Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследникът на Властелина на времето във Варна

132 години ще навърши градският часовник във Варна през тази година. 24-метровата кула е един от символите на Варна, а повече от 70 години за нея се грижеше Боян Николов. След неговата кончина в края на 2019 година, внукът му Християн Тилкиян поема грижата за кулата.

Той прекрачва прага ѝ за първи път с дядо си, когато е само на 4 години.


"Тогава отключи в мен един нов свят в който той е дал повече от половината си живот. От съвсем малък той ми обясняваше много за самия часовник, за неговия механизъм. Показваше ми града отгоре, учеше ме как се навива. И типично по детски, аз се вълнувах много и слушах внимателно, без да осъзнавам, че един ден е възможно аз да бъда на неговото място, че него няма да го има, а аз трябва да се справя сам с това сериозно предизвикателство."

Година преди да си отиде от този свят, Боян Николов се разболява и Християн започва да го замества. Дядо му постоянно се интересува дали всичко с часовника е наред. За него той е нещо много повече от работа.

"Преди около 15 години дядо ми беше в болница когато наваля сняг по единия от циферблатите и това попречи на стрелките да се движат. Щом е разбрал, че часовникът е спрял, той е напуснал болницата и е хукнал към кулата. Това обяснява всичко – абсолютна преданост и саможертва към този символ на града."

Заради този случай Християн Тилкиян е нащрек в лошо време. Механизмът се задвижва от тежести, които висят в средата на кулата. Върти се с манивела около 60 пъти на качване. Отделно от това смазва чарковете, а веднъж годишно прави профилактика. Сверява го поне два пъти в седмицата.

"Проверявам доста по-често дали всичко върви нормално, минавам оттам, ако видя, че изостава. Той по принцип малко изостава, с една минута понякога, той си е така от години, но аз съм намерил начин да контролирам това. Така че всичко да е наред и да бъде точен."


24-метровата каменна кула се е използвала от пожарникарите навремето, тъй като това е била най-високата точка в града и оттам се е виждала цяла Варна.

Чуйте репортажа и цялото интервю на Александър Йорданов с Християн Тилкиян в звуковите файлове:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00

Константин Вълчев от WWF: Борбата с пожарите е като война

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г. Това сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари н ад 38 хил. хектара или 380 хил. дка българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнесът там. Имаме над 1000 км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05