Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима национали по плуване са уличени в употреба на допинг

басейн

Трима състезатели от националния отбор по плуване са уличени с допинг, съобщи bTV.

Проверката е станала на 4 февруари по време на лагера на тима на „Диана“ в столицата. Новината е потвърдена от президента на плувната федерация Георги Аврамчев и от Виолета Заркова, която ръководи Националния антидопингов център. Забраненият препарат, открит в пробите на плувците, е древният анаболен стероид станозолол. Имената на уличените резонно не се съобщават, защото казусът е в развитие.

Правилата на антидопинга забраняват разпространяването на имена на състезатели, чиято първа проба е положителна. Процедурата предвижда положителният резултат да бъде изпратен от лабораторията, която го е установила - в случая Виена, както на съответната национална федерация (БФПС), така и в Антидопинговия център на държавата. После спортистите имат право да присъстват или да пратят свой упълномощен представител на отварянето на втората проба. Ако тя потвърди положителния резултат, случаят отива в Дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет. Там се налагат санкциите в съответствие с регламентираните наказания. Ако санкцията не удовлетвори Световната антидопингова агенция, тя може да обжалва решението в Спортния арбитражен съд в Лозана. За първа употреба на анаболен стероид се предвижда четиригодишно лишаване от състезателни права, които се блокират още при първата положителна проба и всъщност евентуалната бъдеща санкция започва да тече от този момент, ако въобще влезе в сила, съобщава "Плуване и водна топка" във Фейсбук.

Станозололът е анаболен стероид с печална слава, влязъл на „въоръжение“ в спорта отпреди близо 6 десетилетия. Това е пещерен твърд вариант на анаболите, който формира бързо мускулна маса на тези места в тялото, които се подлагат на най-много натоварвания. Взима се само през подготвителния период, защото действието му няма пряко участие в състезателния резултат. Но му влияе индиректно с натрупването на допълнителна мускулна маса и съответно – сила. Самата употреба на подобен морално остарял препарат, който на всичкото отгоре и съвсем не е безвреден, при наличието на поне няколко модерни алтернативи, при които и страничните ефекти са по-малки и липсва риск за тези, които го приемат, е тотална глупост. Още повече, че именно станозололът е сред анаболите, които най-дълго остават в организма и съответно шансът да бъдат открити е най-голям. Защото периодът, в който състезателят „свети“ за допинг ченгетата, е доста продължителен.

Всичко това навежда на мисълта, че употребата е по-скоро безумна самодейност, отколкото организирано действие на спортно-техническия щаб на националния отбор. Към който повече от година най-после има и лекар – Любомир Петров.

Най-големите звезди на българското плуване, които тренират у нас – Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров, бяха проверени от допинг ченгета на WADA през януари. Третият с норматив „А“ за олимпийските игри е Антъни Иванов, който учи и тренира в САЩ.

Затова доста по-вероятно е да става дума за други състезатели от националния отбор. Но нищо няма да е сигурно, докато не излязат вторите проби на уличените.

Ако те са отрицателни имената най-вероятно няма да бъдат обявени, защото няма да има нарушение. От WADA има практика да се обявяват само положителните резултати. Защото за останалите е ясно, че са отрицателни. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Красимир Димитров: Гордеем се с нашите спортисти

Варненското основно училище „Васил Друмев“ може да се определи, като училище в което обичат и развиват спорта. Една част от учителите са бивши състезатели и спортни специалисти, а голяма част от учениците се занимават активно с определен вид спорт. Директорът Красимир Димитров е изключително щастлив от този факт и това е причината за срещата ни с..

публикувано на 25.07.24 в 11:50

Предстои Европейско по бокс за ученици

Националният ни отбор за ученици продължава усилено подготовката си за Европейското първенство. Шампионатът на Стария континент в тази възраст ще се проведе от 1 до 11 август в Баня Лука (Босна и Херцеговина). Под наставленията на Михаил Таков родни таланти цяла България имаха възможност да проведат няколко спаринг сесии с връстниците си от..

публикувано на 25.07.24 в 08:07

Сребърни медали за варненските тенисистки

Състезателките по тенис на маса на СКТМ ”Комфорт” Мария Йовкова и Мирослава Андронова станаха вицеевропейски шампиони на Европейското студентско първенство в Дебрецен(Унгария), със своите съотборнички Калина Христова и Кръстина Иванова. В групата спечелиха първо място след победи над Чехия 3:0, Литва 3:0 и Хърватия 3:2..Четвъртфинал срещу Турция 3:0...

публикувано на 25.07.24 в 08:05

Групата на Черно море за мача с Беер Шева

Треньорът на Черно море Илиан Илиев определи групата за предстоящия мач от II предварителен кръг на Лигата на Конференциите между Апоел Беер Шева и Черно море, който ще се играе на 25 юли от 20,00 ч. на стадион „Градски“ в Ловеч. От избраниците на наставника на „моряците“ отпадна Уеслен Жуниор, който е с контузия. В групата попадна Брено..

публикувано на 25.07.24 в 08:04

Клечков поема Берое

Баскетболът в Ст.Загора отваря нова страница в исторлята си.След разговори и постигната договорка с досегашното ръководство на мъжкия отбор на "Берое", считано от днес: - мениджмънтът, администрирането и съпътстващите процеси, нужни за функционирането на мъжкия БК "Берое" и всички формации от школата - мъжко направление, се поемат от екипа на..

публикувано на 25.07.24 в 08:03

"Лудогорец" се справи и с Динамо (Минск)

Лудогорец победи Динамо (Минск) с 2:0 в първи мач от втория предварителен кръг на ШЛ. Бърнард Текпетей откри резултата в 9-ата минута, а в 45-ата Тодор Неделев удвои от дузпа. Капитанът Антон Недялков се завърна след травма и се появи на левия бек за сметка на Сон.

публикувано на 24.07.24 в 22:58

Илиан Илиев: Най-важното е, че се върнахме в Европа

Илиан Илиев, треньор на Черно море, преди мача срещу Апоел (Беер Шева).  „Най-важното е, че след толкова години се връщаме в Европа.  Срещаме един много добър отбор, който е традиционен участник в европейските турнири. В силното първенство на Израел станаха трети. Но и ние направихме добър шампионат, напуснаха ни някои основни хора, но мисля, че..

публикувано на 24.07.24 в 22:14