Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Час на чистотата обединява варненци

Всяка неделя в 11ч. доброволци се обединяват в обща кауза за час да почистят обществени места, които са силно замърсени. Инициативата "Час на чистотата" датира от 8 декември 2019г. с инициатор Анна Семенова. В почистването участват и много деца, защото според организаторите най-важно е примерът, който ние възрастните ще дадем. 

Стефан Крачунов е един от първите доброволци в тази инициатива и споделя, че са откривали предмети от преди Демокрацията, които показват колко отдавна е било замърсено едно място. Сред последните акции, които са се провели, са участвали над 60-сет души. Местата, които са почиствали са около стария фар на Галата, Аладжа манастир и крайморските зони в град Варна. 

На 7 март се организира поредна кампания за "Час на чистотата", която ще е в района над Аладжа манастир, добави Стефан Крачунов. 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна беше отбелязана 145-годишнината от Априлското въстание

По повод честването на 145 години от Априлското въстание, на 20.04.2021 г. от 10.00 до 11.30 ч. пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина  се проведе общоградско поклонение. Поради извънредната епидемиологична обстановка и въведените с нея противоепидемични мерки, поклонението няма не премина по установения протоколен ред. Поднасянето на..

публикувано на 20.04.21 в 11:30

Текстилът е новата пластмаса

Свръхпроизводството на дрехи и текстилните отпадъци оказват негативно влияние върху околната среда наравно с пластмасата. Този проблем беше изтъкнат по време на дискусионен уебинар, организиран от Бюрото за връзка на Европейския парламент у нас и Националното сдружение на общините в България. „ Годишното потребление на европееца е 26..

публикувано на 20.04.21 в 09:59

Лесна работа: За Панамския канал и шапката, която остана на отсрещния бряг

Здравейте! Денят ми дава повод да си припомня стара история. Преди време се оказах част от приключението, наречено: “Да преминеш през Панамския канал“ и, когато корабът стигна до третата група шлюзове – „Гатун“, наблюдавах странна сценка. Докато се отваряха батапортите на едната камера, по тях припряно притичваха пешеходци. Една от..

обновено на 19.04.21 в 16:57

Студенти от МУ- Варна раздаваха ябълки на входа на Морската градина

Студенти от Медицинския университет във Варна раздаваха ябълки на входа на Морската градина. Инициативата е част от кампанията "Живей дълго - храни се здравословно". Бъдещите медици разясняваха на хората какви са ползите от здравословното хранене и даваха повече информация за храните като естествени имуномодулатори и как те могат да подпомогнат нашата..

публикувано на 19.04.21 в 16:54

Да бъдем хора със златни сърца

Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата подкрепа. Младата жена остава сама на прага на 2021г. с две малки деца. Съпругът й губи битката с COVID-19, отделно едното от двете й деца се бори с тежко заболяване. В един ден Силвия получава две вести – добра и лоша. Добрата е, че детето й е в ремисия, а лошата, че е загубила съпруга си...

обновено на 19.04.21 в 16:31

Активна работа по проекти в училището в Синдел

Екология и творчество, подходящи професионални паралелки и много работа в екип. Това е успешната формула на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Синдел, Варненска област.  Общо 215 деца от I до XII клас се обучават в училището, като 92% от тях са от уязвими групи. За интеграцията на по-големите ученици спомага образованието в професионални..

публикувано на 19.04.21 в 10:32

Младежки клуб и кът за отдих в село Страшимирово

В белославското село Страшимирово от началото на април вече си имат младежки клуб. Любопитното е, че той се намира в една сграда с пенсионерския клуб.  Кметството е ремонтирало сградата преди години и в момента там има приемственост между поколенията. "Истината е, че младежите нямаше къде да се събират, да разговарят, чисто човешки, да..

публикувано на 19.04.21 в 09:30