Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненка създаде здравословни бонбони с български пробиотик

| обновено на 10.02.21 в 13:18
Снимка: Facebook / CardinalBites

Млад екип предприемачи, начело с варненката Жасмина Гевезиева, създаде здравословна алтернатива на традиционните бонбони. Извънредното положение и изолацията вкъщи са се оказали ползотворни за осъществяването на идеята на младите хора, а именно създаването на първите протеинови бонбони на българския пазар без добавена захар.

Сладостта им бива постигната от фурми или от други ествествени подсладители. Другите основни съставки са какаово масло и тахан. В същото време добавянето на протеин прави продукта балансиран като хранителна стойност, разказа в интервю за Радио Варна Жасмина Гевезиева.

Младежите акцентират на популяризирането на автентични български съставки като розово масло и български пробиотик - lactobacillus bulgaricus и streptococcus thermophilus.

Иновативният здравословен продукт става първата компания, получила 10 000 евро финансиране от новия фонд Innovation Starter.

Като потенциални клиенти предприемачите определят не само спортуващите хора, но и тези, които искат да се хранят качествено и търсят здравословна алтернатива на сладкото.

Извън сегашния бизнес Гевезиева има платформа за изграждане на здравословни хранителни навици.

Повече подробности за интересната българска разработка чуйте в интервюто на Сияна Спиридонова с Жасмина Гевезиева:ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи ще се борят с „ФАРС”- а по стените на сградите във Варна

Младежи премахват  „фарс” -а от стените на Варна.    Младежка група от школата по предприемачество „Big boss” стартира акция по премахването на грозните графити и неуместни надписи в града. Инициативата е под наслов „Повече и по-малко фарс”. Има ли разлика между хората, които рисуват и тези, които драскат с графити? Според екипа на „Повече и..

публикувано на 30.07.21 в 12:37

Арт базар "Морски съкровища" откриват във Варна

Арт базар отваря врати под открито небе, в непосредствена близост до брега и морето, този уикенд – 31 юли и и 1 август, във Варна. Базарът ще се проведе под наслов „Морски съкровища“. Своето творчество ще представят различни сръчни занаятчии от Варна и региона, разказа в интервю за Радио Варна Делян Тодоров – организатор на базара. Целият..

публикувано на 30.07.21 в 09:57

Флашмоб за Международния ден за борба с трафика на хора на входа на Морската

Кампания „Синьо сърце“ ще се проведе днес - 29 юли, от 18.00 до 19.00 ч. на входа на Морската градина до Слънчевия часовник . Инициативата е по повод 30 юли - Международен ден за борба с трафика на хора. Доброволци от превантивните училищни клубове ще раздават информационни материали и ще информират младите хора за рисковете, свързани с престъплението..

публикувано на 29.07.21 в 14:53
Стефан Караджа

Караул на паметта за Стефан Караджа организират преподаватели и ученици в Добрич

„Караул на паметта“ организират в Добрич преподаватели и ученици по повод 153-годишнината от смъртта на Стефан Караджа. Той ще се проведе пред паметника на революционера на 30 юли, като идеята му е децата да представят пред добричлии малко познати факти за живота на Стефан Караджа. Учениците и техните преподаватели по история са подготвили и вестник,..

публикувано на 29.07.21 в 12:14

Варна става част от кампанията „Влез в мрежата“

Варна се включва в кампанията „Влез в мрежата“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“. Събитието в морската столица ще се проведе на 30 юли (петък) от 18 часа на входа на Морската градина до Слънчевия часовник. Целта на кампанията е са да демонстрира по забавен начин необходимостта от дигитални умения. Откриването ще бъде с танца Jerusalema..

публикувано на 29.07.21 в 10:13

Кампания срещу фасовете в пясъка се провежда на 40 български плажа

Кампания срещу изхвърлянето на фасовете в пясъка се провежда едновременно на 40 плажа по българското Черноморие. Инициативата носи името „Промени картинката“ и цели да повиши информираността за проблема със замърсяването с цигарени фасове и последиците , които носи това. За целта са поставени платна с атрактивни визии върху съблекални и..

публикувано на 28.07.21 в 14:50

Фестивал на бирата във Варна

В неравната битка с жегите, едно от основните и любими "оръжия" на българите е студената биричка. Добрата новина за всички почитатели на пивото във Варна е, че от 29 юли (четвъртък) до 1 август (неделя) на паркинга пред Ледената пързалка в квартал "Младост" ще се проведе второто издание на фестивала "Let it BEER". Освен студена бира в изобилни..

публикувано на 28.07.21 в 10:18