 в 06:48

83 години от връщането на Южна Добруджа към България

Добрич днес отбелязва 107 години от Добричката епопея и 83 години от Крайовския договор , който връща Южна Добруджа към пределите на България. Добруджанци с почит и признание отбелязват тези две събития, разделени от 24 години, помнят и пазят заветите, разказвани от уста на уста, както за славните боеве на българската армия срещу руски и румънски..

публикувано на 25.09.23 в 06:36

Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в Нощта на литературата у нас

Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България в рамките на „Нощ на литературата ", съобщават организаторите. Събитието е на 27 септември, за 12-а поредна у нас, съобщават организаторите пред БТА. Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза..

публикувано на 24.09.23 в 13:49

23 септември e денят на есенното равноденствие

На всеки шест месеца, веднъж през март и отново през септември, равноденствието разделя деня на Земята почти наполовина, като ни дава около 12 часа дневна светлина и 12 часа нощ. На 23 септември 2023 г. есенното равноденствие ще ознаменува настъпването на есента в Северното полукълбо. След това,..

публикувано на 22.09.23 в 17:15

След 9-годишно прекъсване Добрич събира водещи пилоти в офроуд спортовете

След деветгодишно прекъсване Добрич отново ще събере водещи пилоти в офроуд спортовете. Събитието ще се проведе от днес до 24 септември и се реализира с подкрепата на Общината. Състезанието „Рали Рейд Добруджа“ е IV кръг от Националните офроуд шампионати и е в календара на Автомобилната Федерация на България.  На старт ще застанат 65 екипажа..

публикувано на 22.09.23 в 14:43

Солницата край Провадия с Ден на отворените врати днес

До края на месеца приключват археологическите проучвания в Солницата в Провадия. Това е 19-ия сезон на разкопките, посочи проф. Васил Николов-ръководител на обекта.  През следващата седмица предстои и орто-фото заснемане от Националния институт за паметниците на културата. По традиция в Деня на независимостта на България там ще има ден на..

публикувано на 22.09.23 в 11:30

Отбелязваме 115 години от обявяването на Независимостта на България

На 22 септември се навършват 115 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с Манифест на княз Фердинанд е обявена Независимостта на България, а князът се провъзгласява за цар на Царство България. Политическият акт е извършен от..

публикувано на 22.09.23 в 06:49