Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Захари Карабашлиев: Свободни сме, ала не сме го знаели

| обновено на 23.02.21 в 15:46

На 8 февруари излезе новият роман на Захари Карабашлиев - „Опашката“, който е социално-политическа сатира, провокирана от протестите като форма на желанието за промяна. 

Това е увлекателна и проникновена притча за покварата на властта, за характера на доброто и злото, в която събитията ескалират в неразрешим конфликт и жестока (но сякаш единствено възможна) развръзка. „Опашката” е разтърсващ роман —  едновременно нежен, провокативен, забавен, тревожен и безмилостен. Интимен и откровен разговор за измамната красота на илюзиите и пътешествие към най-дълбоките кътчета на човешката душа.

Той започва с нещо неочаквано и необичайно, което ни потапя в смес от вихрено въображение и близка реалност.

Книгата съдържа 390 страници плюс една тетрадка в допълнение с празни бели листи, където и читателят може да излее душата си, и едно писмо, обвито в оризова хартия

Даниела Стойнова разговаря с автора за сюжета на книгата, възникнал след разговор със съпругата му Вера.

Как възникна идеята за романа?

За да направиш една книга да се чете на един дъх, трябва да я пишеш много задълбочено и бавно. Книгата започна с един разговор от 2014-а година със съпругата ми Вера. Казахме си: Какво ако един ден ни порасне опашка? Какво ако един ден един човек се връща, ти го обичаш, живели сте заедно и той има опашка? Тоест човекът е тотално променен. Как това ще промени теб?

Що се отнася до развитието на сюжета. Това как се случва, сънува ли се?

То просто почва да те води. Аз имам доста неща, които са започнати, които обаче не стигат до реализация. Тази книга в един момент се превърна в  пиеса, защото исках непременно да се играе.

Тя е и готов филм. Сценарий за филм.

Драматургична пиеса е, но дойде пандемията и театрите не й обърнаха внимание. Аз се върнах към романовия вариант и за мен това беше по-правилният път.

Това дяволска опашка ли е? И защо пониква точно на жена, а не на мъж?

Цялата история е, че тази жена е физически променена заради тази опашка, която й се появява.  Въпросът е променена ли е душевно, любовта към мъжа й, към живота. И вече от друга страна имаме неговата промяна. На него му предлагат да участва в президентски избори.

Цялото развитие на ситуацията след това. Аз прочетох и философската част. Една еволюция, нещо като на Русо „Назад към природата“, че всъщност ние можем да вървим напред, да имаме високи технологии, но вътрешно ментално и душевно се връщаме назад?

Да. В книгата има доста изявен философски елемент,  в който един от героите споделя с главния герой Павел. Мисля, че той отразява мисленето на сериозна част от съвременните мислители. А именно, че този постоянен растеж, този ръст на печалби, производство, всъщност задъхва самия човешки дух, задъхва планетата и се стига до там, че ние не можем да продължаваме да растем.

Обаче накрая приключва доста песимистично. Дали всеки нормален човек, който влезе в политиката в крайна сметка стига до пълна зависимост от парите и от олигарсите и губи себе си  физически и живота си буквално?

В тази книга, с този сюжет и с този главен герой се случи това. Аз не мога да изследвам всяка възможна ситуация, но изследвам това, което се случва в моята книга. Това е светът, който съм изградил и това е участта, която срещна главният ми герой Павел и жената с опашката Невена. Много ме боли за тях.

За мен е интересно той защо точно за президент се кандидатира? Дали има аналогия със сегашната действителност, че който реши да се кандидатира и който се поддаде на парите в крайна сметка това го чака?

Започнах да пиша книгата още през 2014г. Нямаше го нито Радев, нито който и да е било. Елементи и моменти можем да ги привиждаме, но по това време президент беше Плевнелиев. Ние неизбежно търсим паралели със заобикалящата ни действителност.

Да не би тази книга да се окаже пророческа?

