Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кратък съветник в помощ на собственика на старинна сграда" издават във Варна

Подетата през 2020 г. инициатива на варненското Сдружение „Хорѝще“ за създаване на сборник с насоки и препоръки за собствениците на недвижимите културни ценности е към своя край.

Съвсем скоро ще излезе от печат "Кратък съветник в помощ на собственика на старинна сграда". Желанието на екипа е да помогне за опазването на архитектурното наследство в морския град.

Светлана Вълкова разговаря с Галина Чернаева – председател на Сдружението, и архитект Вера Димитрова – част от екипа на „Хорище”. Двете дами са експерти в отдел „Недвижимо културно наследство” в Община Варна.

„Хорище” е старобългарска дума за място, където се събират хора и играят хора, обменят мисли, идеи и действат заедно, като едно цяло.

Новото издание, което излиза от печат се нарича „Кратък съветник в помощ на собственика на старинната сграда”. Изданието съдържа 50 страници. Целта е да се помогне на собствениците на недвижими културни ценности. Съветникът ще бъде издаден в 500 бройки, но ако предизвика интерес, изданието ще се разшири и в него ще бъдат включени допълнителни съвети в помощ на собствениците на сградите. Ще има и онлайн издание, обяснява архитект Вера Димитрова.

Книгата ще има три части. Председателят на Сдружението Галина Чернаева уточнява, че в първата част ще са включени основни понятия, свързани с недвижимите културни ценности, така както са дефинирани в Закона за културното наследство. Обяснени са по простичък и достъпен начин. Засегнати са въпроси като: Какво е недвижима културна ценност? Какво означава опазване на недвижими културни ценности? Кои са отговорните институции за цялостната политика по закрила на културното наследство? Какви са правата и задълженията на собствениците на такива сгради?

Втората част е свързана с поддръжката. Включва практически съвети как трябва да се поддържа една такава сграда, за да бъде в добро състояние и да не се налагат грандиозни ремонти. Обяснено е каква е разликата между една сграда, строена преди 100 години, и една съвременна сграда, защото това е важно при по-нататъчно третиране на проблеми, които възникват. Анализирани са отделните части на сградата, като покрив, отводнителна система, фасадни зидове и какво трябва да се следи, за да сме сигурни винаги,че състоянието им е достатъчно добро, за да предпазва сградата, и какви са основните заплахи, които могат да доведат до влошаване на техническото състояние на тези сгради, уточнява Чернаева.

В третата част са описани допустимите намеси, които един собственик може да извърши на един такъв обект. Като тук става въпрос за рутинни ремонти. Какви са стъпките при желание за подмяна на покривната конструкция или при фасадна реставрация? Какво проучване трябва да се направи? Кой има правото да изготви проектната документация? Какво трябва да съдържа тази проектна документация? Къде да се входира за одобряване и съгласуване? Кога се издава разрешение за строеж? Кой го издава? Кой може да извърши строителството? За всички тези неща има изисквания, регламентирани в Закона за културното наследство и в Закона за устройство на територията. В книгата тази информация е синтезирана, така че човек лесно да я възприеме и да знае какво трябва да направи и как се въвежда в експлоатация един реставриран обект.

Накрая има приложение, което съдържа списъци с рутинна проверка. Чрез списъка собственикът на една сграда културна ценност може да следи състоянието и, разказва Чернаева.

Според последния актуален регистър от 1987 г., сградите културни ценности във Варна са над 500. През 2015 г. Община Варна е внесла предложение в Министерството на културата регистърът да бъде актуализиран. В момента тече процес за актуализиране, който обаче е доста бавен.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Галина Чернаева и Вера Димитрова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30