Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Захари Карабашлиев: Свободни сме, ала не сме го знаели

| обновено на 23.02.21 в 15:46

На 8 февруари излезе новият роман на Захари Карабашлиев - „Опашката“, който е социално-политическа сатира, провокирана от протестите като форма на желанието за промяна. 

Това е увлекателна и проникновена притча за покварата на властта, за характера на доброто и злото, в която събитията ескалират в неразрешим конфликт и жестока (но сякаш единствено възможна) развръзка. „Опашката” е разтърсващ роман —  едновременно нежен, провокативен, забавен, тревожен и безмилостен. Интимен и откровен разговор за измамната красота на илюзиите и пътешествие към най-дълбоките кътчета на човешката душа.

Той започва с нещо неочаквано и необичайно, което ни потапя в смес от вихрено въображение и близка реалност.

Книгата съдържа 390 страници плюс една тетрадка в допълнение с празни бели листи, където и читателят може да излее душата си, и едно писмо, обвито в оризова хартия

Даниела Стойнова разговаря с автора за сюжета на книгата, възникнал след разговор със съпругата му Вера.

Как възникна идеята за романа?

За да направиш една книга да се чете на един дъх, трябва да я пишеш много задълбочено и бавно. Книгата започна с един разговор от 2014-а година със съпругата ми Вера. Казахме си: Какво ако един ден ни порасне опашка? Какво ако един ден един човек се връща, ти го обичаш, живели сте заедно и той има опашка? Тоест човекът е тотално променен. Как това ще промени теб?

Що се отнася до развитието на сюжета. Това как се случва, сънува ли се?

То просто почва да те води. Аз имам доста неща, които са започнати, които обаче не стигат до реализация. Тази книга в един момент се превърна в  пиеса, защото исках непременно да се играе.

Тя е и готов филм. Сценарий за филм.

Драматургична пиеса е, но дойде пандемията и театрите не й обърнаха внимание. Аз се върнах към романовия вариант и за мен това беше по-правилният път.

Това дяволска опашка ли е? И защо пониква точно на жена, а не на мъж?

Цялата история е, че тази жена е физически променена заради тази опашка, която й се появява.  Въпросът е променена ли е душевно, любовта към мъжа й, към живота. И вече от друга страна имаме неговата промяна. На него му предлагат да участва в президентски избори.

Цялото развитие на ситуацията след това. Аз прочетох и философската част. Една еволюция, нещо като на Русо „Назад към природата“, че всъщност ние можем да вървим напред, да имаме високи технологии, но вътрешно ментално и душевно се връщаме назад?

Да. В книгата има доста изявен философски елемент,  в който един от героите споделя с главния герой Павел. Мисля, че той отразява мисленето на сериозна част от съвременните мислители. А именно, че този постоянен растеж, този ръст на печалби, производство, всъщност задъхва самия човешки дух, задъхва планетата и се стига до там, че ние не можем да продължаваме да растем.

Обаче накрая приключва доста песимистично. Дали всеки нормален човек, който влезе в политиката в крайна сметка стига до пълна зависимост от парите и от олигарсите и губи себе си  физически и живота си буквално?

В тази книга, с този сюжет и с този главен герой се случи това. Аз не мога да изследвам всяка възможна ситуация, но изследвам това, което се случва в моята книга. Това е светът, който съм изградил и това е участта, която срещна главният ми герой Павел и жената с опашката Невена. Много ме боли за тях.

За мен е интересно той защо точно за президент се кандидатира? Дали има аналогия със сегашната действителност, че който реши да се кандидатира и който се поддаде на парите в крайна сметка това го чака?

Започнах да пиша книгата още през 2014г. Нямаше го нито Радев, нито който и да е било. Елементи и моменти можем да ги привиждаме, но по това време президент беше Плевнелиев. Ние неизбежно търсим паралели със заобикалящата ни действителност.

Да не би тази книга да се окаже пророческа?

