Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят от емоционалното преяждане до златните медали в спорта

3
Снимка: Binge off

Може ли човек да се трансформира – физически и психически? Да пребори сериозно хранително разтройство и да стане двукратен републикански шампион по силов трибой? Младата варненка Жасмина Гевезиева е доказателството, че това е възможно със силна воля и хъс.

Всичко започва през тийнейджърския период и за съжаление продължава много дълго до осъзнаването на проблема. Цели 12 години Жасмина се бори със системни преяждания на емоционална основа или хиперфагия, какъвто е медицинският термин на хранителното разстройство.

Минала съм през много етапи, но когато става дума за системни преяждания има много ясни индикации - чувстваш се обезпокоен около храна, не искаш да се храниш в компанията на други хора, изяждаш много големи количества храна за много кратко време, което същевременно води след себе си до подуване, рязко покачване на килограми.”, разказа Гевезиева в интервю за Радио Варна.

Тя превръща една от най-големите си лични победи - тази в борбата с емоционалното хранене в своя лична мисия като помага на други хора с лоши хранителни навици и проблеми с теглото. За целта варненката създава интернет платформата Binge off за изграждане на ефективна и устойчива хранителна култура, както и предоставя първите онлайн програми, насочени към комплексно прекратяване на системното преяждане. Основните потребители на платформата са жени, разказа Жасмина. Това не е случайно, тъй като и хиперфагията засяга главно нежния пол.

Гевезиева доказва на себе си и пред света, че промяната е възможна като печели състезания с кауза и става двукратен републикански шампион по силов трибой през 2019 година в категория до 52 килограма. Целта на амбициозната млада дама е да покаже, че има ли човек воля, може да се трансформира и постигне пълна трансформация – физическа и психическа.

Чуйте още за хиперфагията, както и съвети за поддържане на добра форма в интервюто на Сияна Спиридонова с Жасмина Гевезиева в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва записването за безплатно обучение по плуване за деца във Варна

От 26 февруари 2024 г., понеделник, започва записването за начално обучение по плуване за деца на възраст от 8 до 12 години. Тренировките се провеждат в плувен басейн „Делфини“. Програмата се финансира от Община Варна и е напълно безплатна за децата. Заплаща се единствено входната такса за басейна, която за целия период е в размер на 20  лв...

публикувано на 23.02.24 в 16:22

Литературен ученически конкурс търси най-хубавата зелена приказка

Международният литературен фестивал „Варна Лит“ обявява литературен конкурс за ученици на тема „Зелени приказки“.  В конкурса могат да участват всички ученици от община Варна от първи до седми клас с авторска приказка, чийто главен герой е част от природата – планина, река, гора и др., която страда от замърсяване, или главен герой-отпадък – опаковка,..

публикувано на 23.02.24 в 14:27

Варна ще бъде домакин на форума "Доброволци срещу трафика на хора"

Община Варна ще бъде домакин на националния форум „Доброволци срещу трафика на хора“, който ще се проведе през септември 2024 г. Целта на събитието е разширяване на мрежата от доброволци сред учениците и обмен на добри практики между институциите. Ще привлечем за участие и по-малки общини, където могат да се разкрият превантивни училищни клубове, както..

публикувано на 23.02.24 в 11:25

Конкурс за художествено слово "Моята България" на 24 и 25 февруари във Варна (ПРОГРАМА)

XXIII Регионален конкурс за художествено слово "Моята България" ще се проведе на 24 и 25 февруари в Концертната зала на Младежкия дом във Варна.  Председател на журито ще бъде актьорът Красимир Ранков.  Повече от 100 деца и младежи са се записали за участие.  ПРОГРАМА: 24.02.2024 г. , събота 9:30 ч. - Техническа конференция с..

публикувано на 23.02.24 в 09:00

Ученици с нарушено зрение откриха пролетен благотворителен базар във Варна

Пролетен благотворителен базар по традиция организираха от Специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна.  Всички сувенири, картички и мартеници са  сътворени с много обич от нашите ученици, учители и родители , подчерта Жулиета Петкова, директор на учебното заведение. Със събраните средства ще бъдат купени..

публикувано на 22.02.24 в 17:10
Васил Ставрев е скаут от повече от 10 години

Отбелязваме Световния ден на скаутите

На 22 февруари отбелязваме Световният ден на скаутите. Датата не е избрана случайно. На днешния ден в Англия се е родил сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауъл, който е основоположник на скаутското движение по света. Това се случва през далечната 1907 година. Скаутството е допринесло за духовното израстване, физическото укрепване и..

публикувано на 22.02.24 в 07:56

Благотворителен базар в Административния съд събира средства за уред за биорезонансна терапия

Благотворителен базар със сувенири, картички и мартеници е експониран в сградата на Административния съд във Варна до 2 март. Всички  изделия са дело на деца и служители от Комплекса за социални услуги „Прегръдка”, който работи с деца и ученици от 3 до 18 години с дефицит на внимание и и хиперкинетично разтройство на поведението. Средствата от..

публикувано на 21.02.24 в 16:05