Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пътят от емоционалното преяждане до златните медали в спорта

3
Снимка: Binge off

Може ли човек да се трансформира – физически и психически? Да пребори сериозно хранително разтройство и да стане двукратен републикански шампион по силов трибой? Младата варненка Жасмина Гевезиева е доказателството, че това е възможно със силна воля и хъс.

Всичко започва през тийнейджърския период и за съжаление продължава много дълго до осъзнаването на проблема. Цели 12 години Жасмина се бори със системни преяждания на емоционална основа или хиперфагия, какъвто е медицинският термин на хранителното разстройство.

Минала съм през много етапи, но когато става дума за системни преяждания има много ясни индикации - чувстваш се обезпокоен около храна, не искаш да се храниш в компанията на други хора, изяждаш много големи количества храна за много кратко време, което същевременно води след себе си до подуване, рязко покачване на килограми.”, разказа Гевезиева в интервю за Радио Варна.

Тя превръща една от най-големите си лични победи - тази в борбата с емоционалното хранене в своя лична мисия като помага на други хора с лоши хранителни навици и проблеми с теглото. За целта варненката създава интернет платформата Binge off за изграждане на ефективна и устойчива хранителна култура, както и предоставя първите онлайн програми, насочени към комплексно прекратяване на системното преяждане. Основните потребители на платформата са жени, разказа Жасмина. Това не е случайно, тъй като и хиперфагията засяга главно нежния пол.

Гевезиева доказва на себе си и пред света, че промяната е възможна като печели състезания с кауза и става двукратен републикански шампион по силов трибой през 2019 година в категория до 52 килограма. Целта на амбициозната млада дама е да покаже, че има ли човек воля, може да се трансформира и постигне пълна трансформация – физическа и психическа.

Чуйте още за хиперфагията, както и съвети за поддържане на добра форма в интервюто на Сияна Спиридонова с Жасмина Гевезиева в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Висшето военноморско училище отбеляза 79 години от разстрела на своя патрон – Никола Йонков Вапцаров.

Морско училище отбеляза 79 години от разстрела на Вапцаров

Висшето военноморско училище отбеляза 79 години от разстрела на своя патрон – Никола Йонков Вапцаров. На церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на поета в Училището присъстваха: командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, областният управител на Варна – Марио Смърков, зам.-кметът на Община Варна – Пейчо Пейчев, генерали,..

публикувано на 23.07.21 в 14:18
Част от екипа на

Фондация от Добрич с пореден спечелен проект в подкрепа на жени с интелектуални затруднения

Фондация „Свети Николай Чудотворец“ от Добрич е една от 12-те организации в страната, които са класиране за финансиране в конкурса „Феминизъм в действие“ на Българския фонд на жените. Проектът на добричката неправителствена организация е класиран на първо място, неговото име е „И ние можем повече“ и е насочен към осигуряването на работа на жени с..

публикувано на 23.07.21 в 11:27

Отбелязваме 79 години от разстрела на Никола Вапцаров

Днес се навършват 79 години от смъртта на Никола Вапцаров. На 21 юли преди 79 години, в разгара на Втората световна война, състав на Софийски военен съд осъжда на смърт шестима души за подривна дейност. Един от разстреляните е Никола Вапцаров – тогава на 32 години, издал само една книга със стихове - „Моторни песни“ (1940). Присъдата е изпълнена още..

публикувано на 23.07.21 в 09:42

Във Варна дариха пет комплекта сензорни устройства за деца с диабет

Пет комплекта  сензорни устройства за отчитане на кръвната захар, бяха дарени в рамките на кампанията на асоциация "Докосни дъгата"  на деца, дошли с родителите си в Първа детска клиника на университетската болница "Св.Марина" във Варна. С тяхна помощ се извършва мониторинг на състоянието на деца с диабет на възраст от 1,5 до три години за период..

публикувано на 22.07.21 в 13:52
Варненската обсерватория

Наследникът на Тео подготвя във Варна бъдещи физици и астрономи за международна олимпиада

Никола Каравасилев мечтае след време да има закон в астрономията или физиката, който да носи неговото име. Едва на 30 години той е създал училище „Наука за деца”, където преподава физика и астрономия на ученици от първи до пети клас и на шест годишни, води школи за подготовка за състезания по физика и астрономия. Наричат го наследник на Теодосий..

обновено на 22.07.21 в 11:06

Мостът на Дрина ни въвлича във вековни истории

Колко е дала културата на туризма и колко туризмът ни прави по-културни е трудно да бъде пресметнато. В предаването "Хоризонти" изграждаме мостове между дестинации, общества и положителни емоции. Точно такъв мост, колкото реален, толкова и социален е главният герой на това радиопътшествие. Гостуваме на Балканите. Пътуваме към моста на Дрина във..

обновено на 22.07.21 в 09:59
МКС

Ученици от Варна ще участват във видеоконферентна връзка с Международната космическа станция

Учениците от Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ ще се включат във видеоконферентна връзка с Международната космическа станция на 26.07.21 г. В интервала от 17 до 19 ч. децата ще имат възможност да задават своите въпроси директно към астронавтите Марк Ванде Хей от САЩ и Тома Песке от Франция. Видеовръзката ще се..

публикувано на 22.07.21 в 09:58