Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пътят от емоционалното преяждане до златните медали в спорта

3
Снимка: Binge off

Може ли човек да се трансформира – физически и психически? Да пребори сериозно хранително разтройство и да стане двукратен републикански шампион по силов трибой? Младата варненка Жасмина Гевезиева е доказателството, че това е възможно със силна воля и хъс.

Всичко започва през тийнейджърския период и за съжаление продължава много дълго до осъзнаването на проблема. Цели 12 години Жасмина се бори със системни преяждания на емоционална основа или хиперфагия, какъвто е медицинският термин на хранителното разстройство.

Минала съм през много етапи, но когато става дума за системни преяждания има много ясни индикации - чувстваш се обезпокоен около храна, не искаш да се храниш в компанията на други хора, изяждаш много големи количества храна за много кратко време, което същевременно води след себе си до подуване, рязко покачване на килограми.”, разказа Гевезиева в интервю за Радио Варна.

Тя превръща една от най-големите си лични победи - тази в борбата с емоционалното хранене в своя лична мисия като помага на други хора с лоши хранителни навици и проблеми с теглото. За целта варненката създава интернет платформата Binge off за изграждане на ефективна и устойчива хранителна култура, както и предоставя първите онлайн програми, насочени към комплексно прекратяване на системното преяждане. Основните потребители на платформата са жени, разказа Жасмина. Това не е случайно, тъй като и хиперфагията засяга главно нежния пол.

Гевезиева доказва на себе си и пред света, че промяната е възможна като печели състезания с кауза и става двукратен републикански шампион по силов трибой през 2019 година в категория до 52 килограма. Целта на амбициозната млада дама е да покаже, че има ли човек воля, може да се трансформира и постигне пълна трансформация – физическа и психическа.

Чуйте още за хиперфагията, както и съвети за поддържане на добра форма в интервюто на Сияна Спиридонова с Жасмина Гевезиева в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: За датите и хората

И отново дочакахме страхотна дата! Осмият ден на осмия месец през две хиляди двайсет и втората година. Една от датите, които предварително натоварваме с изключителни очаквания за радост, съвършенство и случки, които определено са по вкуса ни и които, предполага се, ще завъртят кормилото на живота в най-добрата и правилна за нас посока. Е, вярно,..

обновено на 08.08.22 в 17:38

17-метров арт проект с добавена реалност краси входа на Морска гара - Варна

Емблематичните за най-горещия сезон елементи са вплетени в композицията на нов и вълнуващ арт проект Art of Air, който вече е напълно завършен и може да бъде видян на входа на Морска гара във Варна. Автор на изображението, което оживява в телефоните ни чрез добавена реалност, е Ели Жотева – мултидисциплинарен артист, българка, която живее и..

публикувано на 08.08.22 в 15:22

Кателина, която очаква да стане кака

Много хора мечтаят за деца и за много пътят не е лесен. Но мечтите се сбъдват. Доказателство са всички бебета, родени с помощта на отлични специалисти по репродуктивна медицина: лекари и ембриолози. 41 семейства с репродуктивни проблеми ще бъдат подпомогнати финансово от Община Варна. 11 от двойките ще получат по 3 500 лв. за процедури с..

публикувано на 08.08.22 в 13:23

ВСУ „Черноризец Храбър“ разширява профила на магистърска програма със социално предприемачество

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ разширява профила на магистърската програма „Предприемачество“ като поставя акцент върху социалното предприемачество, чрез което компаниите, организациите и отделните личности могат да създават, финансират и внедряват решения за социални, културни и екологични проблеми. Обучението в програмата цели..

публикувано на 08.08.22 в 09:54
Място за тестване за достъп в центъра на Амстердам, Нидерландия, 4 февруари 2022 г.

10% повече BG студенти в чужбина след двете пандемични години

Дестинация №1 е Нидерландия Най-желаните специалности са право, туризъм и компютърни науки 10% ръст на студентите, които ще заминат да следват в чужбина, отчитат фирмите посредници за обучение зад граница. Като цяло интересът към чуждото висше образование се е увеличил с 22 на сто, показва броят на консултациите през 2022 г. Миналата..

публикувано на 07.08.22 в 13:09

Железничарите отбелязват професионалния си празник

Денят на железничаря по традиция се чества всяка година през първия неделен ден на месец август. Неговото отбелязване датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железничарите в България, е свързан с историческия факт, че в началото на август..

публикувано на 07.08.22 в 08:55

Котка на име Бандит спаси собственика си от бандити

В американския град Тупело в щата Мисисипи котка на име Бандит спаси мъж от крадци, които се опитваха да влязат в къщата му, съобщиха местни медии. „Всеки е чувал за кучета пазачи“, казва собственикът Еверит на 68 години. „А това е котка пазач.“ В нощта на..

публикувано на 06.08.22 в 14:16