Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Варненка създаде здравословни бонбони с български пробиотик

| обновено на 10.02.21 в 13:18
Снимка: Facebook / CardinalBites

Млад екип предприемачи, начело с варненката Жасмина Гевезиева, създаде здравословна алтернатива на традиционните бонбони. Извънредното положение и изолацията вкъщи са се оказали ползотворни за осъществяването на идеята на младите хора, а именно създаването на първите протеинови бонбони на българския пазар без добавена захар.

Сладостта им бива постигната от фурми или от други ествествени подсладители. Другите основни съставки са какаово масло и тахан. В същото време добавянето на протеин прави продукта балансиран като хранителна стойност, разказа в интервю за Радио Варна Жасмина Гевезиева.

Младежите акцентират на популяризирането на автентични български съставки като розово масло и български пробиотик - lactobacillus bulgaricus и streptococcus thermophilus.

Иновативният здравословен продукт става първата компания, получила 10 000 евро финансиране от новия фонд Innovation Starter.

Като потенциални клиенти предприемачите определят не само спортуващите хора, но и тези, които искат да се хранят качествено и търсят здравословна алтернатива на сладкото.

Извън сегашния бизнес Гевезиева има платформа за изграждане на здравословни хранителни навици.

Повече подробности за интересната българска разработка чуйте в интервюто на Сияна Спиридонова с Жасмина Гевезиева:ВИЖТЕ ОЩЕ
Място за тестване за достъп в центъра на Амстердам, Нидерландия, 4 февруари 2022 г.

10% повече BG студенти в чужбина след двете пандемични години

Дестинация №1 е Нидерландия Най-желаните специалности са право, туризъм и компютърни науки 10% ръст на студентите, които ще заминат да следват в чужбина, отчитат фирмите посредници за обучение зад граница. Като цяло интересът към чуждото висше образование се е увеличил с 22 на сто, показва броят на консултациите през 2022 г. Миналата..

публикувано на 07.08.22 в 13:09

Железничарите отбелязват професионалния си празник

Денят на железничаря по традиция се чества всяка година през първия неделен ден на месец август. Неговото отбелязване датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железничарите в България, е свързан с историческия факт, че в началото на август..

публикувано на 07.08.22 в 08:55

Котка на име Бандит спаси собственика си от бандити

В американския град Тупело в щата Мисисипи котка на име Бандит спаси мъж от крадци, които се опитваха да влязат в къщата му, съобщиха местни медии. „Всеки е чувал за кучета пазачи“, казва собственикът Еверит на 68 години. „А това е котка пазач.“ В нощта на..

публикувано на 06.08.22 в 14:16

Информационна кампания за кърменето днес и утре във Варна

Информационна кампания по повод Световната седмица на кърменето ще се проведе във Варна на 6 и 7 август. Събитието се организира от Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и е насочено към бременни, кърмачки и към всички заинтересовани лица. Желаещите да получат полезна информация за естественото хранене..

публикувано на 06.08.22 в 13:12

Отбелязваме Преображение Господне

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици...

публикувано на 06.08.22 в 09:08
Астрономическа обсерватория Николай Коперник във Варна

Нови цени за вход в обсерваторията „Н. Коперник“

Променят се таксите за посещение в обсерваторията „Н. Коперник“, това стана ясно на заседание на ПК „Финанси и бюджет“. Цената за посещение за ученици, студенти и пенсионери става 2 лв., а за възрастни 6 лв. Остава безплатното посещението за деца и ученици, които посещават НАОП „Н. Коперник“ в рамките на часове, включени в учебната програма...

публикувано на 05.08.22 в 16:36

Човешкият ум не е предназначен да бъде буден след полунощ

В средата на нощта светът понякога може да изглежда като тъмно място. Под прикритието на тъмнината негативните мисли могат да преминат през съзнанието ви и докато лежите будни, загледани в тавана, може да започнете да изпитвате желание за забранени удоволствия, като цигара или тежка въглехидратна храна...

публикувано на 05.08.22 в 16:05