Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколог: Има много въпросителни около новите еко-стикери

Снимка: pixabay.com

Последните промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух предвиждат всяка община да въвежда временни забрани за обществено ползване на пътища от автомобили, изпускащи по-голямо количество вредни емисии. Очаква се промените да влязат в сила най-късно до юни 2022 година. Още от това лято обаче, стават задължителни еко-стикерите, които ще отразяват екологичната категория на автомобила.

Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие приветства мярката, но смята че все още има много неясноти около нея.

„Като замисъл би трябвало да доведе до подобряване на екологичната обстановка. Въпросът е, когато диференцираме тези зони, те да бъдат постоянни, а не всеки път общината да определя различни зони. Това ще създава объркване за хората. Нека видим какво ще стане. Едно такова решение би трябвало да доведе към по-добро, но засега съм все още предпазлив и не бързам да „свиря с фанфарите” и да „вдигам байраците”, че това ще е много добро решение”, каза  Илиян Илиев.

Според еколога, фините прахови частици, които замърсяват въздуха, не идват само от ауспуха на автомобила.

„Ние винаги неглижираме търкането на автомобилните гуми. Знаем, че те се сменят на 30 хиляди километра. Какво става с тези частици, които се търкат? Да не говорим, че те са силно токсични”,  поясни експертът.

Илиян Илиев каза още, че „горещите точки” на замърсяване са в района на големите булеварди. И даде пример с булевард „Васил Левски” във Варна, където по думите му са най-големите концентрации на шум и отпадъчни газове и частици.  

„Къде са екраните, които да пазят околните къщи от замърсяване. Няма ги тези неща. Най-лесно е да направим стикерите. И това пак става малко „от утре започваме”. На 50% от българите рязко ще им се промени живота. А дали те ще могат да се пренастроят толкова бързо и да си купят нова кола, която да отговаря на стойностите. Това оставя много въпросителни”, каза Илиев.

Еко-стиекерите  ще бъдат поставени при техническия преглед. Категоризацията се прави в зависимост от нивото на вредните емисии, каза за „Радио Варна” председателят на варненския клон на Съюза на българските автомобилисти Диян Драганов.

„Към тези стикери ще има чип, който ще съдържа подробна информация за автомобила и ще бъде разчитан от модерни камери, каквито вече се поставят по пътищата”, поясни Драганов.

Подробностите за новите промени, чуйте в репортажа на Иван Барбов: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ограбиха хранителен магазин в с. Зорница

Хранителен магазин в село Зорница, община Аксаково, е бил обран от криминално проявени младежи, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. От търговския обект са откраднати кутии цигари от различни марки, сладки изделия и сумата от 250 лева. Извършителите са влезли в магазина с взлом.  Двама от тях са на 27 години, а третият е..

публикувано на 25.07.24 в 12:55

Търсят нов директор на ТАСРУД във Варна

Община Варна обяви конкурс за директор на общинското предприятие „Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение“ (ТАСРУД). Минимално изискване към кандидатите е завършено висше образование, степен магистър в професионална област технически или други науки. Необходим е и 5 години професионален и управленски опит в области,..

публикувано на 25.07.24 в 12:35

Бащите вече ще имат отпуск за гледане на дете до 2 години, ако майката е лишена от родителски права

С пълно единодушие от 159 гласа "за" депутатите приеха окончателно промени в Кодекса на труда, с които се дава възможност за ползване на отпуск от бащи, включително ако са осиновители, на деца до 2-годишна възраст, ако майката е лишена от родителски права или упражняването на правата е предоставено на бащата. За периода на ползване на отпуска ще..

публикувано на 25.07.24 в 12:06
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Румен Радев ще бъде в Париж за откриването на Летните олимпийски игри

Президентът Румен Радев ще посети Париж за началото на Олимпийските игри през лятото. Държавният глава е бил поканен от френския президент Еманюел Макрон и президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Днес Радев ще е част от Срещата на върха "Спорт за устойчиво развитие", предаде БНР .  Утре Румен Радев ще гостува на българското..

публикувано на 25.07.24 в 11:30

19 плажа в област Добрич остават без охрана това лято

Деветнайсет плажа на територията на област Добрич остават без охрана през настоящия летен туристически сезон. Процедурата по възлагане на обществената поръчка е била прекратена, след като единственият явил се кандидат е бил отстранен. Без водни спасители са десет плажа в община Шабла, пет в община Каварна и четири в община Балчик. От Областния съвет на..

публикувано на 25.07.24 в 10:48

"Аз вярвам и помагам" дарява апаратура за детската хирургия в МБАЛ "Св. Анна"

Сдружение "Аз вярвам и помагам" днес предоставя дарение от 150 хиляди лева за  детската хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение “Св Анна" във Варна. Със средствата бе закупена чисто нова апаратура в помощ на лечебницата - хирургически инструменти, операционни маси, лампи и др.  Голямото дарение е в помощ на хиляди бебета и..

публикувано на 25.07.24 в 10:00
Благомир Коцев

Благомир Коцев: Няма да обжалваме решението на съда за Пловдивския панаир

Община Варна няма да обжалва решението на Софийския градски съд, който обяви за нищожно апортирането на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир. Това подчерта от официалната си страница във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев.  Софийският градски съд (СГС) обяви за нищожно апортирането на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир...

публикувано на 25.07.24 в 09:37