Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Традиционните български мартеници предпочитани пред китайските

8
Снимка: Радио Варна

Въпреки студа навън и минусовите температури търговците на мартеници във Варна излязоха да продават още в началото на февруари. Първите им клиенти са хората, които бързат да изпратят мартенички в чужбина на свои близки и приятели. Типично по български най-много ще са продажбите в последните два дни преди празника, коментира дългогодишна майсторка на мартеници пред Радио Варна.

Забелязва се и леко увеличение на цените, коментират търговците. Поскъпването се дължи на инфлацията в страната и завишените цени на материалите. Цените започват от 0.50 лв. и стигат до 40-50 лв. за големи и богато украсени мартеници, подходящи за дом или офис.

Тенденцията през последните години показва, че най-предпочитани са мартениците за ръка, с оглед на удобството им.

Все повече и повече се търсят традиционните български мартеници, изработени от вълна. Намалява интересът към китайските мартеници, категорични са търговците.

Ковид – 19 също е дал отражение в тазгодиншните модели бяло-червени символи. Маски за многократна употреба в червен цвят с надпис „Честита Баба Марта” са сред богатия асортимент на сергиите.

Освен за традиционалистите се предлагам и мартеници – тип бижу, с камъни, перли и метални орнаменти за дамите с по-екстравагантен вкус. Впечатления правят и ръчно бродирани мартеници с автентични български шевици.  

Още за тенденциите при червено-белия символ в ситуация на Ковид, чуйте в прикачения звуков файл от анкетата на Сияна Спиридонова с търговци:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваксината на Pfizer намалява приема на възрастни хора в болница със 75%

Ваксината на Pfizer може да намали приема на пациенти с Covid в болница с три четвърти, установи ново проучване на NHS. Възрастните, получили ваксината, са с по-малък риск да бъдат приети в болница или да имат положителен тест за Covid в сравнение с неваксинирани хора, разкрива изследването на NHS и Университета в Манчестър. Проучването разглежда..

публикувано на 15.04.21 в 10:45

Наградиха ученици от МГ за успехите им на олимпиадите

64-ма ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна , класирали се на националния кръг на олимпиадите по различни учебни предмети , бяха отличени с грамоти от ръководството  на учебното заведение. Никол  Добрева от 11 „д” клас  е единствената варненка , която отива на национален кръг на  олимпиадата по български език и..

публикувано на 14.04.21 в 15:56

Студенти от Военноморското училище в проект на НАСА

Екип от студенти от Космическото общество във Висшето Военноморско училище „Никола Вапцаров”във Варна работи по две важни програми - за откриване на астероиди и по международен проект на НАСА – за създаване на симулация за космическа станция на Луната - това съобщи доц. Веселка Радева-ръководител на екипа и на Морската астрономическа обсерватория..

обновено на 14.04.21 в 15:19

200 години от рождението на Георги С. Раковки отбелязаха в село Раковски

В село Раковски, община Каварна отбелязаха 200- годишнината от рождението на Георги С.Раковски.   Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета: „ Нашата свобода от нас зависи.“ Днес и в бъдеще трябва да я..

публикувано на 14.04.21 в 13:38

Българските кораби с името „Раковски”

Военноморският музей във Варна припомня накратко на  днешната дата - 14 април 2021 г., когато по нов стил се навършват 200 години от рождението на Г. С. Раковски, за корабите, които редом с българския трибагреник достойно са носили през годините името на българския революционер по близки и далечни маршрути. 1. Първият от тях е парен..

публикувано на 14.04.21 в 11:56

Микропластмасите са заплаха за Черно море

Микропластмасите, малки фрагменти, повсеместни във водни басейни по целия свят, остават сериозна заплаха за Черно море , пише в. „Сабах”. Група изследователи от университета „Реджеп Тайип Ердоган” в провинция Ризе установиха, че в морето има повече от 1 милион микропластмасови частици на квадратен километър. Изследванията им също така показват, че..

публикувано на 13.04.21 в 19:05

За хубава кожа задължително слънцезащитен крем

През последните дни слънчевите часове накараха мнозина да излязат и да се разходят на въздух.  И въпреки ежедневното носене на маски, нашата кожа има нужда да диша.  Но с условието тя да бъде защитена с подходящ крем. Особено важен в момента е този със слънцезащитен фактор, за да не се появяват излишни пигментни петна, лунички, за да няма розови..

публикувано на 13.04.21 в 15:28