Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Девненка прави бижута с български шевици

Детската учителка от Девня Миглена Владимирова преоткрива себе си в интересно хоби, което я завръща към корените й - накити с български мотиви. Майсторката на шевици наследява занаята от своята майка.

Преди 3 години Владимирова се впуска в своя вълнуващ творчески експеримент, вдъхновен от красотата на родната везба. Така започва да бродира шевици и да ги вгражда в бижута и часовници. Девненката определя заниманието си като хоби, а не като бизнес, разказа тя в интервю за Радио Варна.

Бижутата, съхранили автентичността на народната шевица, стават все по-търсени в наши дни. Елементите, които се съдържат в тях са разнообразни, а всяка орнаментика в състава на шевицата, символизира нещо, разказа Миглена. Не веднъж тя получава поръчки за бижута с български мотиви за булки, които са решили да бъдат облечени с народни носии.

Девненката наскоро намира сродни души във Фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане”, където среща подкрепа, разбиране и споделеност на радостите и тревогите си. От там и поръчките й започват да валят.

Повече за ръчно бродираните бижута, подходящи за дами с афинитет към българския фолклор и традиции, чуйте от разговора на Сияна Спиридонова с Миглена Владимирова в зуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Златен медал за варненец на астрономическа олимпиада

Маргулан Исмолдаев е ученик от 10 клас в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна. Той живее от години във Варна с родигелите си, но е родом от Казахстан. Маргулан печели златни медали и призови места на много национални и международни олимпиади по астрономия и информатика. Последният му златен медал е след участие в олимпиадата по..

обновено на 15.04.21 в 15:45

Ваксината на Pfizer намалява приема на възрастни хора в болница със 75%

Ваксината на Pfizer може да намали приема на пациенти с Covid в болница с три четвърти, установи ново проучване на NHS. Възрастните, получили ваксината, са с по-малък риск да бъдат приети в болница или да имат положителен тест за Covid в сравнение с неваксинирани хора, разкрива изследването на NHS и Университета в Манчестър. Проучването разглежда..

публикувано на 15.04.21 в 10:45

Наградиха ученици от МГ за успехите им на олимпиадите

64-ма ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна , класирали се на националния кръг на олимпиадите по различни учебни предмети , бяха отличени с грамоти от ръководството  на учебното заведение. Никол  Добрева от 11 „д” клас  е единствената варненка , която отива на национален кръг на  олимпиадата по български език и..

публикувано на 14.04.21 в 15:56

Студенти от Военноморското училище в проект на НАСА

Екип от студенти от Космическото общество във Висшето Военноморско училище „Никола Вапцаров”във Варна работи по две важни програми - за откриване на астероиди и по международен проект на НАСА – за създаване на симулация за космическа станция на Луната - това съобщи доц. Веселка Радева-ръководител на екипа и на Морската астрономическа обсерватория..

обновено на 14.04.21 в 15:19

200 години от рождението на Георги С. Раковки отбелязаха в село Раковски

В село Раковски, община Каварна отбелязаха 200- годишнината от рождението на Георги С.Раковски.   Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета: „ Нашата свобода от нас зависи.“ Днес и в бъдеще трябва да я..

публикувано на 14.04.21 в 13:38

Българските кораби с името „Раковски”

Военноморският музей във Варна припомня накратко на  днешната дата - 14 април 2021 г., когато по нов стил се навършват 200 години от рождението на Г. С. Раковски, за корабите, които редом с българския трибагреник достойно са носили през годините името на българския революционер по близки и далечни маршрути. 1. Първият от тях е парен..

публикувано на 14.04.21 в 11:56

Микропластмасите са заплаха за Черно море

Микропластмасите, малки фрагменти, повсеместни във водни басейни по целия свят, остават сериозна заплаха за Черно море , пише в. „Сабах”. Група изследователи от университета „Реджеп Тайип Ердоган” в провинция Ризе установиха, че в морето има повече от 1 милион микропластмасови частици на квадратен километър. Изследванията им също така показват, че..

публикувано на 13.04.21 в 19:05