Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима национали по плуване са уличени в употреба на допинг

басейн

Трима състезатели от националния отбор по плуване са уличени с допинг, съобщи bTV.

Проверката е станала на 4 февруари по време на лагера на тима на „Диана“ в столицата. Новината е потвърдена от президента на плувната федерация Георги Аврамчев и от Виолета Заркова, която ръководи Националния антидопингов център. Забраненият препарат, открит в пробите на плувците, е древният анаболен стероид станозолол. Имената на уличените резонно не се съобщават, защото казусът е в развитие.

Правилата на антидопинга забраняват разпространяването на имена на състезатели, чиято първа проба е положителна. Процедурата предвижда положителният резултат да бъде изпратен от лабораторията, която го е установила - в случая Виена, както на съответната национална федерация (БФПС), така и в Антидопинговия център на държавата. После спортистите имат право да присъстват или да пратят свой упълномощен представител на отварянето на втората проба. Ако тя потвърди положителния резултат, случаят отива в Дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет. Там се налагат санкциите в съответствие с регламентираните наказания. Ако санкцията не удовлетвори Световната антидопингова агенция, тя може да обжалва решението в Спортния арбитражен съд в Лозана. За първа употреба на анаболен стероид се предвижда четиригодишно лишаване от състезателни права, които се блокират още при първата положителна проба и всъщност евентуалната бъдеща санкция започва да тече от този момент, ако въобще влезе в сила, съобщава "Плуване и водна топка" във Фейсбук.

Станозололът е анаболен стероид с печална слава, влязъл на „въоръжение“ в спорта отпреди близо 6 десетилетия. Това е пещерен твърд вариант на анаболите, който формира бързо мускулна маса на тези места в тялото, които се подлагат на най-много натоварвания. Взима се само през подготвителния период, защото действието му няма пряко участие в състезателния резултат. Но му влияе индиректно с натрупването на допълнителна мускулна маса и съответно – сила. Самата употреба на подобен морално остарял препарат, който на всичкото отгоре и съвсем не е безвреден, при наличието на поне няколко модерни алтернативи, при които и страничните ефекти са по-малки и липсва риск за тези, които го приемат, е тотална глупост. Още повече, че именно станозололът е сред анаболите, които най-дълго остават в организма и съответно шансът да бъдат открити е най-голям. Защото периодът, в който състезателят „свети“ за допинг ченгетата, е доста продължителен.

Всичко това навежда на мисълта, че употребата е по-скоро безумна самодейност, отколкото организирано действие на спортно-техническия щаб на националния отбор. Към който повече от година най-после има и лекар – Любомир Петров.

Най-големите звезди на българското плуване, които тренират у нас – Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров, бяха проверени от допинг ченгета на WADA през януари. Третият с норматив „А“ за олимпийските игри е Антъни Иванов, който учи и тренира в САЩ.

Затова доста по-вероятно е да става дума за други състезатели от националния отбор. Но нищо няма да е сигурно, докато не излязат вторите проби на уличените.

Ако те са отрицателни имената най-вероятно няма да бъдат обявени, защото няма да има нарушение. От WADA има практика да се обявяват само положителните резултати. Защото за останалите е ясно, че са отрицателни. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВИДЕО: Рая Кирчева и Габи Джолева донесоха сребърни медали във Варна

Две млади и чаровни дами от Варна спечелиха сребърни медали от държавното първенство по бадминтон. Шампионатът се проведе в Ст. Загора, а Рея Кирчева и Габриела Джолева станаха вицешампионки до 17 години на България. Щастливи и емоционални двете ни разказват за участието си. Габриела Джолева Рая Кирчева

публикувано на 24.04.24 в 11:50

Петър Колев пое Монтана

Петър Колев е новият старши треньор на ПФК Монтана. Договорът му с клуба е за година и половина. 49-годишният специалист заменя на поста Николай Митов, който разтрогна по взаимно съгласие. Дебютът на бившия наставник на Берое ще бъде в събота срещу лидера в класирането Спартак (Варна). .

публикувано на 24.04.24 в 10:36

Боксьорките на България перфектни в Белград

Женският ни национален отбор продължава с перфектното си представяне на Европейското първенство в Белград. Светлана Каменова донесе нова, впечатляваща победа на ринга в сръбската столица. В категория до 57 килограма европейската вицешампионка и трета в света българка се класира по безапелационен начин на полуфинал. Под наставленията на Борислав..

публикувано на 24.04.24 в 10:35

"Левски" на победа от титлата

Волейболистите на Левски София поведоха във финалната серия с 2-0 победи. Те се наложиха над ЦСКА с 3:1 (25:20, 30:28, 19:25, 25:22) във втората среща.В първия мач "сините" спечелиха с 3:2 гейма. Третата среща е на 26 април (петък) от 19:00 часа в зала "Левски София".

публикувано на 24.04.24 в 10:34

Равен резултат за 15-годишните национали

Юношеският национален отбор на България до 15 г. завърши наравно 1:1 с връстниците си от Косово в приятелски мач, игран в Прищина. Двата отбора ще се срещнат отново в четвъртък, 25 април, от 16:00 ч. Първата проверка помежду им се изигра на изключително тежък терен заради силния дъжд, изсипал се над косовската столица. И двете попадения паднаха..

публикувано на 24.04.24 в 10:33

Една легенда в тениса на маса отбеляза 90 години

Иван Василев е легендарна фигура в спорта тенис на маса за Варна и България. Остава непобедим в годините в градските първенства. Национален състезател в продължение на пет години, с участия на много турнири и спечелени много награди. Само преди 48 часа Иван Василев отпразнува своя 90-годишен юбилей. Заедно с вас се връщаме в спомените му..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Дончич напусна Локомотив /София/, Балъков го наследява

Локомотив София освободи Данило Дончич.Ръководството на клуба взе решение да се раздели с досегашния старши треньор на клуба. С него си тръгват още помощник-треньорът и главен анализатор на тима Ивайло Захариев, треньорът на вратарите Владимир Манолков, както и кондиционният специалист Николай Георгиев.Начело на тима застава легендата на българския..

публикувано на 23.04.24 в 10:24