Не дай боже! „1984г.” на  Джордж Оруел не се оказа пророческа по някакъв начин. Тоест някои неща се оказаха пророчески, други не.

От друга страна според мен опашката не е само дяволското изкушение и това, в което се превръщаме, защото в книгата има един епизод, който съвпада точно със спомен от моето детство, когато с баща ми пускахме хвърчила с дълга опашка и тук опашката не е символ на дяволското, а на свободата?

Точно така. Опашката наистина е амбивалентна в този роман. Ние трябва да си изберем коя опашка да гледаме и от коя опашка да си вадим заключения.

Защо e тази тетрадка, която гледам с малко страх. Защо е това приложение?

За да може човек да изкара собствените си демони, за да може да напише няколко изречения преди света да е влязъл в него. Много е важно да останем малко по-дълго със самите себе си, преди още действителността да е нахлула в главите ни. Тази тетрадка е като мисловна физзарядка сутрин. Посрещаш истинския си аз.

Цялото интервю на Даниела Стойнова със Захари Крабашлиев чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30

Радан Мирянов: Футболното съдийство в България калява психиката

Футболът ни е отражение на държавата, може и да не е на равнището на италианското калчо, английската премиершип или на испанското, или на германското първенство, но като интрига може да им съперничи. Особено в т.нар. важни дербита. В това е убеден Радан Мирянов - бивш футболен съдия с повече от 1000 мача зад гърба си и настоящ главен..

обновено на 26.02.21 в 10:57

Акробатът Красимир Васов умело балансира по пътя към световните циркови сцени

Цирковото изкуство в България има светло бъдеще в лицето на 21-годишния варненец Красимир Васов. Той е професионален еквилибрист и поставя номера, които спират дъха на публиката. Как Ви звучи балансиране върху меч? Младият варненец тренира с бившия цирков артист Стефан Стоянов за да усъвършенства техниката си.  Още от 8-годишен Красимир..

публикувано на 24.02.21 в 08:45

2020 година с по-малко пари за археология, но с повече разкопки във Варна

"Получи се така, че през миналата година бяха финансирани по-малко обекти и концентрирахме усилията си в Архитектурния и археологически резерват на територията на Античния Одесос", разказва Мария Манолова, завеждащ отдел "Археология" към Регионалния исторически музей във Варна. По думите й строителството там е продължило независимо от пандемията, а това..

публикувано на 22.02.21 в 12:02
Георги Андреев

Потенциалът на НФА „Филип Кутев“ в среща с „гейм индустрията“ – една от идеите на новия директор Георги Андреев

Време за четене: 14 мин. През 2021-а Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ ще отблежи своята 70-а годишнина. Празничничната година е белязана освен от несигурността на обстановката, свързана с пандемията от корона вирус, но и от смяната на най-главния ръководен пост. Н овият директор на Ансамбъла е композиторът и диригент..

обновено на 21.02.21 в 20:49
Велин Жеков

Велин Жеков, РИК: Във Варна ще има около 360 машини за гласуване за 407 избирателни секции

Ако има до петстотин гласоподаватели в избирателна секция, членовете в избирателните комисии ще бъдат до седем души. При над петстотин избиратели, членовете на СИК-овете ще бъдат 9 души. Това каза за предаването „Позиция” на Радио Варна председателят на Районната избирателна комисия във Варна Велин Жеков. Относно новия момент с подвижните избирателни..

публикувано на 20.02.21 в 14:50

Д-р Мария Петрова: Дали някой ще се ваксинира, с какво и кога, е негов личен избор

Хората в неплатен отпуск заради пандемията трябва да внимават да не изгубят здравноосигурителните си права, предупреди преди седмица председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Една от законовите промени, които прие комисията беше, че неплатеният отпуск за 90 календарни дни, взет заради пандемията, ще бъде признаван за трудов стаж, което ще..

публикувано на 20.02.21 в 14:09