Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България е на опашката по дигитална трансформация на бизнеса

Дигиталната трансформация на бизнеса е нещото, за което в последните 12 месеца се говори повече от активно. Разбираемо - пандемията ускори в световен мащаб процесите на дигитализация между 7 и 10 пъти. България обаче е по-скоро изключение. Причините за това са не само във факта, че сме малък пазар, но и в обстоятелството, че при нас преобладават малките бизнеси, които са заети най-вече в оцеляване.

Това пояснява Елица Стоилова, основател на стартъпа Umni, компания, която се занимава с автоматизацията на комуникацията на бизнеса с клиентите чрез чатботове с разговорен изкуствен интелект. Освен основател, тя е и СЕО на Umni, успешно преборваща разбирането, че предприемачите у нас са предимно "едни 20+ годишни момчета, които почти не спят, кодят и нещо цъкат на компютъра си".

Данни, върху които стъпва индекса на Европейската комисия - ДЕСИ, сочат, че хората у нас с основни дигитални умения са едва 29% от пълнолетното население на страната, при средно 58% за Европа.

Що се отнася до използването на интернет, България се нарежда на предпоследно място, като общият резултат е доста под средния за Европа. Около 67% от българите използват интернет като средно за Европа това е 85%. Тъжен е фактът, че 24% от населението у нас никога не са го използвали, което е най-високият процент сред всички държави-членки, посочва Елица Стоилова.

Дигиталните умения и свързаността са ключови за бързото адаптиране както на бизнеса така и на потребителите към новото нормално и за дигитализацията, и с такива статистики няма как дори по време на пандемия да дръпнем бързо напред. Търсенето определя предлагането, а у нас търсене за момента няма.

Прекарала почти цялата си професионална кариера в туризма и то на екзотични места като Северна Африка и Марианските острови, преди няколко години тя се завръща у нас и рязко сменя посоката на интересите си, като се обръща към технологиите. Става част от "най-тежкия" стартъп акселератор в света - The Founder Institute, а след това и от още няколко европейски акселератора.

Цялото интервю с нея за това какви са нагласите за дигитализация на бизнеса у нас, какво се включва в разбирането за основни дигитални умения и колко дигитализирана към този момент е икономиката ни може да чуете в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Предлагат преустановяване на занятията за учениците от 5 до 12 клас в Бургас

Областният щаб в Бургас ще проведе днес заседание, на което да се вземе решение за ограничителните мерки, които ще се вземат, след като морският град се оказа сред тези с най-висока заболеваемост от коронавирус. Сериозен е и процентът на установените случаи на британския вариант на COVID-19. Ще бъде предложено маските на открито да са задължителни, а..

публикувано на 09.03.21 в 12:17

Назначиха временно изпълняващ длъжността областен управител на Добрич

Временно изпълняващ длъжността Областен управител е назначен от днес с решение на Министерския съвет за област Добрич. Постът се заема от досегашния главен секретар на областната администрация Румен Русев. Той ще остане на работа като управител до завръщането от отпуск на досегашния.   Със същото решение Министерският съвет назначава за временно..

публикувано на 09.03.21 в 11:59

76 800 дози от ваксината на AstraZeneca пристигнаха у нас

В 10 часа днес в България пристигнаха 76 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca. Доставката е получена в склада на „БулБио-НЦЗПБ“, откъдето веднага започна разпределението на дозите към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в петък, 12 март, от..

публикувано на 09.03.21 в 11:51

Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени , гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. В случаите, в които става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, гражданите дължат данък, който..

публикувано на 09.03.21 в 11:27

Разширяват обхвата на видеонаблюдението в Морската градина във Варна /СНИМКИ/

Разширяват обхвата на видеонаблюдението в Морската градина във Варна. Камери ще бъдат монтирани и от площад "Антон Новак" до Розариума. Полагат се тръби за оптични кабели на много места в тревните площи в парка, като монтажните дейности са съобразени с кореновите системи на дърветата.  Припомняме, през февруари започна изграждането на..

публикувано на 09.03.21 в 11:00

Лекарите поискаха затягане на мерките, а собствениците на заведенията са против

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ определят като абсолютно неприемливо каквото и да е затягане на мерките, свързано със заведенията. "Нека да е ясно - ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови..

публикувано на 09.03.21 в 10:54

Варненска област е трета по новорегистрирани случаи на Ковид-19

2995 са новозаразените с коронавирус у нас, сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 17,6% от 17 056 теста, направени през последното денонощие.Най-много новозаразени има в столицата. Следват областите Пловдив, Варна и Шумен. Новозаразените във варненско са 169 души. 503 пациенти са в интензивни отделения в цялата страна...

публикувано на 09.03.21 в 08:13