Не дай боже! „1984г.” на  Джордж Оруел не се оказа пророческа по някакъв начин. Тоест някои неща се оказаха пророчески, други не.

От друга страна според мен опашката не е само дяволското изкушение и това, в което се превръщаме, защото в книгата има един епизод, който съвпада точно със спомен от моето детство, когато с баща ми пускахме хвърчила с дълга опашка и тук опашката не е символ на дяволското, а на свободата?

Точно така. Опашката наистина е амбивалентна в този роман. Ние трябва да си изберем коя опашка да гледаме и от коя опашка да си вадим заключения.

Защо e тази тетрадка, която гледам с малко страх. Защо е това приложение?

За да може човек да изкара собствените си демони, за да може да напише няколко изречения преди света да е влязъл в него. Много е важно да останем малко по-дълго със самите себе си, преди още действителността да е нахлула в главите ни. Тази тетрадка е като мисловна физзарядка сутрин. Посрещаш истинския си аз.

Цялото интервю на Даниела Стойнова със Захари Крабашлиев чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яни Янев

Адвокат Яни Янев: За да убедиш съда в житейската аргументация на твоето трактуване на правните норми, се изисква много богата обща култура

Известният варненски юрист и вицепрезидент на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" Яни Янев беше гост на предаването "Златното сечение" на Радио Варна на 8 юли с водеща Валерия Василева. Разговарът е за юридическото изкуство, за майсторството на юристите - в частност на адвокатите, да съблюдават правилата на правото и закона, но от друга..

публикувано на 30.07.21 в 09:30
д-р Васил Тенекеджиев, археолог в РИМ-Варна

Археологът д-р Васил Тенекеджиев: И ние сме откриватели, но няма нищо общо между Индиана Джоунс и нас

Разхождайки се в старата част на Варна, много минувачи забелязват оградени терени, в които се правят дълбоки изкопи с тежка техника, които не са част от строителните работи на обектите. Става дума за археологически проучвания, които тревожат някои от гражданите. На ул. „Сан Стефано“ № 36 например, често минувачи решават, че „се рушат..

публикувано на 29.07.21 в 09:30
Творба на Александър Димитров

Художникът Александър Димитров: Всяка душа може да чуе песента на саламандъра

Това твърди пловдивският художник, който откри поредната си изложба във варненската галерия "Ларго" и я нарече „Песен на саламандър”. Специално участие в експозицията има бащата на автора - Симеон Димитров. В почти всички свои самостоятелни изложби през годините Александър Димитров създава и включва по една творба, особено..

публикувано на 28.07.21 в 09:45

Мария Бакалова: Надявам се, че все повече врати ще се отворят за талантите от България

Първата българска актриса Мария Бакалова, номинирана за наградата "Оскар" за поддържаща женска роля, стана кръстница на военния научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий". Това беше поводът за посещението й във Варна. Тя споделя пред Даниела Стойнова, че успехът се постига, ако си дисциплиниран, ако знаеш как да работиш, ако знаеш какво..

публикувано на 27.07.21 в 16:35

Проф.Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържането е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

обновено на 27.07.21 в 15:04

Животът под водата - един прекрасен паралелен свят

Съвместна изложба на двама варненски подводни фотографи от различни поколения – доайена Любомир Клисуров и Мартин Христов, е разположена на пл. Мусала (пред Дома на архитекта) в кв. "Таляна" във Варна. Представено е видовото разнообразие и красотата на подводния свят на Черно море, както и на няколко екзотични морета и океани. Изложбата..

публикувано на 27.07.21 в 09:30
Иван Нейков

Иван Нейков: Преизчисляването на пенсиите е добра новина

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда бюджета на държавното обществено осигуряване и предложението за преизчисляването на пенсиите от 1 октомври. Служебното правителство предлага увеличението да е с 12,5 процента, като минималната пенсия да стане 340 лева. Пенсионерите с най-ниски пенсии ще получат добавки до линията на..

публикувано на 26.07.21 в 08:23