Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Втори съботен протест срещу сечта в Горна Трака

Жители на селищно образувание Горна Трака започнаха петиция, чрез която се надяват да спрат започналото изсичане на гората, която по кадастрална карта се води към Коджа тепе. 

Според текста на петицията изсичането е започнало на 5 декември. Петицията е адресирана до Министерството на земеделието, храните и горите, Европейската агенция по околна среда, Министерството на околната среда и водите и Българското дружество за защита на птиците. Подписите в нея са на хора, които живеят в местността Коджа Тепе (позната и като Голяма Могила ), местността Ваялар и Горна Трака. 

Изсичаната гора е била засадена с противоерозионна цел, против наводнения и ветроспираща, припомнят местните хора и тази събота ще се съберат втори протест срещу сечта, 10 часа на спирка "Захари Дончев". 

По този повод в предаването "Новият ден" участва един от протестиращите Росен Неделчев, който изпрати в редакцията ни писмо със снимки на сечта и част от документацията, до която хората са стигнали, разкриваща историята и статута на терена днес.

Мястото на сечта "от птичи поглед" заснеха еколозите от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) тук.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов: Няма да съм кандидат за премиер в новия кабинет

Звучи нескромно, но по-подготвен човек от мен няма. Не случайно сме първа политическа сила. Много хора държат да съм аз, но винаги съм считал, че обединението прави силата. Аз няма да съм кандидат за премиер в новия кабинет, който ще бъде предложен от ГЕРБ. Ще бъде предложен друг кандидат. Това заяви във Велико Търново Бойко Борисов. Не е редно и аз..

публикувано на 14.04.21 в 11:33

НСИ: През март цените на храни и горива вървят нагоре

Ръст в цените на редица хранителни продукти, горивата и някои услуги регистрират от Националния статистически институт през месец март. Индексът на потребителските цени за март 2021 г. спрямо февруари 2021 г. е 100.1%, т.е. месечната инфлация е 0.1%. Инфлацията от началото на годината е 0.9%, а годишната инфлация за март 2021 г. спрямо март 2020 г. е..

публикувано на 14.04.21 в 11:20

Борисов: Ще подходим отговорно към съставянето на ново правителство

„Българският избирател категорично ни постави на първо място и затова ще подходим отговорно към съставянето на ново правителство“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на редовното правителствено заседание. Премиерът напомни, че трудностите, породени от пандемията от COVID-19 в страната, не са отминали и това също изисква..

публикувано на 14.04.21 в 10:44

Община Белослав с ултиматум към междуградски презвозвач

Община Белослв може да пристъпи към прекратяване на договора с фирмата , осъществяваща междуградски превози, след множество жалби на пътници.  Пътуващи по автобусна линия Варна – Белослав съобщават за нередности и некоректно обслужване от страна на дружеството, извършващо обществения превоз на пътници по утвърдени маршрутни разписания по автобусни..

обновено на 14.04.21 в 10:39

Красимир Вълчев: Нямаме изоставане спрямо предходни години

Нямаме изоставане спрямо предходни години. Над 40 хиляди ученици ще учат през лятото. В момента, ако отворим всичко, рискуваме да затворим болниците. Вероятно лятото ще успеем да постигнем групов ефект от ваксинацията. Това каза пред бТВ просветният министър Красимир Вълчев. Категорично няма да има нулева учебна година, няма да има и удължаване на..

публикувано на 14.04.21 в 09:33

Кабинетът "Борисов 3" се събира на последното си заседание

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет ще проведат днес последното си заседание преди свикването на новоизбраното 45-о Народно събрание. Като първа точка от дневния си ред, кабинетът ще приеме становище по конституционно дело № 3 за 2021 г. Делото е образувано по искане на президента Румен Радев във връзка с..

публикувано на 14.04.21 в 08:58
Аспарухов мост във Варна

Затварят част от Аспаруховия мост заради ремонт

 Днес от 10 ч. до 16 ч., движението в 1,7 км участък от Аспаруховия мост ще се осъществява двупосочно в платното за Бургас. За ремонтни дейности на аварирала дилатационна фуга ще бъде ограничено преминаването в платното за Варна, съобщават от АПИ. За осигуряване на безопасност на движението до 9 ч. на 15 април трафикът в компрометирания участък около..

обновено на 14.04.21 в 08:15