Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят от емоционалното преяждане до златните медали в спорта

3
Снимка: Binge off

Може ли човек да се трансформира – физически и психически? Да пребори сериозно хранително разтройство и да стане двукратен републикански шампион по силов трибой? Младата варненка Жасмина Гевезиева е доказателството, че това е възможно със силна воля и хъс.

Всичко започва през тийнейджърския период и за съжаление продължава много дълго до осъзнаването на проблема. Цели 12 години Жасмина се бори със системни преяждания на емоционална основа или хиперфагия, какъвто е медицинският термин на хранителното разстройство.

Минала съм през много етапи, но когато става дума за системни преяждания има много ясни индикации - чувстваш се обезпокоен около храна, не искаш да се храниш в компанията на други хора, изяждаш много големи количества храна за много кратко време, което същевременно води след себе си до подуване, рязко покачване на килограми.”, разказа Гевезиева в интервю за Радио Варна.

Тя превръща една от най-големите си лични победи - тази в борбата с емоционалното хранене в своя лична мисия като помага на други хора с лоши хранителни навици и проблеми с теглото. За целта варненката създава интернет платформата Binge off за изграждане на ефективна и устойчива хранителна култура, както и предоставя първите онлайн програми, насочени към комплексно прекратяване на системното преяждане. Основните потребители на платформата са жени, разказа Жасмина. Това не е случайно, тъй като и хиперфагията засяга главно нежния пол.

Гевезиева доказва на себе си и пред света, че промяната е възможна като печели състезания с кауза и става двукратен републикански шампион по силов трибой през 2019 година в категория до 52 килограма. Целта на амбициозната млада дама е да покаже, че има ли човек воля, може да се трансформира и постигне пълна трансформация – физическа и психическа.

Чуйте още за хиперфагията, както и съвети за поддържане на добра форма в интервюто на Сияна Спиридонова с Жасмина Гевезиева в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Райчо Райчев е новият "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Основателят и изпълнителен директор на водеща у нас аерокосмическа компания Райчо Райчев беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.  Началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров връчи медал и диплом за най-високото почетно звание.  Началникът..

публикувано на 26.07.24 в 16:14

"Пальо Баня фест" в село Баня

За втори път бургаското село Баня ще бъде домакин на „Пальо Баня фест“. Той е организиран от местната артистична общност, защото в селото през лятото си почуват много хора на изкуството. Фестивалът е тридневен. Започна днес 26 юли и ще продължи до неделя 28 юли.  "Пальо Баня" е местността, където се е намирало старото село Баня. Заради редица набези..

публикувано на 26.07.24 в 15:30

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Над 500 деца участват в Музикалния конкурс "Бъди звезда" в Радио Варна

Неочаквано голям интерес и тази година на  Международен музикален конкурс за вокално и танцово изкуство "БЪДИ ЗВЕЗДА" На 25 - 28 юли 2024 година в морската ни столица Варна за четвърта поредна година ще се проведе Международен музикален конкурс за вокално и танцово изкуство "БЪДИ ЗВЕЗДА", организиран от Сдружение "Старс Академи".  Четири дни над 500..

публикувано на 26.07.24 в 10:28

Българските запалянковци са хапвали най-много бургери по време на европейското

Българските футболни запалянковци са си поръчвали най-много чийзбургери и обикновени бургери по време на мачовете от Евро 2024, показва анализ на една от големите компании за доставка на храна. След тях се нарежда тараторът, който е особено предпочитан в горещините. Сред най-скъпите мачове, отразени от компанията, са тези на Португалия срещу..

публикувано на 26.07.24 в 07:20

Черно море - едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарасне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните промени..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

На 29 юли започва 32-рият Международен фолклорен фестивал във Варна (ПРОГРАМА)

От 29 юли до 1 август във Варна ще се проведе 32-рото издание на Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“. Тази година в него участват ансамбли над 400 артисти от 8 държави. Гостуват фолклорни формации от Украйна, Словакия, Черна гора, Грузия, Китай, Тимор-Леще и Албания. Домакини и тази година са добре познатите на публиката Фолклорен..

публикувано на 25.07.24 в 12:10