Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пътят от емоционалното преяждане до златните медали в спорта

3
Снимка: Binge off

Може ли човек да се трансформира – физически и психически? Да пребори сериозно хранително разтройство и да стане двукратен републикански шампион по силов трибой? Младата варненка Жасмина Гевезиева е доказателството, че това е възможно със силна воля и хъс.

Всичко започва през тийнейджърския период и за съжаление продължава много дълго до осъзнаването на проблема. Цели 12 години Жасмина се бори със системни преяждания на емоционална основа или хиперфагия, какъвто е медицинският термин на хранителното разстройство.

Минала съм през много етапи, но когато става дума за системни преяждания има много ясни индикации - чувстваш се обезпокоен около храна, не искаш да се храниш в компанията на други хора, изяждаш много големи количества храна за много кратко време, което същевременно води след себе си до подуване, рязко покачване на килограми.”, разказа Гевезиева в интервю за Радио Варна.

Тя превръща една от най-големите си лични победи - тази в борбата с емоционалното хранене в своя лична мисия като помага на други хора с лоши хранителни навици и проблеми с теглото. За целта варненката създава интернет платформата Binge off за изграждане на ефективна и устойчива хранителна култура, както и предоставя първите онлайн програми, насочени към комплексно прекратяване на системното преяждане. Основните потребители на платформата са жени, разказа Жасмина. Това не е случайно, тъй като и хиперфагията засяга главно нежния пол.

Гевезиева доказва на себе си и пред света, че промяната е възможна като печели състезания с кауза и става двукратен републикански шампион по силов трибой през 2019 година в категория до 52 килограма. Целта на амбициозната млада дама е да покаже, че има ли човек воля, може да се трансформира и постигне пълна трансформация – физическа и психическа.

Чуйте още за хиперфагията, както и съвети за поддържане на добра форма в интервюто на Сияна Спиридонова с Жасмина Гевезиева в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Щастливи хора

Колко често казваме: „Лесна работа“? Да се чувстваме победители преди състезание. Да си мислим, че ще нарисуваме картина, по-завладяваща от тази, която разглеждаме на изложба. Да обявим на всеослушание, че несъмнено ще се представим по-добре от човека, който в момента прави нещо... Отстрани всичко е лесна работа. Особено, когато не си..

публикувано на 05.06.23 в 13:51

Фарьорите - дива красота и повече овце, отколкото хора

Стръмни хълмове, изправили се над океана, искрящо зелени ливади, фиорди и повече овце отколкото хора. Така популярният блогър Мариана Константинова описа Фарьорските острови в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти". Отдалечено, самотно но и много красиво място, разположено в триъгълника между Норвегия, Исландия и Британските острови.  Това са..

обновено на 05.06.23 в 13:17

Варненско училище 60 години без физкултурен салон

Без физкултурен салон се обучават децата във варненското Средно училище „Найден Геров”. И така от основаването му преди 60 години. Новопостроеният салон в двора вече две години стои недовършен, а междувременно започна строеж на нов корпус. През изминалия месец родители изразиха недоволството си и от струпани купища чакъл в двора на училището, които са..

публикувано на 05.06.23 в 12:14

Зелена класна стая на открито откриха в Първа езикова гимназия

Еко класна стая на открито откриха в двора на Първа езикова гимназия. В реализирането на идята са взели участие ученици, учители, спомоществуватели, както и бивши възпитаници на гимназията – трима архитекти, които безвъзмездно са дали своя принос. Това сподели при откриването на зелената класна стая директорът на училището Ангел Митев. Нели..

публикувано на 05.06.23 в 11:46

Обявиха първо класиране за варненските детски градини и яслени групи към тях

Рано тази сутрин обявиха резултатите от първото класиране за детските градини във Варна, както и за яслените групи в тях. Списъците са публикувани в електронната система. Те ще бъдат поставени на видно място и във всяка детска градина. Началната дата за записване е 6 юни. От 9 часа сутринта децата се записват в градината, в което са приети...

публикувано на 05.06.23 в 10:28
Свети Дух

Православните християни честват Свети Дух

Днес е празникът на Свети Дух, който дава живот на всички твари, чрез когото ни се даряват всяка мъдрост, всякакви духовни дарове и различни добродетели. Св.Дух следва денят на Светата Петдесетница, който се смята за рожденият ден на Христовата Църква, създадена не от суетата на човешки тълкувания и размисли, но по Божествена благодат...

публикувано на 05.06.23 в 07:08

143 години от създаването на българския лев

Днес се навършват 143 години от създаването на българския лев. На 4 юни 1880 г. е обнародван и влиза в сила Законът за правото на рязане на монети в Княжество България. На 4 юни 1880 г. Второ Обикновено Народно събрание на Княжество България приема закон, с който се създава националната валута лев = 100 стотинки = 1 френски франк. С този..

публикувано на 04.06.23 в 15:06