Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаните за трафик на 400 кг хероин от Дубай остават в ареста

3
Снимка: Румен Сарандев, Радио Варна

Задържаните мъже за трафик на огромно количество хероин от Дубай остават в ареста. Състав на Варненския окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура - Варна и наложи най-тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“ за обвинените в контрабанда на над 400 кг. хероин. М.К. (35 г.) и С.Ф. (45 г.). Те бяха привлечени към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на страната високорискови наркотични вещества. Законът предвижда за това деяние наказание лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Държавното обвинение поиска спрямо двамата да бъдат определени най- тежките мерки за процесуална принуда. Прокуратурата посочи, че митническият служител е имал основа роля при организирането и оформянето на документите по вноса на стоки на търговското дружество. След като пратката се е забавила заради митническата проверката Светослав Ф. е поискал от Мурат К. да изтрие цялата си комуникация с него, изтъкнаха от обвинението. По отношение на турския гражданин обвинението посочи, че е налице и реална опасност той да напусне страната и да се укрие, за да избегне наказателно преследване.

Пред съдебния състав адвокатът на Мурат К. заяви, че няма достатъчно събрани доказателства, сочещи към съпричастност на турския гражданин към престъплението. Според защитата реално търговското дружество се е управлявало от друг човек. Поискана беше по-лека мярка за неотклонение, като беше изтъкнало оказаното съдействие на разследването, както и наличието на адресна регистрация у нас.

По-лека мярка беше поискана и за Светослав Ф. Защитата му изтъкна, че той е дългогодишен митнически инспектор, без никакви нарушения. Представени бяха документи удостоверяващи, че 45-годишния мъж е семеен, полага грижи за децата си и е с добри характеристични данни. Освен това е направил опит да се самонарани, заради острата стресова ситуация, в която е бил поставен, като състоянието му е било удостоверено от специалисти. Според защитата му, Светослав единствено е съдействал за по-бързото освобождаване на внасяните стоки на митницата, но няма доказателства че е бил наясно какво има в битумните рула, уточняват от пресслужбата на Окръжен съд -Варна.

Като съобрази становищата на страните и събраните доказателства, съдебният състав на Варненския окръжен съд прецени, че може да се направи обосновано подозрение за съпричастност на Мурат К. и Светослав Ф. към повдигнатото обвинение. В тази насока са свидетелските показания, протоколите за оглед, претърсване, изземване и фирмената документация. Съдът намери, че е налице и опасност двамата да се укрият с цел да избегнат предвиденото наказание от минимум 10 години затвор. Според съдебния състав, вероятността двамата да извършат престъпление срещу правосъдието също е реална, тъй като механизмът на извършване на престъплението предполага участието на лица, които се намират извън страната. Освен това са налице данни за опити да бъде укрита връзката между турския гражданин и митническия служител, след като Светослав Ф. е разбрал подробности за извършваната проверка на пратката. Поради изложените съображения и наличието на изискуемите от закона кумулативни предпоставки, Варненският окръжен съд определи спрямо Мурат К. и Светослав Ф. мерки за неотклонение - „задържане под стража“.

Припомняме, на 7 февруари 2021 година, при проверка на контейнери, пристигнали на пристанище Варна – Запад от Дубай със страна на произход на пратката Ислямска република Иран, бяха установени 71 ролки покривни платна с подложка (битумни ролки) с изрязани в тях тайници с 487 пакета, съдържащи високорисково наркотично вещество - хероин с общо тегло от 401,468 кг. Предстои назначената експертиза да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика, като в зависимост от това да бъде определена и стойността му. 

По цени за нуждите на наказателното производство, стойността на хероина може да варира от 26 до 36 милиона лева, като пазарните са двойно и даже тройно по-големи. От събраните доказателства по случая е видно, че в извършването на деянието са участвали собственика на дружеството вносител на стоката (35 г.) и служител от митнически пункт (45 г.). До момента двамата мъже бяха задържани за срок до 72 часа.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Хероин за над 30 млн. лева задържаха във Варна, митничар и шуменец са в ареста (ВИДЕО)

Задържаха огромно количество наркотици – близо 400 кг хероин на стойност около 32 млн. лв., съобщи главният прокурор Иван Гешев в Twitter. "Браво за добрата работа на колегите от ОП-Варна, ГДБОП и Агенция „Митници“, които отново защитиха нашите деца...

обновено на 16.02.21 в 11:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите на 9 юни

Централната избирателна комисия заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9 юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията,..

публикувано на 26.04.24 в 11:15

На първо четене: Забраняват рекламата на хазарт в медиите

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за хазарта, които предвиждат хазартни зали да има само в населени места с над 5 хиляди жители. Забранява се рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени места, фасади на..

публикувано на 26.04.24 в 11:07

Биляна Якова с коментар по темата за интегрирания градски транспорт и валидаторите

Ръководителят на проекта "Интегриран градски транспорт"-Варна инж. Биляна Якова изпрати писмо до редакцията на Радио Варна  във връзка с публикации в медиите, в които е отразена пресконференция на кмета на Община Варна Благомир Коцев и неговия екип от 18..

публикувано на 26.04.24 в 10:31
Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш...

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Днес трябва да бъде последният работен ден на депутатите от 49-ото Народно събрание. Заседанието ще се проведе без председател на институцията, след като в четвъртък бе гласувана оставката на Росен Желязков. Парламентът освободи предсрочно..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Започва изплащането на великденските добавки на пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева..

публикувано на 26.04.24 в 08:18

Правителството решава днес дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството днес,  съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена..

публикувано на 26.04.24 в 08:00