Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Липсва ни държавническо мислене в иновациите

Две варненски училища – Първа езикова гимназия и Хуманитарната гимназия ще се включат в инициативата на съоснователя на Професионалната гимназия по роботика и автоматизация – Кристиян Михайлов, в която ученици ще се срещнат с екипите на български компании, които разработват иновативни продукти.

"Идеята на проекта "Иновациите срещат училището" е да покажа на учениците, че са им необходими умения, които да добавят по-висока стойност от обичайното в икономиката (примерно опаковане на кашони, шиене, заваряване). Искам да ги срещна с организации, които комбинират креативност и високи технологии, решавайки проблеми", коментира за Радио Варна Михайлов.

Инициативата се заражда в края на 2020, когато имах разговор с поредната българска компания, която създава иновативен продукт/услуга. Сметнах, че повече такива компании има нужда да бъдат представени на български училища навсякъде у нас.

Личната ми цел за 2021 е 52 компании у нас да се срещнат с 52 училища, пояснява още Михайлов. Сред тях има такива, които са в големи градове, но в по-малки. Освен във Варна, има училища във Видин, Бургас, София, Пловдив...

Сред целите му е да подпомогне кариерно учениците в тяхното развитие, но и да промотира иновативните български компании. Искам и да вдъхновя възможно най-много младежи да изберат техническа или близко до нея специалност на развитие, посочва още Кристиян Михайлов.

На фона на общия брой компании у нас, иновативните изглеждат малко, но всъщност голямата част от тях правят изключителни неща. Точна статистика колко са иновативните български компании обаче няма.

Липсва ни държавническо мислене и подход към иновациите. Не може да говорим за иновации, а в крайна сметка да се окаже, че се има предвид саниране на блокове, например.

Цялото интервю с Кристиян Михайлов може да чуете в звуковия файл.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предаваме капачки в помощ на недоносените бебета тази събота

Мащабно събитие за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените бебета организират тази събота във Варна. Кампанията под наслов "Аз Вярвам и Помагам", която стартира от град Варна през 2015г.,  тази седмица ще се състои на 17 април 2021 (Събота) от 9 ч до 15 ч на площада пред Катедрален храм "Св. Успение Богородично". Всеки желаещ ще има..

обновено на 16.04.21 в 17:11

Депутатите гласуваха Бойко Борисов да се яви на 21 април в парламента

Депутатите задължиха премиера Бойко Борисов да се яви на 21.04 в парламента, за да представи Националния план за развитие и устойчивост на България. Решението беше взето със 135 гласа "за". Единствените против бяха от ГЕРБ, които поискаха прегласуване. Последваха възгласи и викове в залата. 145 от депутатите подкрепиха искането на второто..

публикувано на 16.04.21 в 16:42

Средният осигурителен доход за февруари е 1149,49 лева

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец февруари 2021 г. е 1149,49 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.03.2020 г. до 28.02.2021 г. е 1088,23 лв., съобщиха от НОИ. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии..

публикувано на 16.04.21 в 16:16

Президентът започва консултации за съставяне на нов кабинет в понеделник

В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание , преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. Предвидените в Конституцията консултации с парламентарните групи ще..

публикувано на 16.04.21 в 15:27

Курсанти от Морското училище ще направят пролетно почистват около храмовете във Варна

Пролетно почистване ще се проведе утре (17.04., събота) около храмовете „Св. Николай Чудотворец“, „Свети Архангел Михаил“, „Света Петка“ и „Светни Атанасий“ . Организатори на акцията преди Великденските празници са Висшето Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, съвместно с Варненската и Великопреславска митрополия. Ще бъдат осигурени чували и ръкавици..

публикувано на 16.04.21 в 14:57

Парламентът създаде комисия за проверка на предишното управление

Депутатите създадоха специална комисия, която да провери предишното управление. 214 депутати подкрепиха предложението. Думата "ревизия" в името на комисията бе гласувано да бъде заменена с "проверка".  Мая Манолова е председател на временната комисия за проверка на злоупотреби. Първоначалното предложение на "Изправи се! Мутри вън!" беше комисията да..

публикувано на 16.04.21 в 14:47

За covid-19 пандемията вярваме най-много на лекари и експерти, по-малко на властите

#COVID19 пандемията засили здравната несигурност, в която живеем повече от година, тласна повече хора към бедност и задълбочи социалните неравенства. Различни новини, информации, слухове... Всички те "биещи се" често едни с други. Понякога дори пълни с грешки и сериозна дезинформация. Един от начините да се преборим с това, но също така и да..

обновено на 16.04.21 в 13:56