Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родова мартеница пази паметта и силата на рода

| обновено на 20.02.21 в 09:14
5
Родови мартеници, дело на Веселинка Кръстева
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Наближава 1-ви март - Баба Марта. Приели сме този празник като традиция и бързаме да осигурим мартенички за близки и приятели. Каква е силата на мартеницата обаче и що е то родова мартеница?


В миналото мартеницата не е била украшение, а амулет, който се е изработвал от жената в семейството. В него тя е вплитала своята енергия и е наричала за здраве и сила всяка плетеница, с която щяла да закичи домочадието. Някога всеки дом, всяка къща е имала своя мартеница. Мартеницата била голяма и задължително направена от вълна. Към нея се слагали подкови за късмет, хлопки, мъниста. Приличали на шарените пискюли, които могат да се видят по теглещите каруците коне. Тези мартеници се наричали родови мартеници, разказа за Радио Варна майсторката на мартеници Женя Райкова от Варна.

Когато в един дом има дете, то порасне, и дойде времето да създаде в нов дом свое семейство, има обичай да се прави обред на Баба Марта. Родителите на новозадоменото дете носят в неговия нов дом старата родова мартеница и една нова. Двете мартеници, старата и новата, се завързват една до друга. През първата година от живота в новия дом двете мартеници трябва да останат заедно. По този начин се предава обичта, паметта и силата на рода.

Родовата мартеница се изважда всяка година на 1 март и стои поне 9 дни преди да я приберете, но има традиция, че е и целогодишна, разказа още Женя Райкова. Цените на родовите мартеници варират от 4-5 лв. за малките и стигат до 45-50 лв. за големите, богато украсени мартеници, подходящи за дом и офис.

Поверието гласи, че когато видят щъркел младите взимат старата родова мартеница и я връзват задължително на плодно дърво, за да даде плод обичта им. Новата мартеница остава при тях, за да се грижат за нея и да я предадат на своите рожби.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да избягаме от пандемията по екопътеките

В последната година сякаш повече говорим за пандемия и ограничения, отколкото за туризъм. Всеки, който обича да се отдалечава от дома и ежедневието, търси как да направи това. В предаването "Хоризонти" подхождаме колкото разтоварващо, толкова и аналитично към този социален феномен. Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и..

обновено на 21.04.21 в 16:43
Снимката е илюстративна.

Младежи от БЧК-Варна ще засадят дръвчета в "Аспарухово"

Доброволци от младежката организация на БЧК – Варна ще засадят 10 дръвчета /червен дъб/ в парка на кв. "Аспарухово", утре. Акцията е част от националната кампания #УмножиДоброто по повод Деня на Земята и във връзка с отбелязване на 100-годишнината на младежката организация. В рамките на четири дни в цялата страна ще бъдат зaсадени 100 дръвчета от..

публикувано на 21.04.21 в 16:42

Хазартната зависимост е сериозно подценявана в България

Хазартната зависимост е психологическо заболяване, което е трудно лечимо и е сериозно подценявано в нашата държава. Това каза за „Радио Варна”, проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ „Света Марина” във Варна. "В България не се обръща особено голямо внимание на хазартната зависимост. Може би, защото тя не..

публикувано на 21.04.21 в 11:45

Дете от Добрич участва в книжката "Да се запознаем с другите деца на България"

Дете от Добрич е включено в книгата „Да се запознаем с различните деца на България“ , която предстои този месец да излезе от печат. Инициативата е на фотографа Анна Йончева и Ваня Тодорова, председател на Фондация „Можем заедно“. В проекта са включени над 90 деца от цялата страна, като на около 30 от тях са разказани и личните истории. Едно от тези..

обновено на 20.04.21 в 16:49

Доклад сочи: Пътищата в Таджикистан, Пакистан, Албания или Танзания са по-добри от българските

България търпи сериозен застой по отношение на качеството на пътищата, заставайки на последните места в света. Това обявяват от Института за пътна безопасност след анализ на данни, представени в доклад на Световния икономически форум, който сравнява развитието в качеството на пътната инфраструктура за близо 140 държави за периода 2007-2019 г. От..

публикувано на 20.04.21 в 16:14

Изложба разказва за подвизите на командирите на българското опълчение

Изложба „Командирите на българското опълчение” беше открита в Музея на Възраждането във Варна, навръх 145-та годишнина от избухването на Априлското въстание. В експозицията могат да бъдат разгледани табла със снимки и подробна информация за подвизите на бойния фронт на известни руски офицери, които са ръководили българското опълчение. Сред тях са..

публикувано на 20.04.21 в 15:03

Във Варна беше отбелязана 145-годишнината от Априлското въстание

145 години от Априлското въстание бяха отбелязани пред паметника на Георги Бенковски в Алеята на възрожденците в Морската градина във Варна. Венци и цветя в знак на признателност пред паметта на загиналите бяха положени от Тодор Иванов, зам.-кмет на Община Варна, Стоян Пасев, областен управител, флотилен адмирал Георги Пенев, зам.-командир на ВМС,..

публикувано на 20.04.21 в 11:30