Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците са преуморени от дистанционното обучение

Снимка: pixabay

Притеснението от заболяване с коронавирус, преумората от дистанционното обучение и страхът на родителите от зависимост на децата им от дигиталните устройства, са част от най-големите проблеми, които очертават психолози от Варна от началото на пандемията до днес. Изводите са резултат от едногодишните консултации, които специалисти са провели с деца, родители и педагози на телефоните за психологична подкрепа към община Варна, които бяха разкрити на 23 март 2020 година, с цел преодоляване на емоционалните последици от условията на принудителна социална дистанция. Това каза за Радио Варна Цвета Стоянова, детски психолог и кариерен консултант, координатор на проекта за телефонна линия за психологична подкрепа към община Варна.

При по-малките деца проблемите са свързани с обучителните затруднения. При по-големите, от 6-7 клас и нагоре, са свързани с преминаването в друг режим на обучение, преумората от удължаване на престоя в дигиталното пространство и липсата на контакти на живо с връстниците им.


На телефоните отговарят психолози, психиатри и психотерапевти с многогодишен опит в системата на образованието и младите хора. До сега най-много обаждания е имало по време на така наречените две вълни на социална дистанция – първата още през март миналата година, когато бяхме затворени вкъщи - тогава само през първата седмица е имало около 50 обаждания. През втората вълна – ноември, декември и януари - обажданията са 226.

„Социалната дистанция не е желателна, тъй като възникна един механизъм, който ние познаваме като „социална депривация“, когато човек е изолиран. Общуването на живо е незаменимо. Енергията там е напълно различна. Хубаво е човек да вижда другия, да усеща дъха му, неговата енергия и невербална комуникация.“, коментира Цвета Стоянова.

Телефонната линия за психологична подкрепа на деца, ученици, родители и педагогически специалисти работи към дирекция „Образование и младежки дейности” в община Варна. Екип от Общинския център за психологична подкрепа поема обажданията. Линията за връзка с подкрепящите специалисти е възможност за преодоляване на емоционални последици от условията на принудителна социална дистанция. Всеки работен ден родители, деца и педагози могат да разговарят с психолозите при спазване на принципите за доброволност и дискретност. Въпроси могат да бъдат изпращани и по електронна поща.

Телефонна консултация:

Цвета Стоянова – детски психолог, кариерен консултант:

всеки работен ден от 13 ч. – 15 ч.; 0882 567 038

Онлайн консултация /електронна поща:

Боряна Чалъкова -  клиничен психолог, психотерапевт:

всеки работен ден от 10 ч. -  12 ч.;

e-mail: together.withb@gmail.com;  0887 498 047

Марина Габровска -  психотерапевт, медиатор:

всеки понеделник и четвъртък от 9 ч. - 13 ч.

e-mail: together.withm@gmail.com; 0885 911 728

Снимката е илюстративна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност. По-късно следобед и вечерта на места ще превали, възможни са и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието. Ше духа слаб вятър предимно от юг-югоизток, който следобед в Североизточна България, а до вечерта и по Черноморието ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Максимални..

публикувано на 25.04.24 в 05:49

Адресите без ток

В периода 23.04.2024 - 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 25.04.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 05:00

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23